04 Ιανουαρίου 2017

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ! Πετρόπουλος για τα μπλοκάκια μισθωτών: Αν δεν κόβουν απόδειξη δεν θα πληρώνουν εισφορές

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκια καθώς ακόνη δεν έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα ισχύσει και πως θα επιμερίζονται οι εισφορές στην περίπτωση πολλαπλών εργοδοτών.

Εν αναμονή της εγκυκλίου που θα δώσει όλες τις λεπτομέρειες για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων με μπλοκάκια ο  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  Τάσος Πετρόπολος διευκρίνισε τι θα ισχύσει για όσους είναι και μισθωτοί και έχουν και μπλοκάκια σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλουν και άλλες εισφορές σαν αυτές των μισθωτών.»

«Το ειδοποιητήριο πάει σε εκείνον που πρέπει να πληρώσει όταν είναι μισθωτός πάει στον εργοδότη. Οταν είναι ελεύθερος επαγγελματίας πάει στον ίδιο» υπογράμμισε.  Οσον αφορά τους εργαζόμενους με μπλοκάκι ο κ. Πετρόπουλος τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει είναι η διαπίστωση του αριθμού των εργοδοτών, στην περίπτωση που δεν υπάρχει μόνο ένας.  Ο νόμος δεν μιλάει μόνο για αυτούς που έχουν εξαρτημένοι εργασία. Οποιος παρέχει το πολύ σε δύο εργοδότες θα επιμερίζεται στους δύο. Οταν υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός αυτό θα εξακριβώνεται με την ενίαια πλατφόρμα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να καταβάλλουν εισφορές και για ΟΑΕΕ και για ΟΕΚ και άλλα ποσοστά που επιβαρύνουν τους μισθωτούς. Αν κάποιος έχει μά σχέση που τον εντάσσει στους μισθωτούς και δεν έχει κόψει μπλοκάκι δεν θα καταβάλλει εισφορές. Δεν θα καταβάλλονται εισφορές 168 ευρώ μηνιαίως αν δεν έχει εργασία από μπλοκάκι. Οταν δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι δεν θα κόψει τίποτα», διαβεβαίωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα είπε χθες η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα δημιουργηθεί μια ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των σχετικών συμβάσεων με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής αλλά και ελέγχου αυτών. Mε τον τρόπο αυτό θα αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.  Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουν και οι δύο αντισυμβαλλόμενοι αλλά και οι υπάλληλοι της κοινωνικής ασφάλισης πότε θα καταβάλλονται εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 και πότε σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4387/2016.