04 Ιανουαρίου 2017

Συναινετικό διαζύγιο-εξπρές σε... μισή ώρα

Ενώ μέχρι πρότινος, ο χρόνος αναμονής για τα συναινετικά διαζύγια ξεπερνούσε το ένα έτος, πλέον η διαδικασία αυτή, θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μισή ώρα

Στο ελάχιστο θα μειωθεί πλέον ο χρόνος έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, με βάση νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ενώ μέχρι πρότινος, ο χρόνος αναμονής για τα συναινετικά διαζύγια ξεπερνούσε το ένα έτος, πλέον η διαδικασία αυτή, θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μισή ώρα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται καθόλου τις δικαστικές αίθουσες.

Μάλιστα, οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες που ισχύουν θα καταργηθούν. Αρμόδιος για τη λύση του γάμου συναινετικά θα είναι στο εξής ο συμβολαιογράφος, ο οποίος θα εκδίδει την απαραίτητη συμβολαιογραφική πράξη, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις. Το σημαντικό είναι ότι εκτός από το διαζύγιο ενώπιον συμβολαιογράφου με συμβόλαιο θα ρυθμίζονται με κοινή συμφωνία τα οποία αποτελούν απότοκες συνέπειες ενός διαζυγίου.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που ετοίμασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, προωθούνται με συμβολαιογραφική πράξη θα ορίζονται και θα συμφωνούνται θέματα επιμέλειας των τέκνων, επικοινωνίας των διαζευγμένων γονέων αλλά και της διατροφής.

Κρίσιμο είναι το σημείο των νέων ρυθμίσεων που επιβάλλει να παρίσταται συνήγορος και για τις δύο πλευρές ώστε να υπάρχει πλήρης προστασία και συμβουλευτική υποστήριξη σε νομοθετικά θέματα τα οποία αυτονοήτως υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις.