29 Μαΐου 2017

Ο Μακρόν κατηγορεί το Sputnik και το RT για «δόλια προπαγάνδα»

Η χειραψία με τον Ντόναλντ Τραμπ άφησε τα... σημάδια της στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ρωσικών ΜΜΕ, και συγκεκριμένα του Sputnik και του Russia Today (RT), τα οποία κατηγόρησε για «δόλια προπαγάνδα» εναντίον του.


Οι κατηγορίες εκτοξεύθηκαν λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν στις Βερσαλίες. Τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συζήτησης θα είναι η Ουκρανία και η Συρία, με τον Μακρόν να δηλώνει δημοσίως ότι θα είναι «σκληρός» απέναντι στον Πούτιν.

Παρίσι και Μόσχα έχουν διαφορές να επιλύσουν, με τον Μακρόν να έχει την κατάλληλη ευκαιρία να εκφράσει στο Ρώσο πρόεδρο τη δυσαρέσκειά του και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σε σχέση με τα στοιχεία για «ρωσικές παρεμβάσεις», κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας.

Μετά το γεύμα εργασίας και την κοινή συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας θα εγκαινιάσουν την έκθεση «Πέτρος ο Μέγας, ένας τσάρος στη Γαλλία», στο Μεγάλο Τριανόν, παλάτι με τα ροζ μάρμαρα στο πάρκο των Βερσαλλιών. Στο παλάτι αυτό εκτίθενται περίπου 150 έργα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια και επιστημονικά εργαλεία που είχαν δοθεί ως δώρο στον τσάρο κατά την επίσκεψή του. Τα δύο τρίτα των έργων προέρχονται από το Μουσείο του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την Τρίτη έως τις 24 Σεπτεμβρίου.