01 Ιουνίου 2017

Έκραξαν το Γλέζο κι ο γελοίος ανασκευάζει ότι ο Μητσοτάκης ευθύνεται για το μη συμμοριτοπόλεμο στην Κρήτη

"Για να σταματήσει η παραπληροφόρηση". Αυτόν τον τίτλο έχει η σύντομη δήλωση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζου, σχετικά με τον "ντόρο" που δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψή του στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μετά τον θάνατό του.

Χθεσινό δημοσίευμα της «Ελευθερίας του Τύπου» ανέφερε πως ο Μανώλης Γλέζος επισκέφθηκε το σπίτι της οικογένειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Λυκαβηττό, αργά το βράδυ της Τρίτης.



ΦΩΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Έφτασε κρατώντας ένα κόκκινο γαρίφαλο και θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο του φίλο, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ανήμερα μάλιστα της επετείου που ο ίδιος μαζί με τον Απόστολο Σάντα είχαν κατεβάσει το 1941 τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.

Ο Μανώλης Γλέζος παρέδωσε ένα γράμμα στην οικογένεια Μητσοτάκη, στο οποίο περιέχονταν μία φράση που δημιούργησε αντιδράσεις. «Πιστός στο αξίωμα αυτό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξεν ο πρωτουργός να αποφευχθεί και να μην υπάρξει εμφύλιος πόλεμος στην Κρήτη, στη διάρκεια της κατοχής. Oποια αντίθεση και αν έχεις μαζί του, οφείλεις να του το αναγνωρίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτή η "αποφυγή του εμφυλίου στην Κρήτη" ήταν ο λόγος για πολλές αντιδράσεις, με τον Μανώλη Γλέζο να αναφέρει σε σημερινή του δήλωση:

"Από την "παρέα" που κρατήθηκε στις φυλακές Πικερμίου, τις ημέρες της Χούντας, μετά και τον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου, είχαμε μείνει εμείς οι δυό.
Θεώρησα σωστό και πιστεύω ότι είχα υποχρέωση, να αποχαιρετήσω τον Κώστα Μητσοτάκη, ιδιωτικά με την επίσκεψη μου στο σπίτι της οικογένειάς του.
Όσο για την ιστορία και το αν έγινε εμφύλιος στην Κρήτη, στο αποχαιρετιστήριο μου σημείωμα αναφέρομαι καθαρά για την περίοδο της Κατοχής.
Αυτό έχει καταγραφεί στην ιστορία του τόπου.
Όσα γράφονται και όσες αναφορές γίνονται, αφορούν την περίοδο του Ελληνικού εμφυλίου και έχουν άλλο στόχο και όχι την αποκατάσταση της αλήθειας.


Μανώλης Γλέζος
1 Ιουνίου 2017
Καλαμάτα".