24 Απριλίου 2018

Αρμένιοι έκαψαν «σημαία» με Τούρκους ηγέτες έξω από την τουρκική πρεσβεία

Εκδηλώσεις και πορεία στην τουρκική πρεσβεία για τη γενοκτονία της Αρμενίας - Δεν επετράπη η επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρεσβευτή

Με πολιτικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων της γενοκτονίας που διέπραξε το 1915, το Κίνημα των Νεοτούρκων σε βάρος του αρμενικού λαού αλλά και στη διεκδίκηση της αναγνώρισης του αποτρόπαιου εγκλήματος από την τουρκική κυβέρνηση, ολοκληρώθηκαν το βράδυ με πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν και φέτος από την Περιφέρεια Αττικής και την Αρμενική Κοινότητα της Ελλάδος, για την 103η επέτειο της γενοκτονίας.

Αρμένιοι έκαψαν «σημαία» με φωτογραφίες Τούρκων ηγετών έξω από την τουρκική πρεσβεία, στη Ρηγίλλης.



Η κεντρική πολιτική εκδήλωση φέτος με σύνθημα «από την στάχτη στην αναγέννηση», ήταν αφιερωμένη στην 100η επέτειο της Ανακήρυξης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, το 1918 και πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Χριστάκη, η εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής Ελένη Σταματάκη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τέρενς Κουίκ, από την πρεσβεία της Αρμενιας στην Ελλάδα ο επιτετραμμένος Αλεξάντερ Σαρκισιάν και εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος.

Την εκδήλωση πλαισίωσε προβολή βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την συμμετοχή της χορωδίας και του χορευτικού συγκροτήματος του αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαϊν». Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη.

Σήμερα, νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε δοξολογία με τη συμμετοχή του αρχιεπισκόπου των εν Ελλάδι Αρμενίων Ορθοδόξων Κεγάμ Χατσεριάν και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Νέα Σμύρνη.

Δύο ώρες αργότερα, με σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Συντάγματος, οι Αρμένιοι ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία με σκοπό την επίδοση υπομνήματος στον πρέσβη της Τουρκίας.

Ωστόσο το ψήφισμα της συγκέντρωσης δεν επιδόθηκε στον Τούρκο πρέσβη, ούτε καν θυροκολλήθηκε στο κτίριο αλλά σε παρακείμενο κτίσμα, καθώς δεν επιτράπηκε στην αντιπροσωπεία να πλησιάσει, όπως άλλωστε και στην πορεία την οποία σταμάτησε η Αστυνομία, στη συμβολή των οδών Βας. Σοφίας και Ρηγίλλης. Στο σημείο αυτό, συνεχίστηκε η εκδήλωση και στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των νεολαιίστικων οργανώσεων έκαναν αναφορές στην προκλητική στάση του Ερντογάν στο Αιγαίο και στην Κύπρο και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. «Αυτός ο προστατευτισμός δεν ισχύει σε κανένα άλλο κράτος», επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Σέρκο Κουγιουμτζιάν, σχολιάζοντας την στάση της Αστυνομίας, λίγο μετά την καύση ομοιωμάτων του εκτελεστή της Αρμενικής σφαγής το 1915 Ταλάτ Πασά και του Προέδρου Ερντογάν «ως συνεχιστή της πολιτικής του», όπως σημείωσαν.

Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων σημειώνεται :

Όσο κι αν προσπαθεί η τουρκική διπλωματία να εξωραΐσει τις μαύρες σελίδες της Τουρκικής ιστορίας και να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το διεθνές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε, η ιστορική αλήθεια παραμένει και ο Αρμενικός λαός απαιτεί τη δικαίωση. Και διεκδικεί την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας του 1915 και την επιστροφή των παράνομα κατεχομένων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στον Αρμενικό λαό.

Πέραν αυτών, υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία οφείλει να άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας, να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν και να συμβάλλει στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ).

Στο ψήφισμα γίνονται αναφορές στη σημερινή πολιτική της Τουρκίας και στη στάση της απέναντι στη Συρία αλλά και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι «το τουρκικό κράτος, πιστό στην τακτική των προκατόχων του, εκμεταλλεύεται την κρίση στην Συρία και για μία ακόμη φορά, στρέφεται κατά των Αρμενίων. Οι εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας, επιχειρούν να αλλάξουν τους κανόνες μιας περίπλοκης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, όπου συγκρούονται τεράστια ενεργειακά, οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα.

Την ίδια εχθρική στάση βλέπουμε απέναντι στην Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από συνεχείς προσπάθειες εις βάρος ζωτικών ελληνικών συμφερόντων, με στρατιωτικές παρενοχλήσεις, με παράνομες ενέργειες και προκλήσεις, που επιδιώκουν μείωση του κύρους της Ελλάδας. Προμελετημένα και σχεδιασμένα.

Με την ωμή αλαζονεία της χώρας που σχεδίασε και προμελετημένα εφάρμοσε την Γενοκτονία των Αρμενίων».