22 Απριλίου 2018

Αξιωματούχοι ΥΠΟΙΚ: Μάχη μέχρι τον Ιούνιο για το αφορολόγητο-Αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ

της Δήμητρας Καδδά

Αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκαν ότι το ΔΝΤ θέτει θέμα εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου από το 2019 (μαζί δηλαδή με την περικοπή των συντάξεων) και προσδιόρισαν το τέλος της μεγάλης αυτής "μάχης" τον Ιούνιο, προαναγγέλλοντας τεχνικές συζητήσεις, τηλεδιάσκεψη και διά ζώσης διαβουλεύσεις με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, που υπολογίζουν να ξεδιπλωθεί περί τις 15 Μαΐου.

Ως μεγάλο "ατού" της κυβέρνησης ανέδειξαν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 προαναγγέλλοντας επίδοση στο 3,5% - 3,7% του ΑΕΠ αν αφαιρεθούν τα μερίσματα (σ.σ. παραδεχόμενοι βεβαίως έτσι εμμέσως και την υπερφορολόγηση της οικονομίας αφού ο στόχος ήταν για 1,75%, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο από ΕΛΣΤΑΤ/Eurostat).

Οι ίδιοι αξιωματούχοι, στην ενημέρωση που έκαναν σήμερα τα ξημερώματα από την Ουάσιγκτον, αμέσως μετά τις επαφές που είχε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης με την κα Λαγκάρντ και με τον κ. Τόμσεν, επεσήμαναν ότι το ΔΝΤ ζητά πιο μεγάλες παρεμβάσεις στο χρέος (σ.σ. αναδιάρθρωση και του δανείου του ESM πέραν αυτού του EFSF), και ότι αυτό συμφέρει την Ελλάδα. Αναφορικά με τη Γερμανία ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται χρόνο η νέα κυβέρνηση και χρόνος δεν… υπάρχει. Ειδικά για το Ταμείο, έκαναν σαφές ότι τα περιθώρια είναι στενά και γι' αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα μετάσχει στο πρόγραμμα.

Οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι το γενικό κλίμα είναι πως "υπάρχουν ακόμη ζητήματα, όπως θα περίμενε κανείς, γιατί είμαστε στην τελευταία ευθεία 60 ημερών". Επανέλαβαν πολλές φορές ότι "δουλεύουμε για μία συνολική λύση έως τις 21 Ιουνίου", ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup. 

Παραδέχθηκαν πάντως ότι "δεν είναι ξεκάθαρο αν θα μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στη Σόφια", όπου διενεργείται η άτυπη σύνοδος των ΥΠΟΙΚ την επόμενη Παρασκευή. "Μερικοί το θεωρούν εφικτό, κάποιοι πιστεύουν ότι είναι νωρίς, θα το δούμε", είπαν αναφερόμενοι κυρίως στο πεδίο του χρέους.

Πατάει πόδι το ΔΝΤ για το αφορολόγητο

Αναφορικά με το αφορολόγητο και την πίεση του ΔΝΤ για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του από το 2019, οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι "συζητήσαμε με το ΔΝΤ για τις αποκλίσεις που έχουμε ακόμη αναφορικά με την πρόβλεψη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019".  Ανέφεραν πάντως ότι "οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Προσπάθησε η κάθε πλευρά να καταλάβει τη θέση της άλλης πλευράς. Υπήρξε δέσμευση ότι θα συζητήσουμε σε βάθος αυτή την απόκλιση".

Το ΔΝΤ έχει πιο απαισιόδοξη θέση, ανέφεραν. Ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 άφησαν να εννοηθεί ότι υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο από αυτό που επιθυμεί η Αθήνα. Ήταν πιο ανοικτοί για να το συζητήσουν, ανέφεραν όμως.

Εξήγησαν ότι για το θέμα του αφορολόγητου έγιναν δύο συζητήσεις χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον. Η μία ήταν σε επίπεδο Τόμσεν – Λαγκάρντ και η δεύτερη ήταν πιο "τεχνική". Πρόσθεσαν ότι "είναι το θέμα για το οποίο θα γίνει περαιτέρω συζήτηση και τώρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, και ίσως γίνει τηλεδιάσκεψη". Αλλά, όπως είπε ένας εκ των αξιωματούχων, "και στο αγαπημένο μου ξενοδοχείο θα γίνουν οι συζητήσεις" με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Εξήγησαν ότι η "άσκηση" που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο (σ.σ. με θεσμοθετημένο από τη Βουλή ρόλο του ΔΝΤ ως υπερεπόπτη) δεν έχει γίνει. Θα γίνει τον Ιούνιο. "Είναι πολύ καλά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και του 2017 και του πρώτου τριμήνου του 2018", ανέφεραν περιγράφοντας την ελληνική στάση. Επεσήμαναν ότι η απόφαση θα είναι του ΔΝΤ αλλά θα ληφθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς της ΕΕ, αλλά με τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς. "Μας ρωτούν τη γνώμη μας για το ποιο μέρος του πλεονάσματος έχει μόνιμο χαρακτήρα και ποιο όχι", ανέφεραν.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν πάντως για τη επιμονή του ΔΝΤ ότι "χρειάζεται πολύ μεγάλη φαντασία για να προβλέψεις ότι με πλεόνασμα 3,5%-3,7%, ή αλλιώς 4,5%-4,7% χωρίς το μέρισμα που διατέθηκε πέρυσι, θα υπάρξει τέτοια ανάγκη" για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου. "Θέλει πολύ μεγάλη φαντασία να πας από το 4,7% στο 1,5% το 2019 με μεγαλύτερη ανάπτυξη, που το ίδιο το ΔΝΤ προβλέπει γι' αυτό το έτος", είπαν οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ.

Το χρέος και το "κλειδί" του γαλλικού μηχανισμού

Όσον αφορά το θέμα του χρέους, μίλησαν για  τις συναντήσεις που έγιναν στο Washington Group.  Επεσήμαναν ότι το βασικό πεδίο είναι ο γαλλικός μηχανισμός. "Ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις και ευελπιστούμε ότι οι αποκλίσεις θα γίνουν συγκλίσεις πολύ γρήγορα", είπαν.

"Το 'κλειδί' για το χρέος είναι ο μηχανισμός", επέμειναν και εξήγησαν ότι δεν έγινε συζήτηση για τα άλλα πεδία, για παράδειγμα για το αν θα εξαγορασθεί το δάνειο του ΔΝΤ και τι θα γίνει με τα SNP και με τα ANFA. Εκτίμησαν ότι, αν βρεθεί συμφωνία για τον μηχανισμό, "μετά θα είναι πιο εύκολη η συζήτηση για τα  υπόλοιπα μέτωπα".

"Θα μπορέσει μετά να ξεκλειδώσει η συζήτηση", υπογράμμισαν.

Η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στη στάση του ΔΝΤ για το χρέος. Είπαν ότι η θέση του ΔΝΤ για το χρέος είναι ότι θέλει να διευρύνει το πακέτο πέρα από το χρέος του EFSF και στο χρέος του ESM "και αυτό μας συμφέρει" καθώς "σε ένα ακραίο σενάριο αρνητικής μεγέθυνσης στο μέλλον θα ήταν καλό για την Ελλάδα". Εξήγησαν πάντως ότι  "το ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι τα πρόσθετα μέτρα, γιατί έχει πιο απαισιόδοξες προβλέψεις".

Αβέβαιο αν θα μείνει το ΔΝΤ

Για την πίεση χρόνου του ΔΝΤ οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ είπαν ότι συνολικά η συμφωνία έχει 4 θέματα (προαπαιτούμενα, εθνικό σχέδιο, επόμενη ημέρα και χρέος). Και τα 4 αυτά ανοικτά θέματα πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 21 Ιουνίου.

Ωστόσο, εξήγησαν ότι αυτό δεν αποκλείει κάποια να έχουν κλείσει πιο πριν. Το ΔΝΤ επεσήμαναν ότι έχει περιορισμούς όπως διαδικασίες σε επίπεδο Δ.Σ. για την ενεργοποίηση του προγράμματός του. Έτσι, θέλει το χρέος να έχει λυθεί πιο νωρίς από την ημερομηνία αυτή. Η "γραμμή" του Ταμείου είναι (όπως τη μετέφεραν οι αξιωματούχοι) ότι "είναι χρονικά πιεσμένο, αλλά με καλή πρόθεση από όλες τις πλευρές - και δεν εννοεί εμάς μόνο - αυτό θα είναι εφικτό".

Οι αξιωματούχοι τόνισαν πάντως ότι "είναι επιθυμητή η συμμετοχή του ΔΝΤ, όχι απαραίτητη". Σε ερώτημα για το τι θα συμβεί αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ, απάντησαν ότι "η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν θα κοστολογηθεί από τις αγορές αρνητικά για την Ελλάδα. Έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του. Το πρόγραμμα τελειώνει, η αξιοπιστία της εξόδου κρίνεται από άλλα θέματα". Οι ίδιες πηγές δεν δεσμεύθηκαν να δώσουν πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ. Είπαν ότι "εξαρτάται από τη συζήτηση για το χρέος".

Η Γερμανία, ο συμβιβασμός και η προσαρμογή

Για τη Γερμανία ανέφεραν ότι "όταν λένε όλοι ότι θα τα βρούμε πρέπει να γίνει κάποιος συμβιβασμός. Αν όλοι λένε ότι είναι αισιόδοξοι, πρέπει να υπάρχει χώρος για συμβιβασμό".

Επεσήμαναν ότι η νέα ομάδα του γερμανικού ΥΠΟΙΚ "έχει καλή διάθεση, αλλά θέλει περισσότερο χρόνο για να καταλάβει τις παραμέτρους της αναδιάρθρωσης του χρέους. Και το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Αυτή είναι η δυσκολία", σημείωσαν. Είπαν πάντως ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη ομάδα του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, "είναι πιο πρόθυμη να συγκλίνει".

Για το τι θα συμβεί αν υπάρξει διαφωνία για το χρέος, αν δεν υπάρξει η σύγκλιση, ανέφεραν ότι "αναδιάρθρωση υπάρχει έτσι και αλλιώς, το θέμα είναι αν θα είναι αρκετά ή λιγότερο διευρυμένη". Επεσήμαναν ότι στο θέμα του χρέους "θέλουμε να πάρουμε όσο περισσότερα μπορούμε", και σε αυτό το πεδίο είπαν ότι η ελληνική θέση ταυτίζεται πιο πολύ με τη θέση του ΔΝΤ.

Η 4η αξιολόγηση

Για την 4η αξιολόγηση - που είναι το πρώτο μέτωπο με τους θεσμούς - ανέφεραν ότι "όλοι μάς πιέζουν να είμαστε εντάξει στην 4η αξιολόγηση, τους είπαμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο". Εκτίμησαν ότι "δεν είναι δύσκολη πολιτικά η 4η αξιολόγηση, οι δυσκολίες είναι πιο πολύ τεχνικές". Ανέφεραν μάλιστα ότι "μερικά δύσκολα θέματα, όπως οι αντικειμενικές αξίες, έχουν ξεμπλοκάρει το τελευταίο διάστημα".

Σε ερώτημα για τα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ (διαρθρωτικά ορόσημα τα ονομάζει), είπαν ότι πλέον ταυτίζονται με τα 88 προαπαιτούμενα των θεσμών της ΕΕ. "Η δουλειά μετά την 3η αξιολόγηση ήταν να μην υπάρχει μόνο σύγκλιση  των 4 θεσμών για το ποια είναι αυτά τα προαπαιτούμενα, αλλά και για το πότε πρέπει να γίνουν". Ουσιαστικά εξήγησαν ότι "τα διαρθρωτικά ορόσημα του ΔΝΤ συμπίπτουν με κάποια από τα 88 προαπαιτούμενα του προγράμματος με την ΕΕ" (σ.σ. αφού είναι μικρότερα σε αριθμό).

"Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του προγράμματος. Όλοι θέλουν να λυθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου το ζήτημα", ανέφεραν οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ. Επεσήμαναν επίσης ότι έχει και η γερμανική Βουλή περιορισμούς, γιατί κλείνει για το καλοκαίρι.

Για το αναπτυξιακό σχέδιο, προανήγγειλαν την παρουσίασή του από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της Σόφιας. "Θα γίνει μια συζήτηση", είπαν. Δικό μας σχέδιο είναι, το παρουσιάζουμε και για την ελληνική κοινωνία και για τις αγορές, ανέφεραν. Είναι το τι νομίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα 2-3 χρόνια, πρόσθεσαν.

Παραδέχθηκαν πάντως ότι έχουν γίνει παρατηρήσεις από τους δανειστές το προηγούμενο διάστημα και ότι στη Σόφια θα παρουσιαστεί το τελικό κείμενο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφεραν ακόμη ότι στις επαφές με το ΔΝΤ "δεν συζητήθηκε το θέμα των τραπεζών".

http://www.capital.gr/oikonomia/3287314/axiomatouxoi-upoik-maxi-mexri-ton-iounio-gia-to-aforologito-abebaii-i-summetoxi-tou-dnt