Το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Πάργας που λειτουργεί με δύο γιατρούς - Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Στα όριά τους λειτουργούν οι δημόσιες δομές υγείας, λόγω της έλλειψης προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Κέντρα Υγείας που κατεβάζουν ρολά στις 3 το μεσημερι ή που λειτουργούν μόνο με αγροτικούς γιατρούς, εφημερίες ιατρικού προσωπικού με διοικητικές πράξεις "εντέλλεσθε", αλλά και διακομιδές στα όρια της νομιμότητας παλι με εντολές προς τους γιατρούς, ιδίως τους αγροτικούς, καθώς δεν επαρκούν οι διασώστες.
Οι καταγγελίες των εκπροσώπων των υγειονομικών εργαζομένων και των ιατρών του ΕΣΥ αυξάνουν και πληθύνονται σχετικά με τη διαχείριση των επειγόντων αλλα και των τακτικών περιστατικών στα Κέντρα Υγείας -τα οποία παρότι αποδεκατισμένα από προσωπικό αποτελούν κατά τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τους πυλώνες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
"Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου καλύπτεται ιατρικά με εντέλλεστε, αγροτικούς ιατρούς και εκ περιτροπής ιατρούς" καταγγέλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), παραθέτοντας μια σειρά απο γεγονότα που μόνο απορρύθμιση της δημόσιας υγείας μαρτυρούν.
Η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Πάργας
Με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται προ των πυλών το Κέντρο Υγείας Πάργας θα λειτουργεί πλέον μόνο με αγροτικούς ιατρούς, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, που παραλληλίζει τη δομή υγείας με... τράπεζα λόγω του ωραρίου: "Μέχρι σήμερα το Κέντρο Υγείας Πάργας εφημέρευε εκ περιτροπής, τώρα θα κλείνει στις 3 το μεσημέρι".
Το προσωπικό του Κεντρου αποτελούν ο Συντονιστής και Γενικός Ιατρός, 67 ετών κι έτοιμος για την συνταξιοδότησή του, καθώς και δύο αγροτικοί γιατροί, οι οποίοι εκ των πραγμάτων και εκ του νόμου δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε σοβαρά περιστατικά. Η ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα επειδή ένας εκ των δύο αγροτικών ιατρών είναι σε αναρρωτική άδεια.
"Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ παρά τις οχλήσεις τόσο της τοπικής κοινωνίας, της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και των συντονιστών των Κέντρων Υγείας της περιοχής δεν έδωσε καμία λύση" υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Για την ακρίβεια, δεν έδωσε λύση σύμφωνα με όσα ανέμεναν οι κάτοικοι και οι εργαζομενοι. Αντιθέτως κινήθηκε στην πεπατημένη της τελευταίας διετίας, στο "εντέλλεσθε", στην εντολή προς τους γιατρούς να καλύψουν και άλλα πλην των τακτικών καθηκόντων τους.
"Την Παρασκευή 20/4/2018 εξέδωσε εντέλλεστε σε δύο Ιατρούς του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού να καλύψουν το Κέντρο Υγείας Πάργας παρότι είχαν συμπληρώσει τον αριθμό εφημεριών, δουλεύοντας αν και είχαν προβλήματα υγείας" αναφέρει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.
Οι δύο γιατροί που πήραν την εντολή λόγω ασθένειας δεν παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας Πάργας. Όπως καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ, αυτό πυροδότησε την έντονη αντίδραση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Νικολόπουλου "ο οποίος έφυγε από την Πάτρα και μεσάνυκτα εμφανίστηκε στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού. Ζήτησε επιτακτικά από τους γιατρούς να μεταβούν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας για να τσεκάρουν εκεί τις αναρρωτικές τους άδειες. Η μία πήγε με ιδιωτικό αυτοκίνητο συνοδεία δικούς της ανθρώπου. Η άλλη γιατρός είπε στον Διοικητή ότι δεν διαθέτει αυτοκίνητο και εκείνος την διέταξε!!! να πάρει ταξί. Όταν του είπε δεν έχει χρήματα για ταξί έστειλε ασθενοφόρο στο σπίτι της (ασθενοφόρα για τους ασθενείς έκτακτα περιστατικά δεν υπάρχουν). Πράγματι η μία Ιατρός με αυτοκίνητο και η άλλη Ιατρός με Ασθενοφόρο διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε η ασθένεια τους".
Συνεχίζοντας τις καινοφανείς πρακτικές διαχειρίσης ανθρώπινου δυναμικού ο επικεφαλής της 6ης ΥΠΕ "ανέστειλε την εφημερία του Κέντρου Υγείας Φιλιππιάδας την Κυριακη 22 Απριλίου και με εντέλλεστε έστειλε την μοναδική ιατρό να εφημερεύσει στο Κέντρο Υγείας Πάργας".
"Η κυβέρνηση, ο Υπουργός Υγείας αλλά και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ αφήνουν τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής απροστάτευτους, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, με δεδομένη την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ στην περιοχή" καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ, και καλεί τους εργαζόμενους του ΕΣΥ σε τρίωρη στάςη εργαςίας και πανελλαδική συγκέντρωση την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 10.30, έξω από την 1η ΥΠΕ (λεωφόρος Αλεξάνδρας και Κηφισίας).
Διακομιδές επικίνδυνες καταγγέλλουν οι γιατροί
Την έντονη αντίδραση τους για τον τρόπο που γίνονται οι διακομιδές ιδίως στην περιφέρεια εκφράζουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, με αφορμή τον τραυματισμό μιας αναισθησιολόγου στην Κρήτη σε τροχαίο με ασθενοφόρων στο οποίο βρισκόταν για να συνοδεύει ασθενείς.
"Η διακομιδή είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη. Προαπαιτεί κατάλληλη εξειδίκευση ή τουλάχιστον ειδική μετεκπαίδευση. Κανονικά πρέπει να αποτελεί έργο των γιατρών του ΕΚΑΒ. Λόγω όμως της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, στις περισσότερες περιπτώσεις το καθήκον αυτό μεταφορτώνεται στους γιατρούς των νοσοκομείων και ΚΥ" αναφέρει σε ανακοίνωσή της οι γιατροί της παράταξης ΑΡΣΙ και καλούν την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών να αναδείξουν το θέμα. Μάλιστα, όπως αναφερουν, πριν από ένα έτος περίπου, στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΚΑΒ ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ και εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (που συμμετείχε εκεί ως αιρετό μέλος ορισμένο απκ τον ΠΙΣ) κ. Πάνος Παπανικολάου είχε απαιτήσει να επεκταθεί και στους γιατρούς των νοσοκομείων – ΚΥ η ειδική ασφαλιστική κάλυψη διακομιδών που ισχύει για το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Το αίτημα αυτό είχε απορριφθεί από την Διοίκηση του ΕΚΑΒ. Τονίζουν δε Ιδιαίτερα την ανάθεση διακομιδών σε αγροτικους γιατρούς ως μέγιστη ανευθυνότητα.