31 Ιανουαρίου 2017

Πανικός Μαξίμου για δραχμή: Αντί να αποδοκιμάσουν Ξυδάκη, βρίζουν Μητσοτάκη και σχολιάζουν... Μοσκοβισί!

Δυο non paper έβγαλε μέσα σε λίγες ώρες το πρωθυπουργικό γραφείο χωρίς να αποδοκιμάσει τις δηλώσει Ξυδάκη

Την αμηχανία του, αλλά και την αδυναμία του να απαντήσει καθαρά για τις πρωτοφανείς δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη για την ανάγκη να συζητήσει η ελληνική Βουλή την επιστροφή στη δραχμή (!!!), αποκάλυψε το Μέγαρο Μαξίμου.

Αφού προκλήθηκε πολιτική θύελλα με τις δηλώσεις αυτές και η ανασκευή του κ. Ξυδάκη δεν έπεισε κανέναν, το πρωθυπουργικό επιτελείο εξέδωσε non paper, με το οποίο σχολιάζει μία δήλωση που φέρεται να έκανε ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί για τις φήμες περί Grexit – μία δήλωση που δεν πήρε καν έκταση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Η φερόμενη ως δήλωση του κ. Μοσκοβισί, με αφορμή την οποία το Μαξίμου προσπαθεί να καθησυχάσει εμμέσως τις ανησυχίες για plan b της κυβέρνησης, διακινήθηκε μάλιστα από “ανώνυμους κύκλους”, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι του συγγραφείς του non paper – πρόκειται δηλαδή για θέμα ελάσσονος σημασίας, αν όχι ανύπαρκτο. Απλώς, το Μαξίμου αξιοποιεί το εν λόγω θέμα και επειδή δεν θέλει να αποδοκιμάσει ευθέως τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο – καταφεύγει σε αυτή την έμμεση τοποθέτηση.

Εκτός κι αν - ακόμη χειρότερα δηλαδή - να επιθυμεί να “σέρνεται” σενάριο περί εξόδου από το ευρώ, είτε για να πιέσει δήθεν τους δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης – ανασύροντας μνήμες 2015 -, είτε για να δραματοποιήσει επαρκώς την κατάσταση στο εσωτερικό, με στόχο να καταφέρει να περάσει, χωρίς διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο σκληρό πακέτο μέτρων, που ζητούν οι δανειστές.

Το non paper έχει ως εξής:

«Ανώνυμοι» κύκλοι διαρρέουν ότι ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί έθεσε θέμα αμφισβήτησης της θέσης της Ελλάδας ως προς την Ευρωζώνη.

Ενημερώνουμε ότι, χθες (Βρυξέλλες), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για το 2017 πραγματοποιήθηκε συζήτηση παρουσία του αντιπροέδρου της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις και του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί.

Ο τελευταίος, σε σχόλιο Έλληνα βουλευτή ότι από γερμανικής πλευράς φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση περί Grexit, επανέλαβε εμφατικά τη θέση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και τόνισε ότι τη θέση αυτή, «μιας ισχυρής Ελλάδας σε μια ισχυρή ευρωζώνη», συμμερίζονται όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι είναι δυνατή η σε σύντομο χρόνο ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι η σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του τελευταίου Eurogroup (26 Ιαν.) υπήρξε πολύ εποικοδομητική. «Με λίγη προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε», σημείωσε, αναφέροντας ότι η Επιτροπή προτίθεται να είναι «πολύ ενεργή» προς αυτή την κατεύθυνση.

Ας γνωρίζουν οι "συνήθεις άγνωστοι" ότι η διαστρέβλωση δηλώσεων μόνο για μικροκομματικούς λόγους, καθώς εκτιμούν ότι έτσι κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση, βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Ας συγκρατηθούν -πως θα αντέξουν, άλλωστε, άλλα δυο χρόνια να ζητάνε εκλογές διαστρεβλώνοντας συνεχώς δηλώσεις;

«Non paper» Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης ταυτίζεται με τους δανειστές και τις ακραίες απαιτήσεις τους
Νέα επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιεί η κυβέρνηση με «non paper», επανερχόμενη στις αιτιάσεις ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ -και πιο συγκεκριμένα, με τις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών.

Στο «non paper» των έξι σημειών αναφέρεται συγκεκριμένα:

1. Ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί ότι «πρέπει να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Με ποιον άλλον τρόπο, πέραν της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, προτείνει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης; Τι εννοεί; Μείωση του αφορολογήτου; Ακριβώς, δηλαδή, ό,τι ζητάει το ΔΝΤ!

2. Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει πως «πρέπει να υπάρξει εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων», διαφορετικά «η ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολη». Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης ζητά να βγουν στο σφυρί όλα τα σπίτια χωρίς καμία προστασία, ακόμα και της πρώτης κατοικίας…

3. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται «μείωση φόρων στα μερίσματα, στο 5% από το 15%». Υπόσχεται δηλαδή μειώσεις φόρων μόνο στα κέρδη των επιχειρήσεων και όχι στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

4. Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα και όταν ερωτάται, αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας για το αν καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις για νομοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων 4,5 δισ. ευρώ. Συμφωνεί, όπως πάντα, με τις απαιτήσεις των δανειστών. Έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι «θα δεσμευθούμε στην εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ενώ δεν κρύβει ότι στόχος του είναι η πλήρης «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».

5. Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί τη δήλωση του τομεάρχη του κ. Βρούτση για το «απαράδεκτο βέτο του υπουργού στις ομαδικές απολύσεις»; Για μία ακόμη φορά συντάσσεται με το ΔΝΤ και την εγχώρια επιχειρηματική ελίτ που ζητά διαρκώς εμβάθυνση του εργασιακού μεσαίωνα με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ την ίδια ώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την ανεργία.

6. Και οι αγρότες, όμως, δεν μένουν έξω από τα πλάνα του κ. Μητσοτάκη. «Πρέπει", δηλώνει, "οι Έλληνες αγρότες να γίνουν περισσότερο επιχειρηματίες», γεγονός που σημαίνει ότι και στον αγροτικό τομέα θα υπάρξουν μέτρα σε βάρος του μικρού αγρότη. Μοναδικοί ωφελημένοι κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες που αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του αγροτικού κόσμου.