10 Μαρτίου 2018

"Αστέρες" του ακτιβισμού στο πλευρό του δικτάτορα Μαδούρο - Κόπτονται οψίμως για τον εξαθλιωμένο λαό αλλά φοβούνται... ενδεχόμενη αλλαγή καθεστώτος - ΦΩΤΟ

Ο αριστερός Αμερικανός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι (γνωστός επί σειρά ετών για το μένος που τρέφει εναντίον της πολιτικής της χώρας του), ο διάσημος κινηματογραφικός ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ και πολλοί άλλοι ακτιβιστές κατήγγειλαν την Παρασκευή τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς στη δικτατορική σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ισχυριζόμενοι ότι πλήττουν τους φτωχότερους πολίτες της χώρας και τορπιλίζουν την πολιτική συμφιλίωση.

Οι δύο γνωστοί ακτιβιστές είναι ανάμεσα στα 154 πρόσωπα που υπογράφουν ανοικτή επιστολή προς τις δύο χώρες καλώντας τις να ξανασκεφτούν τα μέτρα που έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα για να πιέσουν την κυβέρνηση του δικτάτορα Νικολάς Μαδούρο.



Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επιβάλλουν κυρώσεις σε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και του Μαδούρο, που κατηγορούν για διαφθορά, αντιδημοκρατική παρέκκλιση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη δέσμευση τυχόν πόρων που διαθέτουν και απαγορεύουν στους πολίτες των ΗΠΑ και του Καναδά να συναλλάσσονται μαζί τους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, με στόχο να εμποδιστεί η Βενεζουέλα να εκδίδει νέα ομόλογα του δημοσίου, και προετοιμάζεται να επιβάλλει κυρώσεις στον κρίσιμο για την οικονομία της χώρας τομέα του πετρελαίου.

Σε ένα ρεσιτάλ συνομωσιολογίας ο Μαδούρο ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις αυτές αποτελούν... "μέρος σχεδίου της δεξιάς για την ανατροπή του και την απόκτηση του ελέγχου του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας"







«Μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η χρήση παράνομων κυρώσεων, οι συνέπειες των οποίων πλήττουν βαρύτερα τους φτωχότερους και τα πιο περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα, με σκοπό να εξαναγκαστεί πολιτική και οικονομική αλλαγή σε μια αδελφή δημοκρατική (sic) χώρα», αναφέρει η ανοικτή επιστολή.

«Οι κυρώσεις απλά και μόνο περιπλέκουν τις προσπάθειες του Βατικανού, της Δομινικανής Δημοκρατίας και άλλων διεθνών παραγόντων να μεσολαβήσουν για να υπάρξει διευθέτηση της βαθιάς πόλωσης στη Βενεζουέλα», προστίθεται στο κείμενο.





Ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο λαϊκιστής Ούγκο Τσάβες είχε την αμέριστη υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων της αριστεράς σε διεθνές επίπεδο, αλλά ο διάδοχός του, Μαδούρο, είδε μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης να στρέφεται εναντίον του, ιδίως κατά τη διάρκεια των πολυαίμακτων διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης πέρυσι.

«Δεν είναι μυστικό ότι η Βενεζουέλα -αντίθετα με το Μεξικό, την Ονδούρα, την Κολομβία, την Αίγυπτο ή τη Σαουδική Αραβία- βρίσκεται στο στόχαστρο μιας επιχείρησης για αλλαγή καθεστώτος από τις ΗΠΑ, ακριβώς εξαιτίας του ηγετικού ρόλου της Βενεζουέλας στην αντίσταση εναντίον της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της επιβολής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στη Λατινική Αμερική», σύμφωνα με την επιστολή.

Πηγή πληροφοριών: El Pais, New York Times, Reuters, telesurtv.net, ΑΜΠΕ