10 Μαρτίου 2018

Σιγή Μαξίμου για Καμμένο -Ο Τσίπρας έτοιμος για παρέμβαση στη Σύνοδο, αν δε βρεθεί λύση τις επόμενες μέρες

Για το επόμενο βήμα, αυτή τη φορά σε επίπεδο κορυφής, ετοιμάζονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο -σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική έκβαση μέσα στη εβδομάδα -για την πολύκροτη υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.


Παράλληλα, το Μαξίμου υποδέχτηκε άνευ σχολιασμού τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου περί… ομηρίας. Επί της ουσίας, επρόκειτο για πολιτική επιλογή να τις… υποβαθμίσουν ευθέως δια της σιωπής. Αφού, στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ρητορική δυναμιτίζει το κλίμα και ουδόλως βοηθά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που βαίνουν κλιμακούμενες. Ο Αλέξης Τσίπρας, εξάλλου, έδωσε τη «γραμμή», λέγοντας από το βήμα της Βουλής πως οι δυο στρατιωτικοί «βρίσκονται σε μια διαδικασία η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι διαδικασία που προβλέπεται από το δικαιϊκό σύστημα της γείτονος».

Διπλωματικές πηγές, πάντως, μιλώντας στο iefimerida σχολίαζαν πως «έχουμε διεθνοποιήσει το ζήτημα και σταδιακά κλιμακώνεται η διπλωματική πίεση. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα δούμε πως θα προχωρήσουμε».

Στη Σύνοδο θα αποφασιστεί η... τύχη για τη Βάρνα

Σ’ αυτό το πλαίσιο και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου, η Αθήνα προετοιμάζεται να στείλει αυστηρό μήνυμα. Εκεί, οι «28» σε πλήρη σύνθεση θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση ή όχι της Ευρωτουρκικής συνάντησης στη Βάρνα στις 26 του μήνα. Η ελληνική πλευρά, πάντως, εμφανίζεται έτοιμη ακόμα και να τη μπλοκάρει, ενώ βασικός παράγοντας για τις τελικές αποφάσεις δεν είναι άλλος από τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Πόλεμος» με ΝΔ, ανακωχή με Ποτάμι

Τέλος, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, αφού Μαξίμου και Πειραιώς ανταλλάσσουν εκατέρωθεν βολές.

Αντιθέτως, δίαυλος επικοινωνίας- με άγνωστη κατάληξη- έχει ανοίξει ο πρωθυπουργός με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Οι δυο τους θα συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα, ενώ μετά τη... μουρμούρα που ξέσπασε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στο Μαξίμου μάλλον τρίβουν τα χέρια τους.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr