Της Έλενας Καραβασίλη
Μπορεί να είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ικτίνου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όμως όπως λένε, πλέον φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην ίδια τους τη γειτονιά, ενώ αρκετοί που στο παρελθόν μίλησαν επώνυμα ή διαμαρτυρήθηκαν… στοχοποιήθηκαν, με τους περισσότερους εξ’ αυτών να βρουν σπασμένα τα καταστήματά τους, ή πέτρες και μπουκάλια στα μπαλκόνια τους. «Η Ικτίνου ήταν στην αίγλη της όλα τα χρόνια γιατί είχε γνωστά μαγαζιά που ήταν πόλος έλξης για όλους τους παλιούς Θεσσαλονίκης και μη. Τώρα βρίσκεται στην παρακμή της. Έκλεισαν όλα τα ωραία μαγαζιά και στην Ζεύξιδος άνοιξε ένα στυλ παντοπωλείου όπου πάνε οι νεαρές ηλικίες, με το νέο ρεύμα διασκέδασης να είναι παγκάκι-μπύρες-μουσική στη διαπασών-ναρκωτικά και πλήρης φασαρία», λέει κάτοικος που μένει στην Ικτίνου τα τελευταία 20 χρόνια. «Παρακαλάμε να βγάλει κρύο για να μπορέσουμε να ηρεμήσουμε και ζούμε με το φόβο ότι θα φτιάξει ο καιρός και θα έχουμε πάλι τα ίδια», λέει κάτοικος που ζει και εργάζεται στην Ικτίνου. Η ίδια εξηγεί πως το ζήτημα δεν είναι οι νέοι άνθρωποι που συγκεντρώνονται στην Ικτίνου για να πιούν τη μπύρα τους, αλλά «τα παραβατικά άτομα που παρεισφρέουν μέσα σε αυτούς. Για παράδειγμα η χρήση χασίς είναι καθημερινή, σε κοινή θέα και… ξεκινάει από νωρίς το μεσημέρι. Υπάρχουν δύο μαγαζιά στην περιοχή που λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως και προμηθεύουν αλκοόλ σε πολύ χαμηλές τιμές, τουαλέτες δεν υπάρχουν κι έτσι έχει μετατραπεί η Ικτίνου σε δημόσιο ουρητήριο!». Ο Λευτέρης Γεωργιάδης είναι μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Θ. και πρώην επιχειρηματίας στην περιοχή. «Τη δεκαετία του ’90 μας είχε ζητηθεί από την δημοτική αρχή να αυξήσουμε τα τραπεζοκαθίσματα προκειμένου να υπάρχει μία καλή εικόνα. Βέβαια υπήρξε μία ασυδοσία σε αυτό από την πλευρά των επιχειρηματιών, σίγουρα όμως η Ικτίνου δεν παρουσίαζε την δραματική εικόνα που έχει σήμερα», σημειώνει.
Τριτοκοσμικές εικόνες
Η ίδια περιγράφει πως τα πρωινά η μυρωδιά είναι πολύ έντονη και η εικόνα τριτοκοσμική… με σκουπίδια, σπασμένα μπουκάλια και ούρα. «Υπάρχει ένας είδος ασυλίας. Νιώθουν πως δε θα τους σταματήσει κανείς, γιατί τελικά… αυτή είναι και η πραγματικότητα. Στις 5:00 το πρωί βάζουν δυνατά μουσικά, δε μπορούμε να κοιμηθούμε, όλοι οι κάτοικοι έχουν καλέσει πολλές φορές το 100 και η αστυνομία δεν ήρθε ποτέ. Έγινε μία αστυνομική επιχείρηση πέρυσι και έκτοτε δεν ξαναέγινε τίποτε άλλο. Σε διπλανή πολυκατοικία, έβαλαν γκαζάκια μέσα στο ασανσέρ, έσπασαν λάμπες, κάμερες, δεν υπάρχει κανένα είδος ασφάλειας. Μη ξεχνάτε πως υπάρχει σχολείο εκεί και πρόκειται για μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, δε μπορεί να επικρατεί αυτή η κατάσταση. Τα μαγαζιά νοικιάζονται και ξενοικιάζονται γιατί δε μπορούν να στεριώσουν. Τέλος, μιλάμε για τουρισμό και τουριστική κίνηση και την ίδια ώρα χιλιάδες τουρίστες περνούν από την περιοχή για να δουν τα μνημεία και αντικρίζουν ένα δημόσιο ουρητήριο…», υπογραμμίζει.
«Η αστυνομία δεν πλησιάζει»!
Σε «γκέτο» που δεν πλησιάζει ούτε η αστυνομία έχει μετατραπεί ο πεζόδρομος της Ικτίνου, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Σαπουντζή που μένει στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια. «Στρίβουν δίφυλλα και τρίφυλλα από νωρίς το απόγευμα, απροκάλυπτα. Οι δε βανδαλισμοί, εξαρτώνται από το επίπεδο μέθης. Οι οικοδομές και τα καταστήματα δεν προλαβαίνουν να βάφουν και να επιδιορθώνουν τις φθορές, ενώ τα περισσότερα καταστήματα έχουν μόνιμα φύλακες για τις ώρες που είναι κλειστά», περιγράφει. Ο ίδιος τονίζει πως οι κλήσεις που γίνονται στην αστυνομία από κατοίκους της περιοχής είναι πάρα πολλές, αλλά… «η αστυνομία δεν εμφανίζεται. Η πρώτη ερώτηση που κάνουν είναι πόσα άτομα είναι στην Ικτίνου, αν ο αριθμός των παραβατικών ατόμων είναι μεγάλος τότε η αστυνομία δεν πλησιάζει! Η απάντηση που έλαβα εγώ προσωπικά είναι πως υπάρχει ένα περιπολικό και έτσι αν στείλουν τέσσερις αστυνομικούς στην Ικτίνου… θα τους δείρουν. Αυτό είναι τρομακτικό, όπως καταλαβαίνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως είχαν πιάσει ένα ζευγάρι τοξικομανών μέσα σε μία καφετέρια, κλήθηκε η αστυνομία, η οποία και ζήτησε να μεταφέρουν τους τοξικομανείς στην Τσιμισκή», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαπουντζής εκτιμά πως ενέργειες όπως αυτή που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με την επέμβαση της αστυνομίας, δε βοηθάνε. «Θεωρώ πως η αστυνομία πρέπει να δράσει αποτρεπτικά και όχι επεμβατικά. Επίσης σε τέτοιες περιπτώσεις, ενδεχομένως να την πληρώσουν και άτομα που δε φτάνε. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν έχουμε πρόβλημα με τους φοιτητές που μαζεύονται στην Ικτίνου για να πιούν την μπύρα τους, τα άσχημα φαινόμενα και οι ακραίες συμπεριφορές είναι που μας ενοχλούν. Σπάνε μαγαζιά, πετάνε πέτρες και μπουκάλια μπύρας στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών και βάζουν τη μουσική στη διαπασών στις 5:00 το πρωί. Πριν από λίγο καιρό επιτέθηκαν σε μία κυρία στις 6:00 το πρωί που βγήκε να μαζέψει τα σκουπίδια. Η δημοκρατία μοιάζει να λειτουργεί περίεργα στα δικαιώματα του πολίτη. Προφανώς και μπορεί κάποιος να διασκεδάζει σε δημόσιο χώρο, όμως και κάποιοι άλλοι έχουν δικαίωμα να κοιμηθούν και να μη δέχονται επιθέσεις στα σπίτια και στα μπαλκόνια τους», υπογραμμίζει.
Πουλάνε τα σπίτια τους
Προσπαθώντας να δώσει και ο ίδιος μία εξήγηση της επικρατούσας κατάστασης, αναφέρει πως: «στην Ικτίνου υπήρχε πάντα το νυχτερινό, όπου είχαμε παρεμβατικές συμπεριφορές, σε πολύ μικρότερο όμως βαθμό. Όσο υπάρχει ανοχή και επικρατεί η λογική ότι «εκεί δε μας πειράζουν» τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση. Έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές και στο δήμο προκειμένου να γίνει μία μικρή ανάπλαση που θα βοηθούσε την περιοχή, να υπάρχει καλύτερος φωτισμός ώστε να μην είναι το σκοτεινό σοκάκι, όμως και από εκεί δε μας άκουσε κανείς και δεν έγινε καμία ενέργεια. Ο δήμος μας παραπέμπει στην αστυνομία και τούμπαλιν…», εξηγεί ο κ. Σαπουντζής. Ο ίδιος μάλιστα- καθώς και άλλοι κάτοικοι της περιοχής- περιγράφουν πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάστηκαν να πουλήσουν ή να ξενικιάσουν τα σπίτια τους, λόγω αυτής της κατάστασης. «Το καλοκαίρι που μας πέρασε, βγήκε μία κοπέλα από την οικοδομή και τους έκανε παρατήρηση, αποτέλεσμα ήταν να τις πετάξουν πέτρες και μπουκάλια στο μπαλκόνι της. Την ίδια περίοδο, έσπασαν την πόρτα της οικοδομής και μπήκαν μέσα 15 άτομα όπου έφτασαν μέχρι το δεύτερο όροφο με ποτά και τσιγάρα. Καλέσαμε την αστυνομία 14 φορές, δεν ήρθε κανείς και τελικά κατάφερα να τους διώξω εγώ. Αυτές είναι οι συμπεριφορές που θέλουμε να σταματήσουνε, όχι οι νέοι που απλώς μαζεύονται και διασκεδάζουν». Ο κ. Σαπουντζής περιγράφει πως κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, είχε λιποθυμήσει ένας τοξικομανής μπροστά στην είσοδο του σχολείου και περνούσαν τα παιδιά από πάνω του για να πάνε να δώσουν πανελλήνιες! «Γνωρίζω περιστατικό, όπου μία οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι της και να μείνει σε ξενοδοχείο προκειμένου να μπορέσει το παιδί τους να διαβάζει και να ξεκουράζεται με ησυχία, ο θόρυβος και η φασαρία στην Ικτίνου τους καλοκαιρινούς μήνες… σταματάει στις 6:00 το πρωί», καταλήγει.
Το 2017 η ανάπλαση
Από την πλευρά της η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, λέει πως κάνει ότι μπορεί για να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη κατάσταση, ενώ η ανάπλαση της Ικτίνου και της Ζεύξιδος είναι πρώτης προτεραιότητας. «Το πρόβλημα δε λύνεται με μερεμέτια και μικροεπεμβάσεις. Είναι πρώτη μας προτεραιότητα από το 2017, η εκπόνηση σχετικής μελέτης για τη Ζεύξιδος και την Ικτίνου ώστε να γίνει ανάπλαση της περιοχής. Πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός και για μας είναι στην πρώτη γραμμή το συγκεκριμένο ζήτημα. Βάλαμε επιπλέον φωτισμό, στο κομμάτι της καθαριότητας κάνουμε ότι μπορούμε, όμως η κατάσταση είναι οικτρή και πρέπει να επέμβει και η αστυνομία, όπως ήδη κάνει», λέει ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, περιβάλλοντος και καθαριότητας Θανάσσης Παππάς.
karfitsa.gr