15 Ιανουαρίου 2018

ΜΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ "ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟ"; Σεβαστάκης για μετά τον Αυγουστο: Δεν θα περάσουμε αυτόματα στον παράδεισο-Σκουρλέτης: Δεν θεωρώ ότι "ξεμπερδεύουμε"

«Η σχέση μας με τα Μνημόνια δεν θα είναι αυτή που ήταν από το 2010 αλλά δεν θα περάσουμε και στον παράδεισο, για να μη δημιουργούμε ψευδαισθήσεις» δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος


«Δεν θα περάσουμε αυτομάτως στον παράδεισο για να μη δημιουργούμε ψευδαισθήσεις» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης σχετικά με το τι θα συμβεί στη χώρα μετά τον Αύγουστο.

«Μετά το καλοκαίρι θα έχεις μεγαλύτερα περιθώρια πολιτικής ελευθερίας. Η σχέση μας με τα Μνημόνια δεν θα είναι αυτή που ήταν από το 2010 αλλά όχι ό,τι συμβαίνει τώρα. Θα υπάρχει ένας μεγαλύτερος έλεγχος αλλά έχεις τον έλεγχο εθνικών πολιτικών» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις δηλώσεις Βίζερ σχετικά με μια νέα συμφωνία για το θέμα του χρέους, ο κ. Σεβαστάκης έκανε λόγο «για μια συμφωνία όχι μνημονιακού τύπου, που θα έχει άλλα χαρακτηρισιτκά» συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος κρατάει ότι «ακόμα και αρνητικά περιγεγραμμένο το αφήγημα χρέους είναι ζωντανό».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ζουράρι που οδήγησε τον υφυπουργό Παιδείας στην υποβολή παραίτησης αρχικά παρατήρησε ότι «είναι λιβελογράφος που χρησιμοποιεί την πρόκληση και τον αιφνιδιασμό» και πρόσθεσε ότι «όταν είσαι μέλος μιας κυβέρνησης και όταν ξέρεις ότι υφίστασαι σκληρή κριτική πρέπει να είσαι πιο συγκροτημένος».

«Ο Ζουράρις είναι ένας διανοούμενος με ελευθερίες και έχει μια φυσική αγένεια, εμπρόθετη αλλά λόγια» κατέληξε για το θέμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκουρλέτης: «Δεν θεωρώ ότι "ξεμπερδεύουμε" έπειτα από τον Αύγουστο»

«Θολώνει» το αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο - «Μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται» είπε ο υπουργός Εσωτερικών

Θολώνει» και μάλιστα αρκετά το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. Μετά τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που δήλωσε χθες σε συνέντευξη του ότι...  «κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι βγαίνουμε από την κρίση», άλλο ένα κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν «ξεμπερδεύουμε» έπειτα από τον Αύγουστο».

Ο Υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» σημείωσε μάλιστα ότι μετά τον Αύγουστο αυτό για το οποίο θα μπορούμε να μιλάμε είναι για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται».

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν νέα μέτρα (όπως η μείωση των επιδομάτων τρίτεκνων οικογενειών με ετήσιο εισόδημα 13.500 – 22.500 ευρώ), καθώς και την επικείμενη εφαρμογή ήδη αποφασισμένων, όπως πχ η μείωση του αφορολόγητου. Κλήθηκε, επίσης, να απαντήσει στην άποψη, σύμφωνα με την οποία κακώς η κυβέρνηση προβάλλει ως ορόσημο τον εφετινό  Αύγουστο, καθώς οι δεσμεύσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται. Απαντώντας, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Δεν θεωρώ ότι ‘ξεμπερδεύουμε’ έπειτα από τον Αύγουστο.  Είναι σαφές, όμως, ότι μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται (…). Όσα αναφέρατε αντανακλούν το κόστος, έναντι του οποίου το κερδίζουμε την απαλλαγή από την ασφυκτική μορφή επιτροπείας (…) Σε κάποιες περιπτώσεις κερδίζεις, σε άλλες χάνεις. Για παράδειγμα, πλάι στις μειώσεις επιδομάτων για συγκεκριμένες κατηγορίες τρίτεκνων υπάρχουν και κέρδη για τις οικογένειες με ένα ή δυο παιδία, όπως αποσαφήνισε και η Θεανώ Φωτίου (…). Επαναλαμβάνω, πρόκειται για αντιφατική κατάσταση, η οποία όμως θα κριθεί συνολικά. Και – θα έλεγα- όχι ‘εφ’ άπαξ’, καθώς τα πράγματα έχουν μια δυναμική, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ελληνική οικονομία».

«Θα πρέπει να δούμε το πολυνομοσχέδιο μέσα από το πρίσμα της συμφωνίας που υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2015. Είναι άλλος ένας σταθμός που πρέπει να περάσουμε. Σταθμός που συμπυκνώνει μέτρα, μέσα από τα οποία υλοποιείται ένα πρόγραμμα που υπήρξε αποτέλεσμα συγκεκριμένων συνθηκών και συσχετισμών (…) είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του και πρόσθεσε:  «Υπάρχουν πράγματα που κερδήθηκαν κι άλλα που θα θέλαμε να τα είχαμε κάνει αλλιώς. Σημασία έχει να κρίνουμε το εξής: Συνολικά, έστω και με τρόπο αντιφατικό, πηγαίνουν τα πράγματα προς μια νέα κατάσταση; Διαμορφώνονται οι όροι για να κερδίσουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και να έχουμε λιγότερες παρεμβάσεις από την πλευρά των δανειστών; Εκεί κρίνονται όλα, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Κι εμείς πιστεύουμε ότι, έστω και με τρόπο αντιφατικό, είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο».