29 Αυγούστου 2017

Οι ΗΠΑ έκαναν επιτυχή δοκιμή εξελιγμένης πυρηνικής βόμβας στη Νεβάδα

Οι βόμβες βαρύτητας Β61-12, χωρίς πυρηνική κεφαλή, έπεσαν από μαχητικά αεροσκάφη F-15E, στο πεδίο δοκιμών Tonopah, στη ΝεβάδαΗ Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA) ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή, της πυρηνικής βόμβας βαρύτητας, Β61-12, στη Νεβάδα.
Μία κίνηση που έρχεται, την ώρα που Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, ισχυρίζονται ότι πιέζουν για απόσυρση από μια πυρηνική συνθήκη ορόσημο με τη Ρωσία, και λίγες ώρες μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας.

Το δεύτερο δοκιμαστικό τεστ για το πυρηνικό όπλο πραγματοποιήθηκε από την NNSA και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, με το πρώτο να έχει διεξαχθεί με επιτυχία τον περασμένο Μάρτιο.


Η πρώτη δοκιμή δέχθηκε κριτική, μεταξύ άλλων από τον Μπράιαν Μπέκερ, διευθυντή του αντιπολεμικού συνασπισμού ANSWER, ο οποίος δήλωσε: "Για να γλιτώσει τους επικριτές του, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην πολιτική, ο Τραμπ έδωσε... λευκή επιταγή στους στρατηγούς του. Έχουν τώρα μια μεγάλη ελευθερία και δοκιμάζουν όλα τα όπλα που θέλουν να δοκιμάσουν, αλλά μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν".

Οι βόμβες βαρύτητας Β61-12, χωρίς πυρηνική κεφαλή, έπεσαν από μαχητικά αεροσκάφη F-15E, στο πεδίο δοκιμών Tonopah, στη Νεβάδα, στις 8 Αυγούστου. Οι δοκιμές είχαν σκοπό να ελέγξουν τις μη πυρηνικές λειτουργίες της βόμβας και την ικανότητα του αεροσκάφους να φέρει εις πέρας την ακριβή ρίψη της", σύμφωνα με μια δήλωση από την NNSA .

Η B61-12 θα αντικαταστήσει τη βόμβα βαρύτητας B61, έναν από τους κύριους πυλώνες του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και ένα μέρος της λεγόμενης τριάδας αέρος-ξηράς-θάλασσας, η οποία περιλαμβάνει και τα πυρηνικά υποβρύχια τύπου Οχάιο και τα πασίγνωστα βομβαρδιστικά B-52. Η πρώτη παραγωγή της βόμβας προγραμματίζεται για το Μάρτιο του 2020.

Η Β61, η οποία τέθηκε σε υπηρεσία το 1968, υφίσταται ένα πρόγραμμα συντήρησης, που έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τη γηρασμένα ανταλλακτικά της.

«Το πρόγραμμα Β61-12 προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την εκπλήρωση των εθνικών απαιτήσεων ασφαλείας», δήλωσε ο Φιλ Κάλμπος, αναπληρωτής διευθυντής NNSA για τα αμυντικά προγράμματα. «Αυτές οι ρεαλιστικές πτητικές δοκιμές επικυρώνουν το σχεδιασμό της B61-12 όσον αφορά την απόδοση του συστήματος».

Η δεύτερη δοκιμή της πυρηνικής βόμβας θα μπορούσε να δείξει ότι η Ουάσιγκτον επιταχύνει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, προειδοποίησε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού National Defence, Ιγκόρ Κοροτσένκο.

«Το γεγονός της δοκιμής, αυτής της τροποποίησης της ατομικής βόμβας, δείχνει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν την επιτάχυνση του προγράμματος επανεξοπλισμού του πυρηνικού της οπλοστασίου στην Ευρώπη, καθώς και ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες εξετάζουν το σενάριο ενός περιορισμένου πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη», δήλωσε ο στρατιωτικός παρατηρητής στο RIA Novosti.

Πέτρος Κράνιας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ