04 Οκτωβρίου 2017

Τηλεοπτικές άδειες: Το χρονοδιάγραμμα του ΕΣΡ και το τίμημα

Τη σύνταξη της προκήρυξης για την αδειοδότηση των καναλιών έχει ξεκινήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σύμφωνα με όσα είπε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ροδόλφος Μορώνης.

Ο τελευταίος έκανε σαφές ότι αν δεν επιλυθούν εκκρεμότητες που συνδέονται με νομοτεχνικές βελτιώσεις και ρυθμίσεις, που απαιτούνται για να είναι ολοκληρωμένο το νομικό πλαίσιο, το ΕΣΡ δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση της προκήρυξης.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θανάσης Κουτρομάνος και ο αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης ρωτήθηκαν για το χρονοδιάγραμμα της αδειοδότησης. «Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, από την ώρα που θα δημοσιευθεί η προκήρυξη απαιτείται ένα διάστημα 45 ημερών για να μπορέσουν να προετοιμαστούν και να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι υποψήφιοι, απαιτείται στη συνέχεια ένας εύλογος χρόνος για τον έλεγχο των πιστοποιητικών αυτών, και των οικονομικών στοιχείων», είπε ο Ρ. Μορώνης ο οποίος όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει αυτόν τον χρόνο υπενθύμισε ότι την προηγούμενη φάση ο έλεγχος αυτός έγινε σε 20 μέρες και δόθηκαν άλλες 7 ημέρες για την περίπτωση ύπαρξης ενστάσεων απέναντι στην απόφαση της επιτροπής.
«Δεν νομίζω – παρά το γεγονός ότι θα καταφύγουμε και στη βοήθεια άλλης αρχής να μας βοηθήσει στον έλεγχο – ότι μπορούμε να περιοριστούμε σε αυτό το 20ημερο, ίσως πάρει λίγο παραπάνω χρόνο. Μετά την εξέταση και των ενστάσεων δεν μένει παρά η διενέργεια της δημοπρασίας», είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ.

Για την απόφαση του Συμβουλίου αναφορικά με την τιμή εκκίνησης, τα 35 εκατ., ο κ. Μορώνης είπε πως δεν ήταν δύσκολο για το ΕΣΡ να αποφασίσει διότι η αγορά είχε ήδη «μιλήσει».