Συμβαίνουν όλα τόσο γρήγορα, ώστε η εικόνα να αλλάζει από ώρα σε ώρα. Αφήνω κατά μέρος τα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της ΠΓΔΜ και μένω στο ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται πίσω από την προσπάθεια του Τσίπρα να φέρει μια συμφωνία με τα Σκόπια· εννοώ, βεβαίως, τη θυσία του Καμμένου. Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι οι όροι εκείνου του πολυσυζητημένου προεκλογικού σποτ αντιστρέφονται: ο Τσίπρας δεν είναι πια το παιδάκι που παίζει με το τρενάκι του, υπό το στοργικό βλέμμα του Καμμένου· τώρα το παιδάκι είναι ο Καμμένος και ο Τσίπρας είναι ο Αβραάμ και το σέρνει στον βωμό για τη θυσία. (Σέρνει: ο ρεαλισμός επιβάλλει τη χρήση του ρήματος, διότι το παιδάκι είναι υπέρβαρο...)
Μην ανησυχείτε, όμως, δεν θα είναι splatter το έργο. Ούτε πιτσιλιά δεν θα λερώσει το πουκάμισο του Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εταίρος του προτιμά την αυτοκτονία, διότι μόνος του διοχετεύει στα ΜΜΕ τις φωτογραφίες από το Μονακό, την ίδια ώρα που ο Τσίπρας ετοιμάζεται να «προδώσει» τη Μακεδονία. Δεν καταλαβαίνει ότι αυτές οι φωτογραφίες τον εκθέτουν και τον απαξιώνουν ακόμη περισσότερο στα μάτια των ψηφοφόρων του; Προφανώς, όχι· διότι ο ίδιος επιδεινώνει τη θέση του, όταν απαντά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης με χυδαίες απειλές, που αποκαλύπτουν μόνο θυμό και σύγχυση. Πρόκειται ασφαλώς για σύγχυση, όταν μέσα στην ίδια πρόταση ο υπουργός χαρακτηρίζει την επίσκεψή του και ιδιωτική και επίσημη ταυτοχρόνως. Μα και αμιγώς ιδιωτική να ήταν, αυτό δεν ελαφρύνει καθόλου την επίδειξη αναισθησίας.
Εχει επίσης συνεργάτες ικανούς και ευφυέστατους, στη βοήθεια των οποίων μπορεί να στηρίζεται. Ο Παναγιώτης ο Σγουρίδης, λ.χ., σήμερα αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ και παλιός φίλος από την εποχή των επισκέψεων στα στρατόπεδα του Οτσαλάν. «Ποτέ δεν έκρυψε ότι έχει την άνεση να κάνει τέτοιες επισκέψεις», ήταν η γνώμη του αντιπροέδρου για το ζήτημα. Με άλλα λόγια, το θέτει στη βάση της αρχής ότι, εφόσον έχω λεφτά, κάνω και ό,τι γουστάρω. Λες και είναι τα έξοδα το θέμα και όχι η πράξη μέσα στο πλαίσιο της περίστασης. Ομως η επιείκεια είναι υποχρέωσή μας έναντι ανθρώπων με τις δυνατότητες του Σγουρίδη· γι’ αυτό να θυμίσω ότι ο αντιπρόεδρος ήταν εκείνος ο οποίος, όταν ρωτήθηκε γιατί καταδέχθηκε να εισπράξει από τη Βουλή τα 350 ευρώ που είχε συνολικά καταβάλει για στέγαση από την τσέπη του, απάντησε με το αμίμητο: «Γιατί να τους τα χαρίσω;». Και εννοούσε, υποθέτω, τους φορολογουμένους.
Λίγο νοιάζεται όμως ο Τσίπρας για τον Καμμένο. Η έγνοια του τώρα είναι να βρει νέους συμμάχους που δεν θα μυρίζουν, αλλά με την ευωδία τους θα ενισχύουν την αξιοπιστία του δήθεν εξευρωπαϊσμού του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό έσπευσε να διπλαρώσει ξεδιάντροπα τον Γιάννη Μπουτάρη. «Συμβολοποιείς», του είπε, «ένα ολόκληρο προοδευτικό μέτωπο» και απορώ πώς δεν μόρφασε από αηδία ο Μπουτάρης με εκείνο το «συμβολοποιείς». Βεβαίως, ο Μπουτάρης δεν είναι κορόιδο και του ξεκαθάρισε ότι ευπρόσδεκτη μεν η στήριξη, αλλά «δεν είμαι, δεν θα γίνω, ούτε θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ». Δεν νομίζω ωστόσο ότι αυτό αποθαρρύνει τον Τσίπρα. Ηδη ακούγεται η φήμη ότι θα ήθελε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Μια συμφωνία με τα Σκόπια δεν απειλεί μόνο τη χαλαρή συνομοσπονδία της Σαχλοαριστεράς. Εκεί, υπάρχει πράγματι ένταση γύρω από το θέμα, μεταξύ του ΠΑΣΟΚ της Φώφης και του Ποταμιού, καθώς το τελευταίο είναι ανοικτό σε μια λύση, εφόσον τηρούνται οι γνωστές προϋποθέσεις. Ομως η Φώφη; «Πώς θα συμφωνήσει η Φώφη, όταν στο γραφείο της δεσπόζουν τρεις φωτογραφίες της, η μία με τον Ανδρέα, η άλλη με τον Χριστόδουλο και η τρίτη με τον Αντώνη Σαμαράκη;» Μου το έλεγε ένας φίλος που ξέρει τι γίνεται εκεί μέσα και, βεβαίως, το ερώτημά του ήταν ρητορικό. Μια ενδεχόμενη συμφωνία απειλεί να διχάσει σχεδόν όλα τα κόμματα, διότι παντού υπάρχουν υποστηρικτές του συμβιβασμού με τα Σκόπια. Ακόμη και στους ΑΝΕΛ, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Ο Θ. Παπαχριστόπουλος, π.χ., υποστηρίζει ανοικτά τη σύνθετη ονομασία και δηλώνει στους συνομιλητές τους ότι θα την υπερψηφίσει. Η λύση του Μακεδονικού θα είναι για όλους τους άλλους «μεγάλη αναστάτωση» και, συνεπώς, «θαυμάσια κατάσταση» για τον Τσίπρα...
Σπουδαία απόφαση
Επεσε στα προεόρτια του τριημέρου και έτσι δεν δόθηκε στην είδηση η σημασία που της αξίζει. Η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία χορηγείται άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ανοίγει επιτέλους τον δρόμο για την τελική διευθέτηση του ζητήματος προς το συμφέρον όλων των πλευρών – εξαιρουμένης βεβαίως της τουρκικής. Η απόφαση του ΣτΕ καθιστά οριστική και αμετάκλητη τη θετική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου, την ακύρωση της οποίας ζητούσε η κυβέρνηση, οπότε οι οκτώ μπορούν πια να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Εκτός από σύμφωνη με το κράτος δικαίου και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, η απόφαση είναι σοφή, γιατί λύνει και το πρόβλημα των συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά και το εθνικό πρόβλημα, καθώς επιτρέπει στους οκτώ να αναζητήσουν μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για την εγκατάστασή τους. Η απόφαση ήταν, λοιπόν, το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι να βοηθηθούν καταλλήλως για την εξεύρεση οριστικού προορισμού...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ