05 Μαρτίου 2018

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών-Κλάψα από τον "GOOD DIPLOMACY E;"

Απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Αδριανούπολης η έφεση στην απόφαση προφυλάκισης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών.


Η έφεση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού δεν έχει δεκτή και έτσι θα παραμείνουν έγκλειστοι στις Φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τους για την παράνομη είσοδό τους στην Τουρκία. Την είδηση μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη,

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Η έφεση που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, οι δικηγόροι Hakan Yalçıntuğ και Sinem Şandır, που διορίστηκαν από το Ελληνικό Προξενείο, για να εκπροσωπήσουν τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή, έχουν προσέλθει στο δικαστήριο, ασκώντας έφεση κατά της απόφασης κράτησής τους.  Συγκεκριμένα, ζήτησαν την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο. Οι συγγενείς πήγαν στο δικαστήριο προκειμένου να ζητήσουν από τον εισαγγελέα ειδική άδεια για να μπορέσουν να επισκεφθούν τα παιδιά τους στη φυλακή υψίστης ασφαλείας που έχουν μεταφερθεί. Αφού έλαβαν την άδεια πήγαν στις φυλακές.

Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου F με πολιτικά ρούχα 

Η Milliyet ανέφερε ότι οι Έλληνες στρατιώτες κρατούνται στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας τύπου F, στην Αδριανούπολη.
 «Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στην άκρη του ποταμού Έβρου, στάλθηκαν στις φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου F όπου είναι και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε ένα κελί και τοποθετήθηκαν εκεί μόνο οι δύο στρατιωτικοί.

«Όταν συνελήφθησαν φορούσαν μόνο τις στρατιωτικές τους φόρμες, αρμόδιοι του προξενείου έδωσαν στην διοίκηση των φυλακών πολιτικά ρούχα. Αυτά τα ρούχα παραδόθηκαν στους στρατιωτικούς».

Εκκληση Κοτζιά στην Τουρκία

Δήλωση για το θέμα της σύλληψης-κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην Ανδριανούπολη έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».