04 Ιανουαρίου 2017

«Αλλάχ, απάλλαξέ μας απ’ τους άνδρες!» -Το φεμινιστικό hit που σκανδαλίζει τη Σαουδική Αραβία [βίντεο]

Γυναίκες με μπούρκα καβαλάνε ποδήλατα, ρολάρουν πάνω σε πατίνια, παίζουν μπάσκετ ή πάνε για μπόουλινγκ, χορεύουν λες και δεν τις βλέπει κανείς και τραγουδούν υπέρ της κατάλυσης της ανδροκρατίας: ένα μάλλον «εμπρηστικό» υλικό, αφού πρόκειται για το βιντεοκλίπ ενός νέου τραγουδιού ποπ στη Σαουδική Αραβία.
Το ανατρεπτικό τραγούδι με τίτλο «Hwages» («Ανησυχίες») του Σαουδάραβα τραγουδιστή Ματζέντ αλ Έσα έχει κάνω άνω κάτω το ουαχαμπιτικό βασίλειο σαρώνοντας στο YouTube με 2,5 εκατομμύρια «κλικ» σε δέκα ημέρες, καθώς καταγγέλλει την καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.


Στο πρώτο μέρος του βιντεοκλίπ γυναίκες που φορούν νικάμπ (ένα -μαύρο συνήθως- πέπλο που καλύπτει το σώμα και το κεφάλι εκτός από τα μάτια-) επιβιβάζονται στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου αφήνοντας άδειο το μπροστινό, ενώ πίσω απ’ το βολάν κάθεται ένα αγόρι. Οι γυναίκες χτυπούν τα χέρια τους ρυθμικά τραγουδώντας στα αραβικά «ας μας απαλλάξει ο Αλλάχ απ’ τους άνδρες» με μια μάλλον παρωχημένη έκφραση, που χρησιμοποιείται στην πολύ συντηρητική περιοχή του Αλ Κασίμ, βόρεια της πρωτεύουσας Ριάντ.

Στο βίντεο οι γυναίκες χορεύουν, κάνουν σκέητ, παίζουν μπάσκετ με τους στίχους να γίνονται ολοένα και πιο προκλητικοί καθώς τραγουδούν «οι άντρες μας τρελαίνουν, μας αρρωσταίνουν το μυαλό». Μια σκηνή θυμίζει την αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου με μια αφίσα του Ντόναλντ Τραμπ να προβάλει πίσω απ’ το βήμα του προέδρου. Στην επιγραφή διαβάζουμε: «Ο Οίκος των Ανδρών». Το ακροατήριο ανεμίζει μισογυνικά σύμβολα και πλακάτ με φωτογραφίες γυναικών με διαγραμμένα πρόσωπα...


Σε μια άλλη σκηνή οι πρωταγωνίστριες του βιντεοκλίπ οδηγούν συγκρουόμενα (οι γυναίκες απαγορεύεται να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία), παίζουν μπόουλινγκ σωριάζοντας στο έδαφος κορίνες με πρόσωπα ανδρών.
Στο δεύτερο μισό του βίντεο ο ρυθμός του τραγουδιού αλλάζει, ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν πλέον διάλεκτο των βεδουϊνων.
Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τα επαινετικά σχόλια δίνουν και παίρνουν για τη νέα επιτυχία του δημιουργού του “Barbs dance”, έναν λίαν εθιστικό χορό, που «βγήκε» τον περασμένο Απρίλιο ταράζοντας και τότε τα νερά, καθώς θεωρήθηκε πολύ προκλητικός και ανήθικος στα μάτια της συντηρητικής σαουδαραβικής ηγεσίας.


H μοίρα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ τους άνδρες στις ζωές τους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε γυναίκα πρέπει να έχει έναν άνδρα-φύλακα που θα αποφασίζει για λογαριασμό της -είτε πρόκειται για τον πατέρα της, τον σύζυγο, τον αδελφό, τον γιο ή οποιονδήποτε άλλο άρρενα συγγενή-. Χωρίς την έγκρισή τους οι γυναίκες δεν μπορούν να ταξιδέψουν, να παντρευτούν ή ακόμη και να κυκλοφορήσουν ασυνόδευτες στο δρόμο.



Τον Δεκέμβριο μια νεαρή γυναίκα «τόλμησε» να αναρτήσει στο Twitter μια φωτογραφία της, ενώ κυκλοφορούσε σε κεντρικό δρόμο του Ριάντ χωρίς να φορά την παραδοσιακή ενδυμασία. Υπερσυντηρητικοί Σαουδάραβες ζήτησαν μέσω των social media να συλληφθεί η κοπέλα, να μαστιγωθεί δημοσίως, ενώ δεν έλλειψαν και φωνές που ζητούσαν την εκτέλεσή της. Η νεαρή γυναίκα έσβησε το λογαριασμό της στο Τwitter και συνελήφθη για παραβίαση του ηθικού κώδικα της χώρας...