04 Ιανουαρίου 2017

Με δανεικά από την Τρόικα θέλει να ξεχρεώσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κυβέρνηση

Να «μοιράσει» 2 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όχι όμως από το πρωτογενές πλεόνασμα όπως έκανε με τους συνταξιούχους, αλλά με δανεικά από την Τρόικα για να επιστρέψει τα λεφτά σε αυτούς που τους τα χρωστάει -αλλά εδώ και δύο χρόνια είχε «ξεχάσει» πως πρέπει να τους τα πληρώσει- είναι ο επόμενος στόχος που βάζει αμέσως μετά τις γιορτές η κυβέρνηση.

Καθώς η διελκυνστίδα με την Τρόικα για τη β΄αξιολόγηση θα συνεχίζεται και τον Ιανουάριο (αν και έπρεπε να έχει τελειώσει από τον Οκτώβριο ήδη) και τα προαπαιτούμενα που την συνοδεύουν έχουν σχεδόν πια ξεχαστεί από όλους, το οικονομικό επιτελείο θέλει να βάλει στο χέρι τα επόμενα 2 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο που ζήτησε και πήρε πριν 6 μήνες με σκοπό την εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών που είχε συσσωρεύσει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες, αποσυνδέοντάς τα από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και τα 6,1 δισ. ευρώ που περιμένει για να καλύψει τρέχουσες δανειακές και λειτουργικές ανάγκες του κράτους.

Στην κυβέρνηση φαίνονται να προετοιμάζονται για παρατεταμένες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και θέλουν να μαζέψουν «ρευστό» για να καλύψουν την οικονομική και πολιτική «βαρυχειμωνιά» που επίκειται τους επόμενους μήνες.

Καθώς παραμένει άγνωστο αν η επιστολή-απολογία Τσακαλώτου μπορεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με τους δανειστές -και ενώ το ΔΝΤ επιμένει ακόμα στη λήψη πρόσθετων νέων μέτρων λιτότητας 4,5 δισ. ευρώ εάν δεν μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα- στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν να προεξοφλούν ότι στο EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου δεν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος για την β΄αξιολόγηση και το ελάχιστον που επιδιώκουν να κερδίσουν είναι η είσπραξη των υπολοίπων του δανείου για τα ληξιπρόθεσμα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τα χρέη αυτά του Δημοσίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς τον Νοέμβριο ανέρχονταν ακόμα σε 5,6 δισ. ευρώ (έναντι 6,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και περίπου 9 δισ. τον περασμένο Ιούνιο). Για να δώσουν τα επόμενα 2 δισ. όμως οι δανειστές θα ζητήσουν να ελέγξουν τα στοιχεία του υπουργείου, στέλνοντας για τον σκοπό αυτό ακόμη και ελεγκτές στην Αθήνα.

Αν δώσουν το πράσινο φως οι ξένοι, η κυβέρνηση ευελπιστεί να πάρει μια ανάσα ρευστότητας, που θα της δώσει περιθώριο για παράταση των διαπραγματεύσεων ή, ενδεχομένως, και την άνεση να μπορεί να προβάλει νέους «μποναμάδες», προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά που τον Νοέμβριο τους χρωστούσε 4,2 δισ. σε πληρωμές συντάξεων και άλλων υποχρεώσεων που έχουν «παγώσει», καθώς και 1,4 δισ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων που αναμένουν οι φορολογούμενοι που τις δικαιούνται.

Η διαχείριση των 2 δισ. ευρώ θα εξαρτηθεί όμως, όπως όλα δείχνουν, και από το αν και κατά πόσο βρίσκεται στις σκέψεις της κυβέρνησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που τότε θα ήθελε να τις συνδυάσει ρίχνοντας χρήμα στην αγορά, πριν έρθουν ακόμα οι «λυπητερές» των νέων φόρων (ειδικά όταν θα εκδίδονται τα νέα εκκαθαριστικά φόρου από Απρίλιο και μετά) και «κλωτσώντας παραπέρα το τενεκεδάκι» (κατά την προσφιλή έκφραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου) για τα προαπαιτούμενα που η ίδια έχει συμφωνήσει ότι θα απαιτηθούν για να κλείσει η αξιολόγηση, δηλαδή τις ομαδικές απολύσεις, τις ανατροπές στα εργασιακά, τις ρυθμίσεις για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις κλπ.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ