27 Οκτωβρίου 2017

Ξεκάθαρο βέτο της τρόικα για το κοινωνικό μέρισμα που υποσχέθηκε ο Τσίπρας

Καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς υπήρξε για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 το οποίο με βάση τις αναλύσεις μπορεί να φθάσει το 2,8% του ΑΕΠ.


Ωστόσο, οι δανειστές επιμένουν το κοινωνικό μέρισμα να κατευθυνθεί σε δράσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και στο ταμειακό απόθεμα που θα χρησιμοποιηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος.

Από την πλευρά του, το Μαξίμου και λιγότερο το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί το ποσό αυτό να μοιρασθεί για επικοινωνιακούς λόγους ως 13η σύνταξη στους συνταξιούχους.

Πάντως, το υπερπλεόνασμα ύψους 2,8% του ΑΕΠ δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση υπερφορολόγησε του πολίτες χωρίς αυτό να ήταν αναγκαίο. Σημειώνεται ότι στόχος για φέτος ήταν το πλεόνασμα να φθάσει στο 1,75% του ΑΕΠ.

Συμφωνία φαίνεται να υπάρχει και για το 2018, με τους θεσμούς να δέχονται στην παρούσα φάση τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση και τα οποία δείχνουν ότι το πλεόνασμα το 2018 θα σκαρφαλώσει στο 3,5% του ΑΕΠ. Αν και τα τεχνικά κλιμάκια είχαν εντοπίσει κενό 0,3% του ΑΕΠ δεν απασχόλησε ούτε τους ευρωπαίους εταίρους άλλα ούτε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός κόφτης για το 2018.

Μεγάλο αγκάθι παραμένουν τα προαπαιτούμενα καθώς μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί μόλις 18 σε σύνολο 95 που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς ανέφερε ότι οι θεσμοί συμφωνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος μπορεί να φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ αν δεν συνυπολογιστεί το μέρισμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι θεσμοί ζητούν να υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας έναντι του φετινού δημοσιονομικού στόχου (1,75% του ΑΕΠ) ούτως ώστε να καλυφθεί έναντι κινδύνου επαναϋπολογισμού από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat των δημοσιονομικών στόχων, όπως συνέβη και πριν από λίγες εβδομάδες για το έτος 2016.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών χαρακτήρισε τις συζητήσεις καλές και εποικοδομητικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο είναι σε εξέλιξη και στόχος παραμένει να τελειώσει η γ’ αξιολόγηση έως το τέλος του έτους.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.