18 Οκτωβρίου 2017

Η δικαίωση ΝΔ (και Σαμαρά) από την ΕΛΣΤΑΤ

Όσοι έμειναν μόνον στους βασικούς τίτλους του δελτίου που εξέδωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για τα οριστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ της χώρας σημείωσαν τη βασική διαπίστωση της Αρχής, ότι δηλαδή και το 2016 η χώρα παρέμεινε στο σπιράλ της ύφεσης, εμφανίζοντας μείωση του εγχώριου προϊόντος κατά 0,2%.


Ωστόσο, όσοι διάβασαν πιο αναλυτικά είδαν, μέσα στο ίδιο δελτίο, τη δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας και, τελικά, του Αντώνη Σαμαρά, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ εκτίμησε ιδιαιτέρως θετικά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2014, τελευταίο έτος διακυβέρνησης από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, η αναθεώρηση των στοιχείων για το 2014, έδειξε ότι, τελικώς, τη χρονιά εκείνη, που οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,7%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξησή του κατά 0,3%. Με άλλα λόγια, μία χώρα που έβγαινε από την ύφεση και «έγραφε» για πρώτη φορά θετικό πρόσημο με ρυθμούς, μάλιστα, που θα μπορούσαν να υπερβούν τη μονάδα εάν δεν υπήρχε η πολιτική ανασφάλεια, πέρασε στη συνέχεια – για τη διετία 2015 – 2016 – σε φάση νέας συρρίκνωσης, κατά 0,3% το πρώτο έτος και κατά 0,2% το δεύτερο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ν.Δ. βγήκε στην επίθεση, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και από πλευράς Μητσοτάκη είχε σταλεί μήνυμα εθνικής συστράτευσης με στόχο την ικανοποίηση των εθνικών διεκδικήσεων. Όμως, η «αλήθεια» των αριθμών ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να μείνει αναξιοποίητη. Η Πειραιώς επιστράτευσε τη Μαρία Σπυράκη αλλά και τον αρμόδιο τομεάρχη Χρήστο Σταϊκούρα, την ίδια στιγμή που ζητήθηκε από το σύνολο των βουλευτών και στελεχών του κόμματος που ενεργοποιούνται στα social media να αξιοποιήσουν το σχετικό γράφημα που δημιούργησε η Ν.Δ.


Βεβαίως, η Ν.Δ. - όπως θα καταγραφεί και τις επόμενες ημέρες – δεν περιορίζεται μόνον στις «καθαρές» απώλειες του ΑΕΠ 0,3% + 0,2% αλλά και στη χαμένη δυναμική που θα είχε αποκτήσει η ελληνική οικονομία εάν δεν υπήρχε η πολιτική ανατροπή στις αρχές του 2015. Βάσει του τότε ισχύοντος μνημονίου – που θα ήταν και το τελευταίο καθώς η χώρα θα έκανε χρήση πιστοληπτικών γραμμών στήριξης – η Ελλάδα επρόκειτο να έχει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016, ανεβάζοντας έτσι τις «απώλειες» στο 3,2% για το πρώτο έτος και στο 3,9% για το δεύτερο και εξηγώντας, τελικά, γιατί απαιτήθηκε ένα νέο πρόγραμμα και σκληρά μέτρα για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή που οι αριθμοί αποτύπωναν την αλήθεια της πολιτικής Τσίπρα, στελέχη κοντά στον Αντ. Σαμαρά έκαναν λόγο για πλήρη δικαίωση του πρώην πρωθυπουργού, υποδεικνύοντας ότι εμμέσως πλην σαφώς την ίδια γραμμή θα πρέπει να τηρήσει και τώρα η Ν.Δ., και μάλιστα όχι μόνον στα οικονομικά αλλά και στα κοινωνικά – πολιτικά θέματα.

του Τάσου Τσιφόρου
http://newpost.gr/politiki/634602/h-dikaiwsh-nd-kai-samara-apo-thn-elstat