Πώς μπορεί ένα κουτί μαρκαδόροι να ανάγεται σε εθνικό θέμα διχάζοντας από την μία πλευρά ένα ελληνικό ακριτικό νησί αλλά συνδέοντας την ίδια ώρα από την άλλη σύμβουλο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου με Τούρκο υπήκοο;
Η τουρκική προκλητικότητα και το τεταμένο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων του τελευταίου διαστήματος πυροδότησαν μία εθνικού ενδιαφέροντος ιστορία στη Λέρο με αφορμή, όχι κάποια παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τη γείτονα, αλλά την πρόσφατη δωρεά αναλώσιμων υλικών στο Εσπερινό Γυμνάσιο του νησιού.
Ειδικότερα, ο πολιτευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιώργος Παλαπουγιούκ μαζί με τον Τούρκο Gokhan Arda, ο οποίος διαμένει στη Λέρο, θέλησαν να κάνουν μία δωρεά στο Εσπερινό Γυμνάσιο. «21 Μαρκαδόροι, 5 κούτες χαρτί εκτυπωτή / φωτοτυπικού Α4, 1 κούτα χάρτινα ντοσιέ, 8 κουτάκια έγχρωμοι συνδετήρες, 5 κουτάκια μεταλλικοί συνδετήρες Νο 4, 4 κουτάκια Νο 3, Φάκελοι αλληλογραφίας διαφόρων μεγεθών».
Η κίνησή τους αυτή προκάλεσε την αντίδραση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, που αποτελείται από μαθητές μια και είναι ενήλικοι, αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο προς την αρμόδια Σχολική Επιτροπή του δήμου Λέρου. «Με αυτό το έγγραφο τα μέλη του Συλλόγου κατόπιν ψηφοφορίας εκφράζουν την αντίθεση τους ως προς τη λήψη της δωρεάς, λόγω της πολιτικής κατάστασης, των Εθνικών διαφορών μας με τους Τούρκους, αλλά και βάση του περιστατικού φυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτών στην Ανδριανούπολη».
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη σύγκλιση της Σχολικής επιτροπής για τη λήψη απόφασης περί έγκρισης ή μη της συγκεκριμένης δωρεάς αναλώσιμων υλικών προς τη σχολική μονάδα. Εχοντας ως δεδομένο την άρνηση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αλλά την αποδοχή της δωρεάς από το σύλλογο διδασκόντων και ύστερα από διαλογική συζήτηση λήφθηκε η ακόλουθη ομόφωνη απόφαση, που αποσυνδέει τη δωρεά του Τούρκου υπηκόου από την επίσημη τουρκική πολιτική: «Εγκρίνουμε την δωρεά επειδή θεωρούμε ότι η πράξη αυτή ενός κατοίκου της Λέρου, Τουρκικής καταγωγής δεν ταυτίζεται με την επίσημη κυβερνητική πολιτική του κράτους της Τουρκίας, ενώ υπάρχει και η θετική εισήγηση της Δ/ντριας και του Συλλόγου διδασκόντων».
Μανόλης Γαλάνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ