Header Ads

ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ! Συντάξεις χηρείας: Τι απαντά ο Καμμένος σε ερώτηση του Άδωνι

Αναρμόδιος για το θέμα των συντάξεων χηρείας, δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος!

Σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπεύθυνος του τομέα άμυνας του κόμματος ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο Πάνος Καμμένος δηλώνει ότι για αυτά τα θέματα δεν έχει αρμοδιότητα!


Η ερώτηση Άδωνι

Με το άρθρο 12 του Νόμου 4387/2016 θεσπίστηκαν διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες θέτουν πολύ αυστηρά και άδικα, κυρίως ηλικιακά, κριτήρια που πλήττουν τις οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε σχέση με τις μέχρι τότε ισχύουσες διατάξεις.

Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω διατάξεις προσβλέπουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνθηκών που στοχεύει στην ένταξη ή επανένταξη στο εργατικό δυναμικό της χώρας των επιζώντων συζύγων, η προσέγγιση αυτή βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι οικογένειες των παραπάνω στελεχών, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του στρατιωτικού επαγγέλματος.

Οι συχνές αλλαγές του τόπου διαμονής σε συνδυασμό με τον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας του επαγγέλματος, καθιστούν απαραίτητη την προσέγγιση των συντάξεων χηρείας με μεγαλύτερη ευαισθησία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση συναδέλφου βουλευτή της ΝΔ (αρ. πρωτ. 2149/20.12.2016) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ Καμμένος, γνωστοποίησε ότι έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα με σειρά εγγράφων στα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, από τα οποία ζητά εξαίρεση των οικογενειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την εφαρμογή των διατάξεων 1Α του άρθρου 12 λόγω της φύσης του επαγγέλματος και επιπλέον προτείνει τη μείωση του ηλικιακού ορίου των 55 ετών στα 50 έτη.

Παράλληλα, απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Πετρόπουλος (Σχετική συνεδρίαση ΕΗ _ 03/02/2017), δήλωσε ότι σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις ομοσπονδίες τους, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι ίδιοι δεν έθεσαν ποτέ το συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας «…δεν έθεσαν ποτέ, αντιθέτως ρητά είπαν ότι δεν Θέλουν καμμία διακριτική μεταχείριση σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, τις Ελληνίδες οι οποίες είναι υπό τις ίδιες διατάξεις. Και για εκείνες το ίδιο ισχύει και δεν θέλουν καμμία διακριτική μεταχείριση.»

Ωστόσο, την παραπάνω άποψη αντικρούει η πραγματικότητα που βιώνουν τα στελέχη και οι οικογένειές τους, η οποία αποτυπώνεται στις συνεχείς εκκλήσεις διαφόρων ενώσεων στρατιωτικών, αλλά και μεμονωμένα στελεχών που δε συμμερίζονται την τοποθέτηση του κ. Πετρόπουλου και όσων επικαλέστηκε στην ομιλία του. Επιπλέον, η τοποθέτηση του κ. Πετρόπουλου έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο σχετικό απαντητικό έγγραφο που αναφέρεται παραπάνω.
Σε επιστολές που κατά καιρούς έχουν γνωστοποιήσει διάφορες ενώσεις, όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α κ.α, διατυπώνονται ξεκάθαρα οι ανησυχίες τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συνεπώς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.    Ποια είναι η απάντηση που έλαβε το ΥΠΕΘΑ από τα παραπάνω Υπουργεία για τα ως άνω αναφερόμενα ζητήματα;
2.   Προτίθεστε να εξετάσετε τις προτάσεις του ΥΠΕΘΑ για εξαίρεση των οικογενειών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από την εφαρμογή των διατάξεων 1Α του
άρθρου 12;
3.    Προτίθεστε να βελτιώσετε τα ηλικιακά όρια μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας;
4.    Σε ποιους εκπροσώπους και ομοσπονδίες αναφέρθηκε ο κ. Πετρόπουλος;

Ταυτόχρονα, αιτούμαστε την κατάθεση στο Σώμα:

1. Των απαντητικών εγγράφων που έλαβε, το ΥΠΕΘΑ και αναφέρονται στο παραπάνω ερώτημα (ερώτημα 1).

Οι ερωτώντες βουλευτές,
Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
Αναστάσιος Δημοσχάκης

http://www.armynow.net/synrtakseis-xhreias-apanta-kammenos-se-adoni/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Dizzo. Από το Blogger.