29 Αυγούστου 2017

Κρυφό χαράτσι ΠΑΣΟΚ-Γιωργάκη, 20 ευρώ ανά εργαζόμενο... για να πηγαίνουν κατασκήνωση όσοι δεν έχουν

[Άντε να δούμε πότε θα τελειώσουν αυτές οι ΤΖΑΜΠΑ παροχές σε όσους δεν έχουν και πότε θα καταλάβει ο Έλληνας ότι έχει καταλάβει ο υπόλοιπος πλανήτης: ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ και δεν περιμένεις να στις πληρώσω εγώ που έχω]

Μια άγνωστη στους πολλούς εργοδοτική εισφορά ύψους 20 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας καλούνται να πληρώσουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέσα στον Αύγουστο.


Πρόκειται για την εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων με την οποία χρηματοδοτείται κάθε χρόνο μέρος του κόστος διαμονής και σίτισης παιδιών άνεργων οικογενειών ή οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα σε προγράμματα παιδικών κατασκηνώσεων. Κατασκηνωτικό επίδομα μπορούν να λάβουν σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ οικογένειες με εισοδήματα έως και 28.000 ευρώ το χρόνο, ήτοι μισθοδοτούμενοι με αποδοχές 2.000 ευρώ το μήνα με βάση τα δημοσιευμένα κριτήρια…

Ο συγκεκριμένος πόρος θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2011 στο πλαίσιο του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του ΟΑΕΔ και ξεκίνησε καταβάλλεται από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα το 2013. Κατ εκτίμηση και με δεδομένο ότι σήμερα απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα περίπου 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, οι εργοδότες τους θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον εισφορές άνω των 34 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ σε μια περίοδο που το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών εξελίσσεται σε τροχοπέδη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα ο ΕΦΚΑ η συγκεκριμένα εισφορά θα καταβληθεί φέτος παράλληλα με τις ασφαλιστικές εισφορές της μισθολογικής περιόδου Αυγούστου 2017.

Υποχρέωση καταβολής των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο έχουν οι εργοδότες και για όσους προσέλαβαν μέσα στο 2017 και είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ από 1.1.2017 και υπάγονται στην ασφάλιση της Εργατικής Εστίας.

Συγκεκριμένα, υποχρέωση καταβολής της εν λόγω εργοδοτικής εισφοράς υπάρχει στις παρακάτω αναφερόμενες περιπτώσεις:

Απασχολουμένων μισθωτών – ανειδίκευτων εργατών του τέως Ο.Γ.Α. που εντάσσονται ως μισθωτοί στον Ε.Φ.Κ.Α., με εξαίρεση την κατηγορία των Μετακλητών Πολιτών Τρίτων Χωρών

Διευθυντές, γενικοί διευθυντές, εντεταλμένοι διευθύνοντες ή συμπράττοντες συμβούλου, διοικητές εταιριών ή συνεταιρισμών, οι οποίοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία με εξαίρεση τις νέες κατηγορίες υπαγόμενων στον Ε.Φ.Κ.Α. προσώπων, ήτοι Μελών Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών που λαμβάνουν αμοιβή, δεδομένου ότι οι αμοιβές που λαμβάνουν δεν απορρέουν από σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας.

Ασφαλισμένοι μισθωτοί υπαγόμενοι στην ασφάλιση του τέως Ε.Τ.Α.Α. οι οποίοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, με εξαίρεση τους απασχολούμενους με έμμισθη εντολή Δικηγόρους ασφαλισμένους του τ. Ε.Τ.Α.Α. – Τομέα Τ.Α.Ν., για τους οποίους, λόγω μη παροχής εξαρτημένης εργασίας, δεν υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης υπέρ Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.)

Ασφαλισμένοι μισθωτοί που υπάγονται στην ασφάλιση του τέως Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. οι οποίοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία

Στους υπόχρεους εργοδότες γνωστοποιείται με μήνυμα κατά την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης ( ΑΠΔ) , στο αποδεικτικό παραλαβής ότι: «η εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο ,με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καταβλητέα από τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Κ.Π.) θα καταβληθεί ταυτόχρονα και παράλληλα με τις ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικής περιόδου 8/2017».

Για τους υπόχρεους εργοδότες δεν απορρέει υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. για την εν λόγω εισφορά, καθώς η απεικόνιση θα υλοποιηθεί σε Κεντρικό Επίπεδο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΟΠΣ τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς εργοδοτών και σύμφωνα με στοιχεία υποβολής Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 8/2017.