Την ίδια ώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμιζε με γραπτή δήλωσή του για το ίδιο συνέδριο πως η μαγική λέξη είναι η «εμπιστοσύνη», και πως ο δρόμος της Ελλάδας προς τις αγορές είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια, ενώ ο εκπρόσωπος του ESM στο κουαρτέτο Νικόλα Τζιαμαρόλι τόνισε πως δίνεται πολύ μεγαλύτερη σημασία στη συζήτηση για το χρέος από αυτή που είναι αναγκαία, για «πολιτικούς» λόγους.
Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου έγινε φυσικά για να να δείξει πώς επηρεάζει η αβεβαιότητα που προκαλείται από τις εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, όμως παράλληλα ήταν πλήρως αποκαλυπτική και της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση.
Ο κύριος Τσακαλώτος επανέλαβε ότι είναι κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε και τώρα ζητά σαφήνεια για το θέμα του χρέους. Θέλοντας, δε, να φανεί αισιόδοξος για συμφωνία τον Ιούνιο είπε ότι «όταν ανέλαβα το 1/5 των πολιτών μου έλεγε συγχαρητήρια και τα 4/5 συλλυπητήρια. Τον Ιούνιο ελπίζω αυτή η αναλογία να έχει αλλάξει».
«Αυτό που ζητάμε από το ΔΝΤ είναι σαφήνεια. Έχουμε 14 μήνες για τη λήξη του προγράμματος. Μου φαίνεται ότι είναι ώρα για το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει», είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, επομένως και οι πιστωτές της πρέπει να σταματήσουν να «κλωτσούν παρακάτω το τενεκεδάκι» και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο.
Η δήλωση Τσακαλώτου περί προπονητή ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει εκ νέου συζητήσεις στο Twitter για το ποιος είναι ο προπονητής και ποιο το τέρμα που πρέπει να προσέχει…