22 Αυγούστου 2017

Πώς το ΣτΕ "κλείδωσε" κάθε πράξη εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ μέχρι νεοτέρας

Του Παναγιώτη Στάθη

Κλειδωμένη στα "συρτάρια" του υπουργείου παραμένει η εκκαθάριση και κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ αφού παρά τα όσα περί του αντιθέτου διαρρέουν κυβερνητικές πηγές, η δικαστική απόφαση με την οποία το ΣτΕ επιλήφθηκε της υπόθεσης, απαγορεύει ακόμα και την πρώτη πράξη εκκαθάρισης που είναι η καταγραφή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.


Η δικαστική απόφαση η οποία εκδόθηκε την Παρασκευή "παγώνει" τη διαδικασία "εκκαθάρισης εν λειτουργία" του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης τουλάχιστον μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο επι αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει οι προσφεύγοντες.

Πότε θα γίνει αυτό; Η συζήτηση αναμένεται να προσδιοριστεί αρχές Σεπτεμβρίου και η απόφαση να εκδοθεί μετά από 3 - 4 βδομάδες, γεγονός που τοποθετεί τις εξελίξεις το φθινόπωρο.

Τι αναφέρει η απόφαση 

"Διατάσσουμε ως προσωρινό μέτρο για την αποτελεσματική προσωρινή διαδικασία των αιτούντων να μην κινηθεί η κατά το άρθρο 25 παρ.1 του ν. 4482/2017 διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής" αναφέρεται στην προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το δικαστήριο.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, που εκπροσωπεί τους αιτούντες, το άρθρο 27 παρ.7 αναφέρει επι λέξει:  "..Η ελεγκτική εταιρία του άρθρου 25 και ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρίας συνδράμουν το Διοικητικό Συμβούλιο στην εκκαθάριση και συντάσσουν τις σχετικές καταστάσεις και εκθέσεις, καθώς και τον ισολογισμό της παραγράφου 3 του άρθρου 26. Όλα τα οικονομικά αποτελέσματα και οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας, καθώς και η αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης υπολογίζονται και συντάσσονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Επιπλέον η ελεγκτική εταιρία του άρθρου 25: α) Διενεργεί απογραφή και αποτίμηση όλης της αποσβεσθείσας και αναπόσβεστης περιουσίας του Ο.Α.Σ.Θ. που περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο και όλων των υποχρεώσεων και αξιώσεων του Ο.Α.Σ.Θ. κατά την έναρξη της εκκαθάρισης και β) διενεργεί απρόσκοπτα κάθε τακτικό ή έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο και λαμβάνει γνώση κάθε εγγράφου".

Εφόσον όμως ακόμα και η επιλογή της εταιρίας, όπως προκύπτει από το παραπάνω άρθρο , αναφέρεται στο άρθρο 25 παρ.1 που ανεστάλη, ουδεμία κίνηση μπορεί να γίνει , ούτε καν η πρώτη πράξη η οποία φορά στην καταγραφή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι μάλιστα πως σύμφωνα με το άρθρο 27.παρ.7 η ελεγκτική εταιρία συμπράττει υποχρεωτικώς σε κάθε πράξη εκκαθαρίσεως. Συνεπώς τα χέρια του νεου ΔΣ είναι απολύτως "δεμένα" μέχρι να επιλυθεί νομικά το ζήτημα.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο Ο.Α.Σ.Θ. και τρία μέλη του παλαιού διοικητικού συμβουλίου και παράλληλα μέτοχοι του οργανισμού. Η αίτηση ακυρώσεως έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

http://www.capital.gr/epikairotita/3233962/pos-to-ste-kleidose-kathe-praxi-ekkatharisis-tou-oasth-mexri-neoteras