21 Απριλίου 2017

Πτώση Ελικοπτέρου: Μεγαλώνουν τα ερωτήματα και θέλουν απάντηση


Την Τετάρτη 19/04/2017 το ελικόπτερο τύπου ΗU-1U («Χιούι») συνετρίβη στο Σαραντάπορο με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τέσσερις στρατιωτικοί, ο Ιωάννης Τζανιδάκης Υποστράτηγος, ο Θωμάς Αδάμου Συνταγματάρχης, ο Δημοσθένης Γούλας ταγματάρχης κυβερνήτης του Ελικοπτέρου και ο Κωνσταντίνος Χατζής Υπολοχαγός Συγκυβερνήτης. Τραυματίας είναι η Αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα.


Δύο μέρες μετά τα ερωτήματα που προκύπτουν ειναι πολλά.

Η κατάθεση της Βασιλικής Πλεξίδα ρίχνει φως για τη μοιραία πτώση. Η αρχιλοχίας εξήγησε τη στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου, δήλωσε. Όπως επιβεβαίωσε η ίδια το Χιούι έπεσε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Διαβάστε την συγκλονιστική μαρτυρία ΕΔΩ . Ωστόσο ένα απο τα σενάρια που κυκλοφορεί ειναι οτι το ελικόπτερο συνετρίβη πρώτα στην χαράδρα πρώτου πέσει πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ.

Χθες ο πατέρας του πιλότου δήλωσε οτι άκουσε τον γιό του στο τηλέφωνο να ζητάει από την 1η Στρατιά άδεια για να πραγματοποιήσει την πτήση στις 10 το πρωί (αντί στις 07:30) λόγω της πρόγνωσης του καιρού.
Ζήτησε επισήμως άδεια να αναβληθεί η πτήση; Και εαν ζήτησε άδεια γιατι δεν αναβλήθηκε η πτήση;

Μετά προκύπτει και το άλλο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες ήταν γνωστές απο όλες τις πλευρές γιατι τότε έγινε η πτήση εκείνη την ημέρα; Γιατι ήταν τόσο επείγον το ελικόπτερο να τηρήσει καθήκοντα επιτήρησης; Ακόμη κι αν κρίθηκε πώς έπρεπε να γίνει για όποιοδήποτε λόγο εκείνη την μέρα η πτήση τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι περιορισμοί (minima); Υπο ποιες μετεωρολογικές συνθήκες (IMC) επιτρέπεται να πετάξουν τα Χιουι; H συγκεκριμένη αποστολή μπορούσε να εκτελεστεί ή έπρεπε να ματαιωθεί έστω και εν πτήση; Μήπως στην απόφαση αυτη έπαιξε ρόλο το γεγονός οτι ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός;

Όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής που θέλουν απάντηση δείχνουν τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο δεν εχει αποκλειστεί ακόμα επισήμως το ενδεχόμενο κάποιας μηχανικής βλάβης η οποία σε συνδυασμό με τον καιρό να όξυνε την κατάσταση που αντιμετώπιζε ο χειριστής.

Η πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου ειναι άλλη μια σε μια σειρά απο δυστυχήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις για τα οποία δεν γνωρίζουμε το πόρισμα. Ο λόγος που ακούγεται ξανά και ξανά ειναι οτι οι πληροφορίες ειναι απόρρητες και συνεπώς δεν πρέπει να δώσουμε τροφή στους “εχθρούς” με την δημοσιοποίηση τους. Να υπενθυμίσουμε εδώ οτι οι ΗΠΑ δημοσιέυουν τα αποτελέσματα της έρευνας σε περίπτωση συντριβής/πτώσης είτε ολόκληρα είτε εν μέρει. Τουλάχιστον για να δώσουν στις οικογένειες κάποια ψυχική ηρεμία.

Συνεπώς εδω προκύπτει και το πιο βασικό ερώτημα: Θα μάθουμε ποτέ τι έγινε; Το ερώτημα μένει να απαντηθεί.

Ελένη Παναγιώτου
http://www.onalert.gr/stories/ptwsh-elikopterou-megalwnoun-ta-erwthmata-kai-8eloun-apanthsh/55857