23 Ιανουαρίου 2018

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ! ΝΔ: Όχι στη νομιμοποίηση της «διαπραγμάτευσης εν κρυπτώ» στο Σκοπιανό


[Υπομονή μέχρι αύριο όπου η θέση ΝΔ θα γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη]

Αποκλείει κάθε είδους συναίνεση με το κυβερνητικό στρατόπεδο η ΝΔ σχετικά με το Σκοπιανό, καθώς η Πειραιώς σκληραίνει περαιτέρω τη στάση της και δίνει ραντεβού για θεσμική ενημέρωση στην Ολομέλεια της Βουλής.


Ανευθυνότητα, διαπραγμάτευση εν κρυπτώ, σημαντικές παραλείψεις είναι τα όσα καταλογίζει η Νέα Δημοκρατία στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας πως είναι αργά για οποιαδήποτε κίνηση ενημέρωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πλευρά της συγκυβέρνησης.

Ένα εικοσιτετράωρο, δε, πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες της «γαλάζιας» Πολιτικής Επιτροπής, από το βήμα της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται πως θα πραγματοποιήσει νέες εκτενείς αναφορές για το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος, η πυξίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει προς την κατεύθυνση του κλεισίματος κάθε διόδου συναίνεσης.

Τι δείχνει αυτό; Πώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα αρνηθεί να προσέλθει είτε σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, εάν προηγουμένως δεν έχει γίνει απόλυτα διαυγής η θέση της συγκυβέρνησης και, φυσικά, η προσχώρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σε αυτή.

«Εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν μια κυβέρνηση που κάνει εν κρυπτώ διπλωματία, μιλάει στα κρυφά…Πληροφορούμαστε ότι θα έρθει ο κ. Νίμιτς εδώ και θα έχει και την ευκαιρία να δει και τις δύο όψεις της κυβέρνησης.

Και αυτή που λέει «ναι” στον συμβιβασμό, τον κ. Κοτζιά, και αυτή που λέει «όχι” στον όρο Μακεδονία, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Και εν τέλει ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει μυστική διπλωματία», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρίας Σπυράκη.

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και εν αναμονή αυτού που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις αρχές Φεβρουαρίου, οι «κόκκινες γραμμές» που έχει ορίσει η οδός Πειραιώς ήταν, είναι και θα παραμείνουν ξεκάθαρες. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Erga omnes για όλες τις χρήσεις έναντι όλων. Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι εμφανές πως γνωρίζει καλά πως η επίλυση της διαφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια δε μπορεί να αφορά μόνο στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Υπάρχει και μία σειρά από άλλα, εξίσου κρίσιμα ζητήματα, τα οποία πρέπει να πάρουν το δρόμο της λύσης ταυτόχρονα, χωρίς καμία διάσταση να μείνει μετέωρη, αφήνοντας…μαύρες τρύπες για τις μελλοντικές σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ.

Παράλληλα, η προάσπιση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου στο σύνολό του, η προάσπιση της εθνικής γραμμής, όπως αυτή αποκρυσταλλώθηκε από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, είναι ο ελάχιστος παρονομαστής, που πρέπει να ξεπεράσει το οικοσύστημα του Μεγάρου Μαξίμου.

Και η λέξη- κλειδί στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή. Το «ελάχιστο». Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ως προς το μέγιστο που καλείται να πετύχει η συγκυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου, με βάση πλέον και τα μηνύματα που έστειλε η εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.