Του Γιάννη Σιδέρη
Δεν είναι η - με αριστερά δεδομένα - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, μόνο που δημιουργεί την δυσφορία σε τμήματα του λαού. Θα μπορούσε να γίνει ως και κατανοητή μέσα στον κυκεώνα που έμπλεξε, παρόλο που έμπλεξε οικεία βουλήσει, προκαλώντας εκλογές το 15, και χρησιμοποιώντας ανοίκειους τρόπους – π.χ. φημολογίες για εξαγορά βουλευτών, κλπ.
Είναι αφενός ο κυρίαρχος κυνισμός που συνοδεύει την πορεία της δυόμισι χρόνια τώρα, αφετέρου το ολίγιστον της διοικητικής της επάρκειας, συνοδευόμενο από φανφαρόνικη οίηση, μιας σαθρής αυτοκολακείας που δεν εδράζεται πουθενά: «μπορεί να κάνουμε τα ίδια με τους άλλους αλλά είμαστε καλύτεροι από αυτούς».
Χθες είχαμε δύο δείγματα των ανωτέρω ισχυρισμών.
Α) Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ και τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού περί κατάργησής του, διερωτήθη χωρίς την ελάχιστη ταπείνωση, ή μεταμέλεια : «ακόμα θα μιλάμε για κατάργηση; Αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια»!
Και ως περσινά ξινά σταφύλια φευ, δεν βοήθησαν την συνείδηση της κυβέρνησης να ωριμάσει και να κρίνει ότι πρέπει να ζητήσει συγνώμη από το λαό τον οποίο κορόιδεψε τόσο ασύστολα.
Ο ΕΝΦΙΑ (η στήλη πιστεύει ότι ένα ποσό ΕΝΦΙΑ πρέπει να υπάρχει αλλά αυτό αποτελεί άλλο θέμα), η 13η σύνταξη και ο βασικός στα 751, ήταν οι ψευδείς πολιορκητικοί κριοί δια των οποίων άλωσε την εξουσία, αλλοιώνοντας και το πολιτικό κριτήριο των πολιτών. Απέτυχε σε όλα, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο - τουλάχιστον για τους νουνεχείς προσγειωμένους που δεν ουρανοβατούσαν με τις υψιπετείς υποσχέσεις τους.
Παρόλη την αποτυχία, αντί συγνώμης εξακολουθούν να φέρονται με αλαζονική επιθετικότητα προς τους επικριτές τους. Η πιο μεγάλη παραχώρηση που έκαναν ήταν αυτή του πρωθυπουργού, που παραδέχτηκε ότι είχαν ψευδαισθήσεις. Για συγνώμη στους πολίτες, ούτε λόγος. Άλλωστε αυτοί δεν είναι ΠΑΣΟΚ «που βρωμάει», όπως είπε ο όψιμος ζηλωτής της Κεντροαριστερής συνεργασίας κ. Φίλης, ούτε Δεξιοί.
Β) Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Κ. Γαβρόγλου, αποφάσισε ότι οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν καταργούνται. Αντιθέτως εμπλουτίζονται και με ενδοσχολικές! Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ολική κυβίστηση, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν εξετάσεις για την είσοδο στα πανεπιστήμια.
Αυτό δεν το γνώριζε όταν έλεγε τα ωραία «αριστερά» και ηρωικά ότι «Η μεταρρύθμιση δεν γυρίζει πίσω», και οι εξετάσεις θα καταργηθούν;
(Μάλιστα τότε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γεράσιμος Κουζέλης είχε δηλώσει ότι το σύστημα των Πανελληνίων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια παραμένει. Είχε κάνει σαφές ότι δεν θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις).
Με την χθεσινή ρεαλιστική απόφαση, στερείται βέβαια ο πρωθυπουργός την δυνατότητα για μια θριαμβευτική «ριζοσπαστική» εμφάνιση στη ΔΕΘ, στην οποία θα εκφωνούσε… ταξικής υφής υποσχέσεις προς τη νέα γενιά - και αυριανή ευέλπιστη ψηφοφόρο – ότι δήθεν καταργείται η… ταξική μέθοδος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, δια των εξετάσεων – λες και η ταξικότητα ορίζεται από το αν θα περάσεις στο πανεπιστήμιο, όταν φέτος πέρασαν οι δύο στους τρεις υποψήφιους. Λες επίσης ότι οι πλούσιοι, και υποτιθέμενοι ταξικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης, δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Η χθεσινή εξέλιξη του υπουργικού αποδεικνύει μια ακόμη φορά το απροετοίμαστο των εξαγγελιών. Πολιτικά στελέχη που στα ανήσυχα νιάτα τους φλέρταραν - και καλώς τότε ως νέοι που ήθελαν «έναν άλλο κόσμο» - με ανατρεπτικά ιδεολογικά μοντέλα, ήρθαν στην προχωρημένη ωριμότητά τους με το αφελές όνειρο να τα εφαρμόσουν.
Το μόνο που απέδειξαν είναι ότι βρίσκονται σε μια παρατεταμένη ιδεολογική εφηβεία, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την τρέχουσα πραγματικότητα. (Άλλωστε ο κ. Γαβρόγλου μας έχει χαρίσει και το εμβληματικό περί της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, που θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα - θα ήταν καλός φοιτητοπατέρας του ΠΑΣΟΚ το ‘81).
Η κυβέρνηση παραδέρνει μεταξύ διοικητικής ανικανότητας, πολιτικής υπεροψίας, ιδεολογικής ψευδαίσθησης και εφηβικής επαναστατικότητας. Θα πει κανείς γνωστά αυτά, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο; Όχι, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Καθημερινά επιβεβαιώνουν τα γνωστά!
ΥΓ: Είχε γραφτεί το κείμενο, όταν εξεδόθη η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το νέο καθεστώς. Ανήκει στους επαΐοντες περί την εκπαίδευση, η κριτική του. Πολιτικώς, εκείνο που προβάλει ως δεδομένο, είναι πως αύξησε τις εξετάσεις που θα καταργούσε. Είναι ανεξάντλητοι και γράφουν ιστορία!
http://www.liberal.gr/arthro/161792/politiki/2017/metaxu-politikis-alazoneias-kai-ideologikis-pseudaisthisis-.html