«Το ισχυρότερο μήνυμα που έχει εκδοθεί ποτέ για το Αιγαίο» είπε γα το κείμενο συμπερασμάτων
Μας προβληματίζει ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν λύθηκε σε μια μέρα και οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε φυλακές υψηλής ασφαλείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι κόμη και σήμερα, δεν ξέρουμε για τι κατηγορούνται οι δύο στρατιωτικοί και αυτό δημιουργεί «ερωτήματα και αμφιβολίες».
«Όσο συντομότερα λυθεί τόσο πιο ξεκάθαρες θα είναι οι σχέσεις των δύο χωρών μας για να επανέλθουν στο πλαίσιο της καλής γειτονίας» είπε ο κ. Τσίπρας για το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν το θέμα της ομηρείας γιατί θα είχε αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλω να ελπίζω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα αν ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης είναι όμηροι των Τούρκων.
Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση του Σκοπιανού
Μία δημοσιογράφος από το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», όπως είπε, έθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργός. Μόλις η δημοσιογράφος υπέβαλε το ερώτημά της, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε: «Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija».
«Δείτε το όλοι, είναι εδώ ως «Γκόρνα Ματσεντόνια». Χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν προτείνω το Γκόρνα Ματσεντόνια, απλά το αναφέρω» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές. Έχουμε, όμως, δύο προϋποθέσεις: Μία σύνθετη ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη γείτονα χώρα του Βορρά να έχει το όνομα μίας γεωγραφικής περιοχής στη χώρα μας που έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον.
Το να λύσουμε τη διαφορά με μία χώρα είναι προς το εθνικό συμφέρον
Για μας είναι μία ιστορική πρωτουβουλία αλλά δεν είναι υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Αυτό δεν ισχύσει για την άλλη πλευρά, αν και δεν ασκούμε πιέσεις εξαιτίας αυτού, απλά πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως διμερές. Απλά οφείλω να το πω. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών (σσ. στο θέμα της ΠΓΔΜ) δεν έχουν θετικό αντίκτυπο. Εμείς είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση. Οχι γιατί μας πιέζει κανείς. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ».
Απόφαση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Τουρκία
«Το μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν ηχηρό. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές της καλής γειτονίας και αυτό θα έπρεπε να το είχαν αναγνωρίσει. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ που να υποστηρίζει τόσο την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».
Στο κείμενο στο οποίο δημοσιεύθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταδικάζονται οι «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις παραβιάσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
Για τους δύο στρατιωτικούς
«Έχουμε ένα γεγονός το οποίο θα μπορούσε νάχε λυθεί την ίδια μέρα. Μας προβληματίζει ότι δεν λύθηκε. Εχουμε τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψηλής ασφάλειας και την παραμονή τους εκεί χωρίς να γνωρίζουμε για ποιοι λόγο κατηγορούνται αυτό από μόνο δημιουργεί αμφιβολίες, καχυποψία. Οσο πιο γρήγορα λυθεί τόσο καλύτερα θα είναι και για την πορεία των χωρών μας τη σχέση καλής γειτονίας που θάπρεπε να έχουμε.
Εάν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν κάνει αυτήν την επιλογή.
Δεν είχα την εντύπωση ότι μετά το χθεσινό ηχηρό μήνυμα της ΕΕ ο Ερντογάν θα άλλαζε γνώμη ή θα ζητούσε συγνώμη. Θεωρώ ότι η στάση μας είναι μία στάση ωριμότητας.
Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο
«Δεν φοβόμαστε και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει το αίσθημα του φόβου. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα γι' αυτό δεν φοβόμαστε. Όποιος προχωρούσε σε μία τέτοια ενέργεια (θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο) θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα δικά του πόδια. Η αλληλεγγύη που δέχεται η Ελλάδα είναι και ένα δείγμα ασφάλειας που θα πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά. Δεν φοβόμαστε, από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε».
«Παραμένουμε σταθεροί στις αρχές της καλής γειτονίας. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για να πείσουμε τους γείτονες που ότι θα πρέπει να συνέλθουν και να επιστρέψουν στην κοινή λογική».
Νωρίτερα, στην αρχική του τοποθέτηση τόνισε:
Η Εαρινή Σύνοδος είχε κρίσιμα θεματα για την Ευρώπη και το μέλλον της αλλά και για τον διεθνή ρόλο της. Συζητήθηκαν οι Ευρώ-τουρκικές σχέσεις με ιδιαίτερη αναφορά στη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
Για τη φορολόγηση των εταιρειών ψηφιακής οικονομίας
Πρέπει να υπάρξει φορολογική σύγκλιση για να μην υπάρχει τεράστια απόκλιση στους φορολογικούς συντελεστές την οποία εκμεταλλεύονται επιχειρήσεις κολοσσοί για να φοροδιαφύγουν. Υπάρχει ανάγκη μείωση των φορολογικών παραδεισων Επίσης ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι φορολογικοί παράδεισοι. Εξέφρασα τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία ενός ευρωπαϊκού φόρου, εκεί που οι πολυεθνικές εταιρείες παράγουν πλούτο. Πρέπει όχι μόνο να τις φορολογήσουμε αλλά να κάνουμε και τη φορολόγησή τους αποτελεσματική. Ο φόρος στις πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να επιβληθεί εκεί που αυτές παράγουν πλούτο. Πρέπει όχι μόνο να τις φορολογήσουμε αλλά να κάνουμε και τη φορολόγησή τους αποτελεσματική. Θα πρέπει να αυστηροποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με τους φορολογικούς παράδεισους. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε στην πραγματικότητα των φορολογικών παραδείσων.
Για την Ευρωζώνη
Συζητήσαμε τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, τις οποίες επεξεργάζεται η Κομισιόν. Για εμάς η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να συμβαδίζει με την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της, προκειμένου να γίνει βιώσιμη. Αλλιώς όταν βρεθούμε μπροστά στην επόμενη κρίση δεν θα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να βρούμε νέα υλικά για να αντιμετωπίσουμε μία νέα κρίση. Δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά της κρίσης, αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση. Θα πρέπει να υπάρχει άρση της μακροοικονομικής ανισορροπίας που είναι εμφανής στην Ευρωζώνη και αφορά τα υψηλά πλεονάσματα των χωρών του Βορρά
Τα ελείμματα του νότου είναι πολλές φορές ο καθρέφτης των πλεονασμάτων του βορρά.
Τηρούνται με αποτελεσματικότητα οι κανόνες για να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία και όχι υψηλά ελλείμματα, αλλά κανένας κανόνας που να αφορά τα υπερβολικά πλεονάσματα κυρίως των χωρών του Βορρά
Θεωρώ ότι οι νέοι θεσμοί της Ευρωζώνης θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις αρχές της αλληλεγγύης και του επιμερισμού του κινδύνου. Θα πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης. ίμαστε υπέρ ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό σύστημα στήριξης καταθέσεων. Στήριξης από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όπως αναμένουμε να εξελιχθεί ο ESM. Τάχθηκα υπέρ της μεταβολής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και τόνισα ότι έχουμε αργήσει, καθώς η Ευρώπη δεν είχε την ικανότητα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και έπρεπε να καλεί τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ για να επιλύσουν τα δικά της προβλήματα. Ξεκαθάρισα ότι ο ESM δεν μπορεί να αναλάβει το καθήκον της Κομισιόν αναφορικά με τα μακροοικονομικά δεδομένα. Τάχθηκα υπέρ της δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης. Δεν μπορεί το Eurogroup να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παίρνει λάθος αποφάσεις που στοίχησαν κυρίως στην Ελλάδα.
Για την Τουρκία
Έρχομαι στα θέματα που αφορούν τον περιφερειακό ρόλο της ευρωπαϊκής ένωσης. Έγινε μεγάλη συζήτηση για τις ευρώ-τουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον κ. Αναστασιάδη είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο - Αν. Μεσόγειο
Τόνισα ότι Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Η Ελλάδα, όμως, θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που έχουν κατακτηθεί με κόπο. Τόνισα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Τόνισα ότι θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα θα προασπήσει με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής.Τα σύνορά μας είναι σύνορα της ΕΕ. Ζήτησα ξεκάθαρες λύσεις, προκειμένου να προχωρήσει οποιασδήποτε ευρώ-τουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει την πολιτική της προκλητικότητας. Από αυτό το μόνο που έχει είναι να χάσει. Στο παραπάνω πλαίσιο εξέφρασα την στήριξή μας για τη Σύνοδο της Βάρνας. Είναι νομίζω σαφές για πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα (σσ: η ανακοίνωση της ΕΕ) προς τη γειτονική χώρα και απόλυτα ισχυρό αναφορικά με το Αιγαίο. Ήταν το ισχυρότερο μήνυμα που έχει διατυπωθεί ποτέ.
Για τους Έλληνες στρατιωτικούς
Ενημέρωσα για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Ζήτησα εγγυήσεις ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Βάρνας. Με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα αυτό στον Ερντογάν. Μέχρι τώρα προσπαθήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα να λυθεί σε διμερές επίπεδο.
Παράλληλα, όμως, στηριζόμαστε στην επίσημη και ανοικτή πια στήριξη των εταίρων και συμμάχων μας. Χθες το πρωι συνομίλησα με τον πρόεδρο Πούτιν, τον οποίο συνεχάρη για την επανεκλογή του. Τον ενημέρωσα και για τις θέσεις μας σε σχέση με την Τουρκία ενόψει και της συνάντησης που θα έχει με τον Ερντογάν. Συζητήσαμε και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή ασφάλεια. Εξέφρασα την πεποίθηση ότι θα έχουμε και τη συνεργασία της Ρωσίας και εξέφρασαν την αμέριστη αλληλλεγγύη μας για τη Βρετανία, τονίζοντας ότι η επίθεση με χημικά όπλα ενάντια σε μία χώρα της ΕΕ είναι επίθεση σε όλη την ΕΕ.
Υπογράμμισα την ανάγκη να αφήνουμε ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία. Δεν ζητάμε εκ του ασφαλούς την διατήρηση του διαλόγου, καθώς το υποστηρίζουμε καθημερινά εμείς, καθώς εμείς έχουμε καθημερινές παραβιάσεις, εμείς δεν ζητάμε να σταματήσει ο διάλογος ΕΕ - Τουρκίας.
Για τα Σκόπια
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ βρίσκεται στα Σκόπια σε μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη. Οι διαπραγματεύσεις ειναι σε εξέλιξη. Η θέση μας ειναι σταθερή, ότι έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα είναι δυνατή μόνο εφόσον θα πληρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις. Αναζητούμε με την ΠΓΔΜ έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Οι θέσεις μας είναι γνωστές εδώ και πάνω από μία 10ετία. Θέλω ότι θα πρυτανεύσει η λογική στην Τουρκία και θα έχουμε μία αλλαγή συμπεριφοράς. Η στάση που διατηρεί η Τουρκία πρώτ' απ' όλα δεν ευνοεί τα δικά της συμφέροντα