10 Απριλίου 2018

Κινήσεις εθνικής στρατηγικής από ΝΔ με αφορμή τους δύο στρατιωτικούς

Χαράσσουν εθνική γραμμή από την Πειραιώς.

Εν αναµονή του νέου τετ-α-τετ Κοτζιά - Ντιµιτρόφ, στις 12 Απριλίου, για το Σκοπιανό και µε αιχµή του δόρατος την τουρκική προκλητικότητα και τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, η αξιωµατική αντιπολίτευση καταστρώνει τη στρατηγική της στα εθνικά θέµατα. Ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα Πάνος Καµµένος βρίσκεται στο στόχαστρο της Ν∆, καθώς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει συµφωνία µε ονοµασία που θα εµπεριέχει το όνοµα «Μακεδονία», θέτοντας θέµα κυβερνητικής συνοχής, αποκάλεσε τον Ερντογάν «τρελό» και για τους δύο στρατιωτικούς εκτίµησε ότι η «εκκρεµότητά τους» µπορεί να κρατήσει 15 χρόνια.

«Ο κ. Καµµένος δεν είναι απλά ανίκανος, αλλά και επικίνδυνος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν∆ Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον Real FM. Στηλίτευσε το στυλ του «µε τις στολές παραλλαγής και τις άλλες γραφικότητες» και εξέφρασε τον προβληµατισµό του για το γεγονός ότι «µένει σε αυτή τη θέση ένας άνθρωπος ο οποίος δεν µπορεί να ελέγξει αυτά που λέει». «Θα ήθελα να αναλογιστείτε πώς αισθάνονται οι γονείς των στρατιωτικών όταν λέει ότι µπορεί να µείνουν τα παιδιά τους στη φυλακή και 15 χρόνια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Στελέχη της Ν∆ θεωρούν ότι ο Π. Καµµένος, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την είσοδο των ΑΝΕΛ στην επόµενη Βουλή, καθώς οι δηµοσκοπήσεις τούς δίνουν πολύ χαµηλά ποσοστά, προχωράει σε προκλήσεις, ανταγωνιζόµενος τον «σουλτάνο» Ερντογάν, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, µε το ρίσκο ακόµη και ενός θερµού επεισοδίου, που είναι ο µεγάλος εφιάλτης για τη χώρα.

Η Ν∆ έχει «παγώσει» λόγω των εξελίξεων στα εθνικά την Εξεταστική που θα ζητήσει σε βάρος του Π. Καµµένου για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισµού στη Σαουδική Αραβία µέσω του φερόµενου ως µεσάζοντα Β. Παπαδόπουλου. Θα την ανασύρει, όµως, µόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ

Παράλληλα, για την αξιωµατική αντιπολίτευση η καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ της όποιας συµφωνίας για το Σκοπιανό θα αποτελέσει casus belli. Θεωρεί ότι θα δηµιουργηθεί πρόβληµα δεδηλωµένης. Ακόµη και αν ο Αλέξης Τσίπρας εξασφαλίσει τις 151 ψήφους, η κυβέρνηση θα έχει υποστεί βαρύ πλήγµα. Η πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης εξετάζεται ως ενδεχόµενο.

∆εν έχουν την αυταπάτη στην Πειραιώς ότι ο Π. Καµµένος θα αρνηθεί να δώσει ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Θα τον βγάλουν όµως στη σέντρα για «υποκρισία», διότι δεν µπορεί να καταψηφίζει µια συµφωνία για µείζον εθνικό θέµα και στη συνέχεια να στηρίζει την κυβέρνηση που την έφερε. Η ενηµέρωση την οποία έχει η Πειραιώς για τις διαπραγµατεύσεις στο Σκοπιανό είναι για δύο ενδεχόµενα: ο Ζάεφ να µπορέσει να βρει τους 15 βουλευτές που του λείπουν για να ψηφίσει τη συνταγµατική αναθεώρηση άµεσα ή, προκειµένου να αποφευχθεί ένα «ναυάγιο», να έρθει µια συµφωνία µη λύσης, µε οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα Σκόπια για να ενταχθούν µελλοντικά στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η Γερµανία και η Ουάσινγκτον ασκούν τις µεγαλύτερες πιέσεις και στις δύο πλευρές.

Ο Αµερικανός πρέσβης επισκέφθηκε τρεις φορές τον πρόεδρο της Ν∆. Το Σκοπιανό έθεσαν στον Κυρ. Μητσοτάκη και οι αξιωµατούχοι µε τους οποίους συναντήθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Η απάντησή του είναι ότι δεν θα διχάσει τους Ελληνες και τη Ν∆ για να ενώσει τους Σκοπιανούς. Η Ν∆ δεν θα ζητήσει πάντως την ψήφιση της όποιας συµφωνίας τυχόν έρθει µε 180 ψήφους.

Η συµφωνία που θα µπορούσε να στηρίξει δεν υπάρχει αυτήν τη στιγµή στο τραπέζι. Περιλαµβάνει αλλαγή συντάγµατος και απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών από παντού, µε το όνοµα να έπεται, να είναι αµετάφραστο και για όλες τις χρήσεις (erga omnes). «Επιφυλασσόµαστε να δούµε αν και τι θα φέρει η κυβέρνηση», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, εφόσον κληθεί, θα πάει, όπως είπε, ενώ η αποχώρηση της Ν∆ από τη Βουλή αποκλείστηκε. Υπάρχει η εισήγηση για «παρών» στην περίπτωση που έρθει διεθνής συµφωνία. Ψηλά στην ατζέντα της Ν∆ είναι και τα ζητήµατα της ασφάλειας, µε αφορµή τη ληστεία σε σπίτι επιχειρηµατία που πυροβολήθηκε και νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες για το κλίµα της ανοµίας που επικρατεί.

Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Τις προτάσεις της Ν∆ για µια ευρεία συνταγµατική αναθεώρηση θα παρουσιάσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, πιθανόν στη ∆ΕΘ. Αναµένεται να καλέσει εκ νέου τον πρωθυπουργό να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα τα οποία η Ν∆ θα προτείνει ως αναθεωρητέα και η Ν∆ όλα τα άρθρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια συµφωνία θα είχε ως αποτέλεσµα να ψηφιστούν ως αναθεωρητέα πολλά άρθρα από µια µεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, άνω των 180 ψήφων.

Τις τελικές αλλαγές θα ψηφίσει µε απλή πλειοψηφία η επόµενη Βουλή, που θα έχει τη νωπή λαϊκή εντολή. «Αφού είναι σίγουρος ο κ. Τσίπρας ότι θα κερδίσει τις εκλογές, γιατί αρνείται;», αναρωτήθηκαν πηγές της Πειραιώς.

«Εκτός και αν φοβάται ότι θα χάσει και δεν θέλει η συνταγµατική αναθεώρηση να έχει την υπογραφή του Κυρ. Μητσοτάκη». Η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να συµµετάσχει µαζί µε το Κίνηµα Αλλαγής σε µια διαδικασία συγκέντρωσης των 50 υπογραφών που απαιτούνται για να ζητήσει την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του συντάγµατος.

Ο ουσιαστικός λόγος είναι ότι, αν το κάνει τώρα, που είναι στην αντιπολίτευση, η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα «κάψει» την πρωτοβουλία και η συνταγµατική αναθεώρηση θα αναβληθεί για την επόµενη Βουλή. Η προοπτική της απλής αναλογικής όµως στη µεθεπόµενη Βουλή θα καταστήσει ακόµη πιο δύσκολες τις ευρείες συναινέσεις που χρειάζονται.

Γι' αυτό και η Ν∆ αναµένει να πάρει την πρωτοβουλία η κυβέρνηση και να συµµετάσχει στη συζήτηση. Τις προτάσεις της Ν∆ επεξεργάζεται οµάδα υπό τον βουλευτή Κώστα Τασούλα, µε τον συντονισµό να έχει και σε αυτόν τον τοµέα ο εξ απορρήτων σύµβουλος του προέδρου της Ν∆, πανεπιστηµιακός Γιώργος Γεραπετρίτης. Το όραµα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι µια µεγάλη συνταγµατική αναθεώρηση, ώστε ο νέος καταστατικός χάρτης της χώρας να µην ανοίγει τον δρόµο µόνο στην κατάργηση του άρθρου 16, που απαγορεύει τα ιδιωτικά, µη κερδοσκοπικά πανεπιστήµια, αλλά να αναφέρεται ακόµη και στις επενδύσεις. Η Ν∆ πάντως δεν θα επιµείνει στη γραµµή «όλα ή τίποτα». «Προφανώς και µια µικρή αναθεώρηση είναι καλύτερο από το να µην έχουµε καθόλου αναθεώρηση», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν∆ προτείνει, µεταξύ άλλων, η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας να αποσυνδεθεί από τη διεξαγωγή εκλογών. Όσον αφορά στο αµαρτωλό αρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Μ. Παρασκευή 6 Απριλίου