«Για κάθε κυβέρνηση υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή, μόλις την περάσει, δεν υπάρχει γυρισμός», σχολίαζε στο iefimerida έμπειρο στέλεχος της οδού Πειραιώς, περιγράφοντας μ’ αυτό τον τρόπο τα συνεχή αδιέξοδα που ξεπροβάλλουν ύστερα από κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να διχάσει την αξιωματική αντιπολίτευση στο ονοματολογικό της FYROM και τελικά διχάστηκε η κυβέρνηση και απομονώθηκε από την αντιπολίτευση. Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, όταν τη στιγμή της σύλληψης τους, ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν ράθυμος στη Βουλή και μιλούσε για ένα σύνηθες συνοριακό περιστατικό που θα έληγε σύντομα, ενώ ο ένας κυβερνητικός βουλευτής, Κώστας Κατσίκης, εμφανίζεται στην τηλεόραση και ταυτίζεται με τις θέσεις Ερντογάν για ανταλλαγή τους με τους 8 τούρκους που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Η «καθαρή έξοδος» από το 3ο μνημόνιο που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός έχει μετατραπεί σε δύσβατο μονοπάτι με πρόωρη εφαρμογή των μέτρων περικοπής των συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου που έχει ήδη ψηφίσει η συγκυβέρνηση. Ακόμα και ο διορισμός νέου διοικητή στον ΕΦΚΑ, μετά τις αποκαλύψεις στη Βουλή, κατέληξε σε άλλο ένα τραύμα του ¨αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος¨ και απεσύρθη άρον άρον η υποψηφιότητα του Ευστάθιου Μαρίνου.
Είναι τα σημαντικότερα από τα περιστατικά που κάνουν στελέχη της ΝΔ να υποστηρίζουν ότι πλέον, «και χρυσάφι να πιάσει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας, γίνεται λάσπη». Για το Μοσχάτο είναι επίσης, η απόδειξη πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή.
Η εικόνα μια κυβέρνησης, της οποίας ο πολιτικός χρόνος μετρά αντίστροφα, όπως σημειώνουν πρόσωπα με γνώση του διεθνούς παρασκηνίου, αποτυπώνεται και από τη στάση Ευρώπης και Αμερικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τσίπρας έχει απολέσει τα στηρίγματα και τη θετική αντιμετώπιση, των οποίων έχριζε μέχρι πρόσφατα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται από τους σημαντικότερους «παίκτες» της διεθνούς σκακιέρας ως ο επόμενος Πρωθυπουργός.
Η Σύνοδος του ΕΛΚ και οι συναντήσεις Μητσοτάκη με Πάιατ
Χαρακτηριστικά του κλίματος αποτελούν η αντιμετώπιση του προέδρου της ΝΔ στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά και οι συχνές συναντήσεις με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, ύστερα από αίτημα του κ. Πάιατ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, έλαβε το λόγο πρώτος, αμέσως μετά τους Πρωθυπουργούς της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Στα ενδότερα του ΕΛΚ αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται από τους ομολόγους του ως εν δυνάμει Πρωθυπουργός. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή η ΝΔ, αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά και ενωμένα κεντροδεξιά κόμματα, με τα αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να υποχωρούν μπροστά σε πιέσεις είτε από την άκρα δεξιά, είτε από λαϊκιστές, όπως συμβαίνει στην Ιταλία. Επίσης, το κλίμα στο εσωτερικό του ΕΛΚ έχει αλλάξει άρδην και έχει γίνει έντονα αρνητικό για τον κ. Τσίπρα, ενώ σύμφωνα με πηγές του ΕΛΚ, κυριαρχεί η άποψη πως η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αλλάζει.
Την ίδια ώρα η στάση του έλληνα Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όταν συζητήθηκε η στάση της Ένωσης απέναντι στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, προκάλεσε αρνητικά σχόλια. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαινόταν ο πιο αμήχανος. Μίλησε με τον Πούτιν στο τηλέφωνο για μισή ώρα την Πέμπτη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Ήταν αντίθετος με το να γίνει πιο σκληρή η γλώσσα στα συμπεράσματα της συνόδου και προειδοποίησε ότι η δήλωση της ΕΕ δεν πρέπει να είναι τόσο ισχυρή ώστε να είναι αναπόφευκτες οι κυρώσεις», σύμφωνα με το Bloomberg, προκαλώντας την ενόχληση των περισσότερων ομολόγων του, στη Σύνοδο. Μάλιστα, το αρνητικό κλίμα δεν περιορίζεται στο εσωτερικό της Ένωσης, αλλά φτάνει και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Σε αυτήν τη στροφή της κυβέρνησης προς τη Ρωσία, την αποδυνάμωση του κ. Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας και την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σύντομα ο επόμενος Πρωθυπουργός, αποδίδονται, από γνώστες της διπλωματίας, τα αιτήματα του αμερικανού πρέσβη για συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, τρεις φορές τους τελευταίους δύο μήνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ουάσινγκτον επιθυμεί να έχει εικόνα για την ατζέντα του προέδρου της ΝΔ για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. Μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε και στο πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες στις παρεμβάσεις που έκανε είτε με ομιλίες είτε με συνεντεύξεις του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
iefimerida.gr