14 Σεπτεμβρίου 2017

Νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το δύσκολο 2018, φοβίζει την κυβέρνηση καθώς δεν αποκλείεται τμήμα των ήδη ψηφισθέντων μέτρων-αλλά για τα έτη 2019 και 2020- να έρθει νωρίτερα.


Η χθεσινή δήλωση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να κάνει ότι χρειαστεί εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις δημιουργεί ανησυχίες καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι είτε η μείωση του αφορολόγητου, είτε αυτή των συντάξεων θα γίνει από το επόμενο έτος με στόχο να καλυφθούν τα κενά.

Η υστέρηση των δημοσίων εσόδων κατά το τρέχον έτος δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες καθώς αυτή προέρχεται από την άμεση φορολογία. Δηλαδή η μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 20% από τους ελεύθερους επαγγελματίες και 1,5% (η διαφορετικά 865 εκατ. ευρώ) από μισθωτούς και συνταξιούχους φαίνεται να ανησυχεί και τους πιστωτές της χώρας. Και αυτό καθώς το επόμενο έτος το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να σκαρφαλώσει στο 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή να διπλασιαστεί σε σχέση με φέτος. Όπως όλα δείχνουν η πορεία των δημοσίων εσόδων θα κρίνει εάν θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα το 2018. Το σημαντικότερο όμως είναι το ύψος των πρόσθετων μέτρων και εάν θα αποφασισθεί να ξεκινήσουν οι μειώσεις των συντάξεων η του αφορολόγητου ορίου νωρίτερα.

Στην πρώτη περίπτωση 1,1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν σημαντικές περικοπές στις συντάξεις τους οι οποίες θα φθάσουν έως και τα 300 ευρώ για τις κύριες και τα 70 ευρώ για τις επικουρικές. Μάλιστα, ο συνδυασμός των περικοπών με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου οδηγεί σε απώλεια τουλάχιστον 2 συντάξεων, ανατρέποντας την προσπάθεια για αξιοπρεπή διαβίωση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Στην δεύτερη περίπτωση δηλαδή στην περίπτωση που μειωθεί το αφορολόγητο όριο οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν περαιτέρω με 650 ευρώ. Όπως προκύπτει από τη συμφωνία η έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται ως εξής:

• Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ

• Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ, θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ

• Για οικογένεια με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ

• Τέλος, για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.

Πάντως ο ανώτατος αξιωματούχος εκτιμά ότι η εάν υπάρξει κάποια απόκλιση αυτή θα είναι μικρή. Βέβαια, αυτή είναι η εκτίμηση του κυβερνητικού αξιωματούχου και όχι των θεσμών και κυρίως όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο αμφισβητεί ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού τουλάχιστον ως προς το σκέλος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

http://www.liberal.gr/arthro/165504/oikonomia/2017/noritera-i-meiosi-tou-aforologitou-kai-ton-suntaxeon.html