27 Νοεμβρίου 2016

Η αμήχανη στιγμή του πρίγκηπα Χάρι: Αναγκάστηκε να κρατήσει ενός λεπτού σιγή για τον «δολοφόνο» Κάστρο

Σε δύσκολη θέση ήρθε ο πρίγκιπας Χάρι καθώς κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Καραϊβική αναγκάστηκε να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τον Φιντέλ Κάστρο.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πραγματοποιεί 15νθήμερο ταξίδι στην Καραϊβική. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον Αγιο Βικέντιο, ο πρωθυπουργός κάνοντας την καθιερωμένη πρόποση προς τιμή του υψηλού προσκεκλημένου, κάλεσε τους παρόντες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τον Κουβανό ηγέτη που πέθανε σε ηλικία 90 ετών, τον οποίο αποκάλεσε «καλό φίλο του νησιού».

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο πρίγκηπας Χάρι βρέθηκε σε αμηχανία όταν δεν είχε επιλογή παρά να τηρήσει ενός λεπτού σιγή (στην πραγματκότητα κράτησε μόλις 20 δευτερόλεπτα) και να παρακολουθήσει τα εγκώμια που έπλεξαν για τον αμφιλεγόμενο ηγέτη της Κούβας τον οποίο πολλοί δυτικοί αποκαλούν «δικτάτορα-δολοφόνο».

Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι στιγμής ούτε η Βασίλισσα Ελισσάβετ ούτε η βρετανή Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχουν προβεί επισήμως σε κάποια δήλωση για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Ενας βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών είπε στην Daily Mail πως ήταν «πολύ άδικο» να αναγκαστεί ο πρίγκηπας Χάρι να συμμετάσχει στην σιγή εις μνήμη του Κάστρο και πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είναι απαράδεκτο γεγονός. «Ο Κάστρο είναι ένας δολοφονικός δικτάτορας. Είναι νεκρός και απαλλαχτήκαμε από αυτόν» είπε ο Αλεκ Σελμπρουκ, βουλευτής των Τόρυς. Ενώ ένας ακόμη συντηρητικός βουλευτής ο Μάικλ Φάμπρικαντ δήλωσε: «Δεν είμαι οπαδός του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος ήταν περισσότερο τύραννος παρά φωτισμένος ηγέτης. Είμαι όμως οπαδός του Πρίγκηπα Χάρι. Πρέπει να ήταν πολύ άβολη στιγμή γι' αυτόν, αλλά τι θα μπορούσε να κάνει;»