Διαπιστώνει έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, αποτυχία άμεσης και κατάλληλης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων
Όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό αμφισβητεί ο Συνήγορος του Πολίτη με την ειδική έκθεση με θέμα «Μεταναστευτικές ροές και προστασία προσφύγων», που παρουσίασε σήμερα σε ειδική εκδήλωση.
Ο Συνήγορος του Πολίτη στην έκθεσή του διαπιστώνει έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, αποτυχία άμεσης και κατάλληλης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, ελλείψεις στην υποδοχή και φιλοξενία, καθώς και σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγραμματισμού για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Όπως επισήμανε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, «η Ευρώπη εδώ και μερικά χρόνια βιώνει ταυτόχρονα δύο μεγάλες κρίσεις, μία οικονομική-δημοσιονομική και μία ανθρωπιστική». Οι κρίσεις αυτές «δοκίμασαν και δοκιμάζουν τις αντοχές του συνεκτικού πολιτικού φορέα της ηπείρου μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα «είχε και έχει το ατυχές προνόμιο να αποτελεί πεδίο δοκιμής πολιτικών διαχείρισης κρίσεων».
Το ζήτημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, κατά τον κ. Ποττάκη «ήταν και παραμένει πρωτίστως πολιτικό». «Σήμερα το θέμα είναι η ίδια η ύπαρξη των περιφραγμένων δομών φιλοξενίας, ο κίνδυνος γκετοποίησης ή ιδρυματοποίησης, ο διαχωρισμός, η εξοικείωση της κοινωνίας με στρατόπεδα όπου κάποιοι ξένοι μένουν μακριά από τους ντόπιους», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παρά τις διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως πολιτεία και ως χώρα γιατί μπορέσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε όλες της τις εκφάνσεις να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, με καθυστερήσεις, με παλινωδίες ίσως, αλλά μέσα σε έναν αιφνιδιασμό». «Προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις μέσα σε συνθήκες κρίσης», συνέχισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Είναι σίγουρο ότι ταυτόχρονα με τη μεγάλη αλληλεγγύη και διάθεση φιλοξενίας, υπήρξαν και διοικητικές και άλλες αδυναμίες, οι οποίες δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε να ξεπεράσουμε γρήγορα τα ζητήματα, αν και εκεί κατά τη γνώμη μου έχει μπει μια τάξη. Όμως υπήρξε και ένα μέρος της κοινωνίας βαθύτατα συντηρητικό, που έδωσε μια μάχη οπισθοφυλακών για τη μη φιλοξενία στη χώρα μας».
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ελλάδας πολιτικά, επιχειρησιακά, οικονομικά. Κινητοποιήσαμε και συνεχίζουμε να κινητοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο, εμπειρογνώμονες, τεχνογνωσία, υποδομές και χρηματοδοτικούς πόρους, για να στηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση των υφισταμένων αδυναμιών όπως εντοπίζονται και στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη».
Στην παρουσίαση της έκθεσης παραβρέθηκαν επίσης οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.