Δύο γαλλικές φρεγάτες υπερσύγχρονου τύπου θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία που υπέγραψαν Αθήνα και Παρίσι.
Σε επιστολές μάλιστα που αντήλλαξαν οι Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν αλλά και σε ανάλογες επιστολές που αντηλλάγησαν και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι έκαναν σαφές ότι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και δηλώνουν με τον τρόπο αυτό πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Άλλωστε, μόλις προχθές ο πρόεδρος Μακρόν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε εμφαντικά ότι η Γαλλία θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα εάν απειληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι ένας απο τους κυριότερους παίκτες στην κυπριακή ΑΟΖ είναι η γαλλική Total και το Παρίσι είναι σε σκληρή γραμμή απέναντι στην Αγκυρα.
Η απόκτηση των δύο γαλλικών φρεγατών θα γίνει με χρονομίσθωση. Ηδη από τις 9 Φεβρουαρίου σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το iefimerida είχε αποκαλύψει τις διαπραγματεύσεις που γίνονται ανάμεσα στις δύο χώρες. Τότε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του iefimerida ανέφερε:
«Ετοιμη να κινηθεί για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών στο Αιγαίο εμφανίζεται η Αθήνα, που μελετά κινήσεις οι οποίες θα της εξασφαλίσουν μάλιστα υπεροπλία έναντι της Άγκυρας στο επίπεδο της ναυτικής ισχύος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί να ενισχυθεί με δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες γαλλικής κατασκευής τύπου FREMM, καθώς κάποια από τα υφιστάμενα σκάφη ισχύος δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν στο τέλος του επιχειρησιακού τους βίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ελληνικό ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί στο αρμόδιο τουλάχιστον επίπεδο.
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται στην Αθήνα η άφιξη Γάλλων αξιωματούχων, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε εξειδικευμένες προτάσεις για δύο φρεγάτες γαλλικής κατασκευής.
Σε κάθε περίπτωση ο χρονικός ορίζοντας απόκτησης είναι το τέλος της διετίας, καθώς το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η απόκτηση νεότευκτων και όχι μεταχειρισμένων σκαφών, σενάριο που είχε συζητηθεί στο παρελθόν.
Μάλιστα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σκάφη τύπου FREMM, μικρότερου όμως όγκου, καθώς το Αιγαίο είναι κλειστή θάλασσα ενώ οι εν λειτουργία γαλλικές φρεγάτες έχουν δυνατότητες και όγκο για επιχειρήσεις και σε ανοιχτό ωκεανό (blue water navy στη γλώσσα του Ναυτικού). Τα σκάφη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα ενσωματώνουν νέα τεχνολογία ενώ το κόστος απόκτησης υπολογίζεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Αρμόδιες πηγές εξηγούν στο iefimerida.gr ότι έχει συζητηθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης.
Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα μπορούσε να εξασφαλίσει και ουσιαστική στήριξη από τον Εμανουέλ Μακρόν στο ζήτημα του «Μακεδονικού» αλλά και του χρέους, καθώς η Αθήνα καίγεται για επάνοδο σε μη μνημονιακές συνθήκες με τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από τους Ευρωπαίους.
Οι δύο φρεγάτες θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με πενταετή συμφωνία, αλλά θα χρειαστεί χρόνος έως ότου τα πληρώματα του Π.Ν. να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία. Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο Π.Ν. με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικά συστήματα.
Στη λήξη της συμφωνίας για τα δύο δανεικά πλοία, η Ελλάδα θα παραλάβει μια υπερσύχρονη κορβέτα».