Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι Σταυρούλα Τσολακίδου τόνισε ότι δεν μπλοφάρει στις παρτίδες της διότι αγαπά το fair play. Εχει έναν καλό λόγο για να τρώει σοκολάτες και τι άλλο ; Ενα γερό... μαθηματικό μυαλό.
Σε συνέντευξή της στην Εφ. Συν η νεαρή Καβαλιώτισσα εξήγησε πώς άρχισε το σκάκι, ότι είναι επιθετική παίκτρια και δήλωσε την αγάπη της στα μαύρα πιόνια.
Διαβάστε τι αποκάλυψε για την αγαπημένη της ασπρόμαυρη σκακιέρα η Τσολακίδου:
«Μια “βασίλισσα” υπηρετεί τη 16χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου, όσο αυτή εκδηλώνει αδυναμία στα μαύρα άλογά της. Αν χρειαστεί όμως θα τα θυσιάσει κι αυτά στη μάχη της σκακιέρας. Ο πιο... χρωματιστός και ευχάριστος κόσμος -για την παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι στις ηλικίες κάτω των 18 χρόνων- είναι ο ασπρόμαυρος.
“Μ' αρέσει πολύ η σκακιέρα. Μ' αρέσει σαν εικόνα”, τονίζει στην “Εφ. Συν.”, η μαθήτρια της Β' Λυκείου. Προτιμά την ομάδα των μαύρων πεσσών. Μ' αυτά τα πιόνια μάλλον “δένει” καλύτερα, αλλά δεν ξέρει αν της φέρουν την ίδια τύχη και στο μέλλον. “Τα μαύρα είναι τα αγαπημένα μου. Εχω παρατηρήσει ότι κερδίζω πιο συχνά όταν αγωνίζομαι με τα μαύρα. Ομως, υπάρχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Την πρώτη κίνηση κάνουν οι σκακιστές με τα άσπρα και όταν κάποιος ανεβαίνει επίπεδο βοηθά σημαντικά να κάνει το πρώτο άνοιγμα. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, τώρα, έπαιξα έξι αγώνες με μαύρα πιόνια και τους κέρδισα όλους, ενώ με τα άσπρα αγωνίστηκα σε πέντε παρτίδες και είχα τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Μ' αρέσουν πάρα πολύ τα άλογα στη σκακιέρα, αλλά και η βασίλισσα επειδή έχει ευελιξία κινήσεων και με βοηθάει στο ματ. Είμαι επιθετική παίκτρια και τη χρειάζομαι”.
Η Καβαλιώτισσα έμαθε τις βασικές κινήσεις στο σκάκι από τον πατέρα της που έπαιζε ερασιτεχνικά. Η Καβάλα έχει παράδοση στους καλούς σκακιστές. “Είναι αλήθεια αυτό. Εγώ παρακολουθούσα μαθήματα στο Δημοτικό. Οι διδακτικές ώρες τελείωναν στις 2.00 μ.μ. και επιστρέφαμε σχολείο στις 4.00 μ.μ. για να μάθουμε σκάκι. Παλαιότερα, σε όλα τα σχολεία της Καβάλας δίδασκαν σκάκι. Γνωρίζω ότι και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας συνέβαινε αυτό. Τότε, είχα καλή απόδοση σ' ένα σχολικό τουρνουά και μου πρότειναν να γραφτώ σε σύλλογο. Ετσι, άρχισαν όλα”, πρόσθεσε η αθλήτρια του Γιάννη Παπαϊωάννου, τον οποίο δεν σταματά να ευχαριστεί επειδή τη βοήθησε ν' αγαπήσει το σκάκι και την εξέλιξε.
Μην απορείτε με το “αθλήτρια”. Είναι. “Πρέπει να έχουμε καλή φυσική κατάσταση και γερά νεύρα, καθώς μια παρτίδα μπορεί να διαρκέσει τέσσερις ώρες και περισσότερο. Είναι πολύ κουραστικό. Συνεπώς, πρέπει να γυμναζόμαστε. Παλαιότερα έκανα στίβο. Ετρεχα 100 μ.. Τώρα τρέχω για το σκάκι”, εξήγησε η Σταυρούλα που αποκάλυψε ότι έχει την τύχη να μπορεί να τρώει σοκολάτες και μάλιστα με λόγο: “Τρώμε και την ώρα του αγώνα για να έχουμε δυνάμεις. Οταν αγωνίζομαι σε τουρνουά στο εξωτερικό παίρνω και μαζί μου από την Ελλάδα. Μ' αρέσουν πολύ”.
Οι λάτρεις της σοκολάτας ίσως βρουν ως μια καλή πρόφαση το σκάκι...
Αλλά, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να ασχοληθεί κάποιος με τον ασπρόμαυρο κόσμο της σκακιέρας.
“Εμαθα να παίρνω γρήγορα σωστές αποφάσεις και έκανα πολλές φίλες”, τόνισε η Σταυρούλα που επέλεξε τη θετική κατεύθυνση στα μαθήματά της. Είναι μαθηματικό μυαλό: “Μ' αρέσουν πολύ τα μαθηματικά και η φυσική! Ομως, ακόμα δεν έχω αποφασίσει σε ποια σχολή θα ήθελα να περάσω. Προς το παρόν, θέλω να γίνω καλύτερη στο σκάκι και να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό. Στους αγώνες δίνονται χρηματικά έπαθλα κι έτσι οι σκακιστές μπορούν να έχουν κάποιο εισόδημα. Θα ήθελα να γίνω και προπονήτρια. Οι προπονήσεις δεν είναι αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν παίζουμε με κάποιον αντίπαλο. Μαθαίνουμε τα ανοίγματα μιας παρτίδας, τι μπορούμε να κάνουμε στη μέση αυτής και στο φινάλε της. Διαβάζουμε τυπωμένες κινήσεις και παρακολουθούμε αγώνες μεγάλων σκακιστών”.
Αυτό κάνει κι η ίδια πριν από τους αγώνες: “Παίρνω μαζί μου σκακιστικές σημειώσεις τυπωμένες και έχω και άλλες στο λάπτοπ. Βλέπω τις κινήσεις των αντιπάλων μου σε προηγούμενες παρτίδες τους. Ετσι, προετοιμαζόμαστε. Βέβαια, παίρνω και ρίσκα στους αγώνες. Ωστόσο, δεν υποτιμώ κανέναν από τους αντιπάλους μου και δεν μου αρέσει να μπλοφάρω, αν και είναι μέρος της τακτικής και στρατηγικής η μπλόφα... Εμένα, όμως, δεν μ' αρέσει. Νομίζω ότι δεν τηρώ το fair play, αν και ξέρω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Καταλαβαίνεις αν έχεις αιφνιδιάσει τον αντίπαλό σου από την ταχύτητα των κινήσεών του, αλλά πρέπει να σκέπτεσαι διπλά λόγω της μπλόφας”.
Παραδέχθηκε ότι όλοι μα όλοι οι σκακιστές έχουν αδυναμία στον Γκάρι Κασπάροφ και πόσο δυνατή είναι η ρωσική σχολή".
Είναι δύσκολο να κερδίσει κάποιος έναν αγώνα με λίγες κινήσεις, όμως η Σταυρούλα το έχει καταφέρει κι αυτό. Μικρότερη είχε νικήσει σε παρτίδα σε 14 κινήσεις, και τώρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα: “Κέρδισα μια αντίπαλό μου σε 19! Εκανε ένα λάθος άνοιγμα και το εκμεταλλεύτηκα σωστά”.
Η Σταυρούλα έχει και χορηγό: “Με έχει βοηθήσει πολύ η Cosmote. Θα είχα λάβει μέρος στα μισά τουρνουά, καθώς δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στα έξοδα των ταξιδιών”.
Για τη μεγάλη της αγάπη, το σκάκι, δεν έκανε ό,τι οι περισσότεροι 16χρονοι. Διακοπές! “Δεν γινόταν. Είχα αγώνες. Προτίμησα να αγωνιστώ σε τουρνουά το καλοκαίρι, καθώς δεν μπορώ να χάνω μαθήματα”».