24 Απριλίου 2018

ΠΑΛΙ ΠΟΥΛΟ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑίοι! Ο Μοσκοβισί «μάζεψε» τον γαλλικό μηχανισμό για το χρέος -Πέρασε η θέση των Γερμανών

Ηταν πολύ καλό για να είναι αληθινό κι έτσι μόλις ανέλαβε υπηρεσία ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε, η ιστορία με τον γαλλικής έμπνευσης αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους έλαβε τέλος.

Το δυστύχημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι τους τίτλους τέλους δεν τους έριξε κάποια γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες, αλλά ο ίδιος ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος σε συνέντευξη του στην Agence Europe, «μάζεψε» τον αυτόματο μηχανισμό με κομψό πλην όμως σαφή τρόπο.

«Εκτιμώ ότι ο αυτοματισμός είναι μία καλή βάση, αυτός δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση πολιτικής βούλησης», τόνισε, προσθέτοντας ότι ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή.

Η υπόθεση είναι απλή. Μόλις σχηματίστηκε η νέα γερμανική κυβέρνηση και παρά τις προσδοκίες της Αθήνας ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Ο. Σολτς θα φέρει άλλον αέρα στο Eurogroup, έγινε σαφές ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί αυτόματες διαδικασίες αναφορικά με την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού Χρέους, καθώς πολύ απλά οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Στόχος του Βερολίνου είναι τα όποια μέτρα συμφωνηθούν στην παρούσα φάση, να ενεργοποιούνται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις ήτοι εφόσον η Ελλάδα «κάνει το μάθημα της», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι Γερμανοί σε όλες τις κρίσιμες περιόδους του ελληνικού σήριαλ.

Με αυτόν τον τρόπο, το Βερολίνο εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τελεί υπό ασφυκτική επιτήρηση και θα αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος ήτοι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική χαλάρωση, σε βάθος πολλών ετών. Υπό αυτήν την έννοια, το αποκαλούμενο Ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο συνιστά μείζων πρόκληση για την ελληνική πλευρά, καθώς θα πρέπει να ενσωματώσει όλες εκείνες τις απαιτήσεις που εγείρουν οι Γερμανοί και οι Βόρειοι σύμμαχοι τους.

Αποκαλυπτική είναι και η ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής, καθώς ναι μεν συμπεριλαμβάνεται η συζήτηση επί της τεχνικής προόδου που έχει γίνει αναφορικά με το μηχανισμό σύνδεσης του ΑΕΠ με το Χρέος, αλλά αφενός δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη σε «αυτοματισμούς» αφετέρου ο μηχανισμός χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιθανές παρεμβάσεις για το Χρέος.

Από εκεί πέρα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει η γαλλική πλευρά, που διαπιστώνει για μια ακόμα φορά ότι η γερμανική άποψη υπερισχύει και μάλιστα σε μια περίοδο όπου γίνονται έντονες διεργασίας για την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, ενώ αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ που ζητά αυτοματοποιημένες διαδικασίες, οι πληροφορίες από το Βερολίνο συγκλίνουν στο ότι το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του δεν τρομάζει, πλέον, τη γερμανική πλευρά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr