Βουλευτής ζήτησε να τεθεί το θέμα σε επίπεδο ΕΕ, «ένιψε τας χείρας του» ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ ελλείψει πρακτικών - Τον κάλυψε ο Τσακαλώτος με εγκωμιαστικά σχόλια
Και ξαφνικά ένας άγνωστος στην Ευρώπη παράγοντας του κυβερνητικού και κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ έγινε θέμα στο Ολλανδικό κοινοβούλιο. Ο λόγος για τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών -και κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Kράτους της Ελληνικής Βουλής.
Σύμφωνα με το cnn.gr, η Ολλανδή βουλευτής Τζανίν Χένες Πλάσχαρτ του κεντροδεξιού κόμματος VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ζήτησε απαντήσεις από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα για το κατά πόσο η τοποθέτηση ενός κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την ανεξαρτησία του Γραφείου Προύπολογισμού της Ελληνικής Βουλής. Η ίδια ρώτησε μάλιστα αν θα τεθεί το θέμα αυτό από την Ολλανδική κυβέρνηση σε διμερές αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κάπως έτσι η επιλογή της κυβέρνησης για το διορισμό ενός κυβερνητικού και κομματικού στελέχους στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής -δηλαδή σε έναν θεσμό που κανονικά πρέπει να ελέγχει τον προϋπολογισμό του κράτους άρα και το υπουργείο Οικονομικών- δεν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά φαίνεται ότι ο θόρυβος έφτασε και εκτός συνόρων.
Στήριξη από Τσακαλώτο
«Εμείς διαλέγουμε ανθρώπους, αντιθέτως με εσάς, επειδή έχουν αξία και ξέρουμε να ξεχωρίζουμε αυτούς που είναι άξιοι και αυτούς που δεν είναι» δήλωσε προ ημερών στη Βουλή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στηρίζοντας τον διορισμό του υφισταμένου του και συντρόφου του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουνε πρακτικά...
Στο Ολλανδικό κοινοβούλιο ο ομόλογος του κ. Τσακαλώτου, Βόπκε Χούκστρα, απαντώντας στη βουλευτή που έθεσε το θέμα ουσιαστικά «ένιψε τας χείρας του» λέγοντας ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι ένα από τα θεσμικά όργανα που παίζουν ρόλο στον έλεγχο των ελληνικών δημόσιων οικονομικών.
Όταν η κυρία Πλάσχαρτ επέμεινε και ζήτησε να μάθει αν ο διορισμός Κουτεντάκη ήταν σύμφωνος με τους ισχύοντες κανόνες και εάν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απάντησε πως υπεύθυνη για το διορισμό ήταν η ελληνική Βουλή και πως ο κ. Κουτεντάκης επελέγη μεταξύ δέκα υποψηφίων μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Αυτή η συνεδρίαση της επιτροπής δεν ήταν δημόσια και δεν υπήρχαν διαθέσιμα πρακτικά» εξήγησε ο Χούκστρα αρνούμενος πάντως να διεθνοποιήσει το θέμα σε επίπεδο ΕΕ.
Για την ιστορία η επιλογή του κ. Κουτεντάκη έγινε με 7 ψήφους υπέρ, έναντι 2 κατά και τρία «παρών» από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής στις αρχές Μαρτίου. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δήλωσαν «παρών». Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θόδωρος Παπαθεοδώρου, καταγγέλλοντας τη διαδικασία καθώς, όπως ανέφερε, «δεν έγινε δεκτή η πρόταση του για αναβολή της ψηφοφορίας ώστε τα μέλη της Επιτροπής να έχουν γνώση και των άλλων 9 υποψηφίων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση κατά τη δημόσια προκήρυξη».