19 Δεκεμβρίου 2017

«Οχι» από το ΣτΕ στο αίτημα της Ζ.Κωνσταντοπούλου για πάγωμα των πλειστηριασμών

Με απόφαση ΣτΕ συνεχίζονται κανονικά με την συμμετοχη συμβολαιογράφων οι πλειστηριασμοί.

Δεν έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής που κατέθεσε στο ΣτΕ η συμβολαιογράφος Λαυρίου Ελένη Καραγεωργοπούλου, με δικηγόρο την Ζωή Κωνσταντοπουλου, η οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου  Αθηνών.
Με αυτήν άναψε το «πράσινο φως» για την συμμετοχή των συμβολαιογράφων στους πλειστηριασμους, ηλεκτρονικούς και μη.

Η επίμαχη ΓΣ είχε πραγματοποιηθεί προκειμένου οι συμβολαιογράφοι να αποφασίσουν εάν θα λήξουν την αποχή που είχαν κηρύξει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, το Τμήμα Αναστολών  του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό  Ολομέλειας με την υπ΄ αριθμ. 343/2017 απόφασή του απερριψε τους ισχυρισμούς της συμβολαιογράφου η οποία υποστήριζε ότι οι πλειστηριασμοί που διεξήχθησαν μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων είναι άκυροι και παραβιάζουν την συνταγματική νομιμότητα.

  Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν  ότι ο ισχυρισμός της  κυρίας  Καραγεωργοπούλου για διεξαγωγή πλειστηριασμών με αδιαφανή τρόπο (λόγω χημικών, μη δυνατότητας προσέλευσης πολιτών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, κ.λπ.)  από μόνος του δεν στοιχειοθετεί λόγο χορήγησης της αναστολής, αφού δεν προκύπτει ότι προκαλείται σ΄  αυτήν ανεπανόρθωτη βλάβη,

   Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ έκρινε ακόμη, ότι δεν συντρέχει λόγος χορήγησής της ζητουμένης αναστολής, λαμβανομένου  υπόψη ότι η ηθική βλάβη, την οποία αορίστως επικαλείται η Ελένη  Καραγεωργοπούλου, μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευδοκίμησης   της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει ήδη καταθέσει.

 Τελος, οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι οι ισχυρισμοί της επίμαχης συμβολαιογράφου για τον τρόπο  σύγκλησης της γενικής συνέλευσης δεν είναι προδήλως βάσιμοι.