Η διοίκηση του νοσοκομείου αρνείται μεν τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά…παραδέχεται ότι υπάρχει διαφορετικός τιμοκατάλογος, διακριτός και ιδιωτικός όπως τον χαρακτηρίζει, για πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Πόλεμος» ξέσπασε για μια ακόμη φορά ανάμεσα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και το νοσοκομείο Σαντορίνης.
Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την τιμολογιακή πολιτική του νοσοκομείου, κάνοντας λόγο για υπερτιμολογημένες εξετάσεις, σε δεκαπλάσιες τιμές από εκείνες του ΕΣΥ, και για «σφαγή» των αλλοδαπών αλλά και των ανασφάλιστων ασθενών στο ταμείο του νοσοκομείου. Η διοίκηση του νοσοκομείου αρνείται μεν τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά…παραδέχεται ότι υπάρχει διαφορετικός τιμοκατάλογος, διακριτός και ιδιωτικός όπως τον χαρακτηρίζει, για πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι χρεώσεις των εξετάσεων στο νοσοκομείο Σαντορίνης αποτελούν, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αδιάσειστο στοιχείο που δείχνει μεταξύ άλλων την ιδιωτική μορφή του νοσηλευτικού ιδρύματος. Σημειωτέον ότι ενώ ο ιδιωτικός χαρακτήρας του νοσοκομείου Σαντορίνης και η λειτουργία του με όρους ιδιωτικής μονάδας υγείας βασίζονται στον ιδρυτικό του νόμο, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνούνται ότι υπάρχει υποστηρίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του και την προσφορά του στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ – η οποία επικαλείται αποδείξεις χρεώσεων σε τρεις ασθενείς, ένας εκ των οποίων αναφέρει ότι είναι Έλληνας χωρίς ΑΜΚΑ- οι εξετάσεις στο νοσοκομείο Σαντορίνης τιμολογούνται έως και 10 φορές πάνω από τις αντίστοιχες που γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Αναφέρει ενδεικτικά η ΠΟΕΔΗΝ πως η γενική αίματος στο νοσοκομείο Σαντορίνης χρεώνεται 20 ευρώ στους Έλληνες και 10 ευρώ σε αλλοδαπούς ασθενείς, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία κοστίζει 2,88 ευρώ. Οι ακτινογραφίες στο νοσοκομείο Σαντορίνης χρεώνονται 20 – 50 ευρώ, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία 4,30 ευρώ.
Από την πλευρά της, η Διοίκηση του νοσοκομείου Σαντορίνης αρνείται ότι οι υψηλές χρεώσεις αφορούν Έλληνες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, αλλά παραδέχεται ότι υπάρχει άλλος τιμοκατάλογος για τους αλλοδαπούς ασθενείς, ιδίως για Αμερικανούς κι Αυστραλούς.
«Οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου της Σαντορίνης παρέχονται δωρεάν σε όλους τους
Έλληνες πολίτες, ασφαλισμένους, κατόχους ΑΜΚΑ αλλά και ανασφάλιστους
δικαιούχους του Ν. 4368/2016. Δωρεάν παρέχονται οι υπηρεσίες του ΓΝΘ και στους Ευρωπαίους πολίτες-κατόχους ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης, για κάθε επείγουσα ανάγκη υγειονομικής τους κάλυψης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Τονίζεται όμως ότι κατ’ εφαρμογή του ιδρυτικού νόμου του, το νοσοκομείο Σαντορίνης τιμολογεί με εγκεκριμένο διακριτό ιδιωτικό τιμοκατάλογο τους ασθενείς - πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. Το…άλλοθι της διοίκησης για την ισχύ αυτού του τιμοκαταλόγου είναι ότι «προσφέρει έσοδα στο Νοσοκομείο και μειώνοντας αντιστοίχως το ποσό της κρατικής επιδότησης που αφορά τη λειτουργία του» - ένα επιχείρημα που δύσκολα συνάδει με την αριστερή προσέγγιση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στον χώρο της Υγείας και ειδικά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
ΠΟΕΔΗΝ: Τα ιδιωτικά χαρακτηριστικά του νοσοκομείου Σαντορίνης
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι γιατροί του ΕΣΥ που υπηρετούν στο νοσοκομείο Σαντορίνης δεν εξελίσσονται. Δεν μπορούν να καταλάβουν θέσεις Συντονιστών Διευθυντών ή Διευθυντών Τομέων. Τις θέσεις αυτές καταλαμβάνουν νεοπροσληφθέντες Ιατροί και μόνο της ΑΕΜΥ Α.Ε, της εταιρίας που έχει ουσιαστικά το μανατζμεντ του νοσοκομείου.
Αλλά και η προκήρυξη των θέσεων διευθυντών του νοσοκομείου γίνεται κατ’ αναλογία με εκείνη των ιδιωτικών νοσοκομείων.«Ήδη η ΑΕΜΥ Α.Ε. προχώρησε σε προκήρυξη θέσεων Διευθυντών και Υποδιευθυντών του Νοσοκομείου (πλην ιατρών) με τριετείς συμβάσεις. Οι υπάρχοντες Διευθυντές με βάση τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογράψει με την ΑΕΜΥ Α.Ε. θα απολυθούν εντός 10 ημερών από την πρόσληψη των νέων Διευθυντών. Σε ποια Δημόσια Νοσοκομεία προκηρύσσονται θέσεις Διευθυντών και Υποδιευθυντών;» διερωτάται η Ομοσπονδία.
Απόκλιση υπάρχει μεταξύ του προσωπικού του ΕΣΥ και εκείνου της ΑΕΜΥ σε ό,τι αφορά το επίδομα στέγης. «Οι επτά ιατροί του ΕΣΥ και οι έξι αγροτικοί του Νοσοκομείου Σαντορίνης δεν δικαιούνται παροχή στέγης. Αντιθέτως δικαιούνται οι Ιατροί της ΑΕΜΥ Α.Ε. Στέγη δεν δικαιούται και το υπόλοιπο προσωπικό. Γι’ αυτό κατέληξαν να ζουν στο κοινόβιο του Κέντρου Υγείας» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ