04 Ιανουαρίου 2017

Η Ford ακυρώνει εργοστάσιο $1,6 δισ. στο Μεξικό μετά τις απειλές Τραμπ

Την ακύρωση των σχεδίων της για την κατασκευή εργοστασίου στο Μεξικό αποφάσισε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford.

Η νέα μονάδα στο Μεξικό θα κόστιζε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως αντ’ αυτού η Ford αποφάσισε να επενδύσει 700 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος τετραετίας για την επέκταση του εργοστασίου της στο Φλατ Ροκ του Μίσιγκαν, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επένδυση στου Φλατ Ροκ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 700 νέες θέσεις εργασίας. Η μονάδα θα παράγει ηλεκτρικά, υβριδικά και άλλα αυτοκίνητα.

Η απόφαση της Ford αποτελεί επικοινωνιακή νίκη για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα σταματήσει τη ροή θέσεων εργασίας σε χώρες με πιο φθηνά εργατικά χέρια.

Νωρίτερα, ο κ. Τραμπ απείλησε την αυτοκινητοβιομηχανία General Motors ότι θα υποστεί μεγάλους δασμούς για οχήματα που παράγει στο Μεξικό και στη συνέχεια μεταφέρει για πώληση στις ΗΠΑ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ford, Μπιλ Φορντ Τζούνιορ, είπε σε δημοσιογράφους ότι είχε επικοινωνήσει προσωπικά με τον κ. Τραμπ ώστε να τον ενημερώσει για την απόφαση της εταιρείας. Εταιρική πηγή είπε στο πρακτορείο Reuters πως η αλλαγή στρατηγικής επηρεάστηκε από τις εξαγγελίες του νέου προέδρου για μείωση της φορολόγησης σε επιχειρήσεις και του ρυθμιστικού πλαισίου.

Οι μετοχές της Ford ενισχύθηκαν πάνω από 3% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της, ενώ αντίθετα το μεξικανικό πέσο αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/335159/i-ford-akuronei-ergostasio-16-dis-sto-mexiko-se-niki-gia-ton-trab/