16 Μαΐου 2018

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟ@ΤΣΑΣ! Δημοκρίτειο Θράκης: Συνέδριο... γνωριμίας με την τουρκική λογοτεχνία πάνω στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων!

Η επιλογή της 19ης Μαΐου για μία εκδήλωση αφιερωμένη στους Τούρκους και τη λογοτεχνική κουλτούρα της γείτονος είναι τουλάχιστον ακατανόητη, δεδομένης της σημασίας της για τον Ποντιακό Ελληνισμό, καθώς τότε τιμάται η μνήμη των 353.000 θυμάτων των Νεοτούρκων

Την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, επέλεξε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να διοργανώσει στην Κομοτηνή συνέδριο γνωριμίας των Τούρκων μέσα από τη λογοτεχνία τους!

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας για μία εκδήλωση αφιερωμένη στους Τούρκους και τη λογοτεχνική κουλτούρα της γείτονος είναι τουλάχιστον ακατανόητη, δεδομένης της σημασίας της για τον Ποντιακό Ελληνισμό, καθώς τότε τιμάται η μνήμη των 353.000 θυμάτων των Νεοτούρκων.

Ειδικότερα, το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν το διήμερο 18-19 Μαΐου 2018 στην Κομοτηνή συνέδριο, με τίτλο “Γνωριμία με τον γείτονα μέσα από τη λογοτεχνία: Η τουρκική λογοτεχνία στην Ελλάδα και την Κύπρο”.

Οπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι συνδιοργανωτές, “βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την τύχη της τουρκικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και για μια πιο ουσιαστική γνωριμία των γειτονικών λαών μέσα από μια διαφορετική θέαση της πραγματικότητας, όπως αυτή που προσφέρει η λογοτεχνία”,

Η οπτική του συνεδρίου είναι πως “μέσα από τη σύγχρονη τουρκική λογοτεχνία μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τις προσπάθειες της τουρκικής κοινωνίας να αναμετρηθεί με το παρελθόν της και να προσδιορίσει το παρόν και το μέλλον της. Η τουρκική λογοτεχνία προσφέρει εικόνες της σύγχρονης τουρκικής πραγματικότητας διαφορετικές από αυτές που προσλαμβάνει κανείς από την επίσημη ιστοριογραφία ή από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα”.

Τα θέματα του συνεδρίου, με επίσημες γλώσσες τα ελληνικά και τα τουρκικά, θα είναι τα εξής: 1) Η τουρκική λογοτεχνία στα ελληνικά: ιστορία και πράξη της μετάφρασης 2) Θέματα και τάσεις της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας 3) Η τουρκόφωνη λογοτεχνία στην Ελλάδα και την Κύπρο.