05 Μαρτίου 2018

Ιταλία: ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά θέλει να γίνει πρωθυπουργός-Παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας, την επομένη των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία, ότι ο δεξιός συνασπισμός, ο οποίος κέρδισε την πρωτιά στις εκλογές της Κυριακής με 37% των ψήφων, έχει «το καθήκον και το δικαίωμα να κυβερνήσει».


Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ίδιος θα πρέπει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, σύμμαχος του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κέρδισε το στοίχημα και ξεπέρασε σε ποσοστά τον γηραιό ηγέτη. Ο 40χρονος ακροδεξιός ηγέτης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Ενα μόνο σχόλιο: Ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter τα μεσάνυχτα της Κυριακής, μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών.

Ωστόσο, το πολιτικό τοπίο παραμένει αβέβαιο. Η συμμαχία της Λέγκας του Βορρά με τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το μικρό κόμμα Fratelli d'Italia, το οποίο πήρε 37% των ψήφων, δεν κερδίζει την πλειοψηφία.

Ο Ματέο Σαλβίνι, εντούτοις, κέρδισε το στοίχημα να υφαρπάξει την ιταλική δεξιά. Κι αυτό γιατί στη συμφωνία που υπέγραψε με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκείνος που θα κέρδιζε τις περισσότερες ψήφους θα υποδείξει και τον επόμενο πρωθυπουργό.



Παρότι προεκλογικά υπολειπόταν στις δημοσκοπήσεις, ο Ματέο Σαλβίνι τα έδωσε όλα και βγήκε πρώτος. Στο Μιλάνο, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ματέο Σαλβίνι έκανε επίδειξη δύναμης όταν συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς του στην πλατεία Duomo. Τα μεγάφωνα έπαιζαν την άρια «Nessun dorma» του Πουτσίνι, η οποία είχε ειδικά επιλεγεί για να παίξει την ώρα που θα ανέβαινε στο πατάρι το «Vincerò! Vincerò!» («Θα νικήσω! Θα νικήσω!»).

Ο Σαλβίνι έκανε, μάλιστα, περιοδείες και στη νότια Ιταλία, όπου δεν έλειψαν τα επεισόδια. Οι υποψήφιοι του κόμματός του δεν ξεπερνούσαν το 5-6% στις δημοσκοπήσεις. Πολλοί στη νότια Ιταλία θυμήθηκαν το ρατσιστικό τραγούδι που ο εθνικιστής ηγέτης ψιθύριζε στη διάρκεια μιας γιορτής του κόμματος, το 2009: «Μυρίστε αυτή τη βρωμιά, ακόμη και τα σκυλιά το 'βαλαν στα πόδια, είναι οι Ναπολιτάνοι που έρχονται».

Εκείνη την εποχή η Λέγκα ήταν ακόμη ένα περιφερειακό κόμμα, το οποίο ζητούσε την ανεξαρτησία της περιοχής μεταξύ Μιλάνου και Βενετίας.

Ο Σαλβίνι είναι γιος επιχειρηματία, έκανε καριέρα στην εκπαίδευση, ενώ εγκατέλειψε τις σπουδές του στην Ιστορία, το 1993, για να εκλεγεί ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος του Μιλάνου. Ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια της κομματικής ιεραρχίας. Δούλεψε ως δημοσιογράφος σε δύο Μέσα, φιλικά στη Λέγκα, και εξελέγη ευρωβουλευτής το 2004.

Κατόρθωσε με τις απαράδεκτες και σοκαριστικές δηλώσεις του να γίνει γνωστός. Πρότεινε να δίνεται προτεραιότητα στους Ιταλούς στις θέσεις των λεωφορείων προκαλώντας σάλο. Ωστόσο, κατόρθωσε το 2013 να αρπάξει τα ηνία του κόμματος από τον Ουμπέρτο Μπόσι, ο οποίος αναμείχθηκε σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ο Ματέο Σαλβίνι κληρονόμησε ένα κόμμα σε κατάρρευση, μετά από χρόνια κυβερνητικής συνεργασίας με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.



Υπό την ηγεσία του, η Λέγκα του Βορρά αφήνει σιγά-σιγά τη διεκδίκηση του ανεξάρτητου Μιλάνου και αναφέρεται σε εθνικό ακροατήριο. Η Λέγκα αρχίζει να διεκδικεί τη δικαιότερη κατανομή του προϋπολογισμού μεταξύ Βορρά και Νότου. Στον πολιτικό του λόγο κεντρική θέση αρχίζει να παίρνει ο πόλεμος κατά των μεταναστών και εναντίον της Ευρώπης.

Η στρατηγική του με τον χρόνο έγινε ίδια με αυτή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ενώ ο Σαλβίνι δεν διστάζει να κάνει κοινές εμφανίσεις με τη Μαρίν Λεπέν.

Ο Ματέο Σαλβίνι και το φιλί τής Μαρίν Λεπέν:



Εδώ με τη σύντροφό του:



Παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος

Μετά τα χαμηλά ποσοστά του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές
Την παραίτησή του από την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος θα υποβάλλει ο Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων ANSA.

Η παραίτησή του, που δεν επιβεβαιώνεται από τους συνεργάτες του, έγινε μετά τη χθεσινή ήττα του κόμματος στις εκλογές, που κατέγραψε ιστορικά χαμηλά ποσοστά.