Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Ως καταλύτης φθοράς και επιταχυντής εξελίξεων φαίνεται πως λειτουργεί η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το Σκοπιανό. Οι πολίτες δε δείχνουν ιδιαίτερη ικανοποίηση με το κείμενο της συμφωνίας και ήδη τα δείγματα δεν είναι ευχάριστα για το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που «τρέχουν» τις τελευταίες μέρες και είναι σε γνώση του liberal.gr, η εικόνα της συγκυβέρνησης δείχνει σημάδια κατάρρευσης. Μία εικόνα που γίνεται εξαιρετικά έντονη στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, μια και οι έρευνες κοινής γνώμης έχουν «πιάσει» όλες τις επιλογές των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου σχετικά με το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Σύμφωνα με την εικόνα που έχει το liberal.gr, η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει, κάτι που εφόσον συνεχιστεί, τότε το Σκοπιανό θα αποτελέσει το ζήτημα που θα κάνει το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αγγίξει αν όχι να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Μία γεύση των στοιχείων που αρχίζουν να έχουν στη διάθεσή τους οι δημοσκόποι αλλά και τα κομματικά επιτελεία, δίνει η δημοσκόπηση της Marc που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα. Εφτά στους δέκα πολίτες απορρίπτουν τη συμφωνία που υπογράφτηκε χθες, ενώ το ίδιο λένε και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μεγαλώνει τη διαφορά με το κυβερνών κόμμα που αγγίζει τις 14,4 ποσοστιαίες μονάδες, όταν σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Μάρτιο η διαφορά ήταν στις 10,3 μονάδες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια έρευνα παίρνει μονοψήφια ποσοστά στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης αυξάνει κατά 8 μονάδες τη διαφορά του έναντι του κ. Τσίπρα στο ερώτημα για την καταλληλότητά του πρωθυπουργού.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που καταγράφεται σε όλες τις κυλιόμενες έρευνες, συμπεριλαμβανόμενης και της MARC, που αποτυπώνει τον μεγάλο εσωτερικό διχασμό εντός του κυβερνώντος κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 45% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 60%, το οποίο αφορά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν αντίθετοι στην συμφωνία των Πρεσπών. Είναι φανερό ότι αυτοί οι χειρισμοί του κυρίου Τσίπρα δεν απολαμβάνουν την εμπιστοσύνης ενός μεγάλου τμήματος της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως ανθρώπων που προέρχονται από το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και δεν περιλαμβάνονταν στη βάση του 4%, από την οποία άρχισε την ανοδική του πορεία το σημερινό κυβερνών κόμμα.
Το στοιχείο αυτό, εφόσον παγιωθεί, είναι προφανές πως θα εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό, ο οποίος σε συνδυασμό με την γενικότερη απογοήτευση που επικρατεί στις τάξεις του εκλογικού ακροατηρίου του κ. Τσίπρα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει όχι με μία απλή εκλογική ήττα αλλά με συντριβή.
Στο ίδιο ασφυχτικό δημοσκοπικό περιβάλλον κινείται και το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Οι ΑΝΕΛ δέχονται πολύ μεγάλη πίεση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, προνομιακή περιοχή μέχρι σήμερα για τον Πάνο Καμμένο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τη διενέργεια εθνικών εκλογών θα πρέπει να επιστρατεύσει όσο πολιτικό κεφάλαιο μπορεί να διαθέτει για να καταφέρει να περάσει το ποσοστό του 3%, που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή. Μία προσπάθεια με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας.
Από όποια οπτική γωνία και αν δει κάποιος τις τελευταίες εξελίξεις για το ονοματολογικό, το συμπέρασμα είναι ένα:
H τακτική του Μεγάρου Μαξίμου να διαιρέσει την ΝΔ μέσα από το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, του γύρισε μπούμερανγκ. Αντί λοιπόν να βγει τραυματισμένη η συνοχή της ΝΔ, λαβωμένη κατέληξε η κυβερνητική πλειοψηφία αποδυναμωμένη μάλιστα κατά έναν βουλευτή. Αντί να μεγαλώσει το μέτωπο συναίνεσης στους κυβερνητικούς χειρισμούς, συρρικνώθηκε η στήριξη στην κυβέρνηση, στοιχείο που δείχνει να αποτελεί την αντίστροφη μέτρηση για καθοριστικές πολιτικές εξελίξεις. Η όποια πρόβλεψη ακόμη είναι ασφαλώς πρόωρη, όμως η κατάσταση μοιάζει να παίρνει το δρόμο της.
https://www.liberal.gr/arthro/209001/politiki/2018/aeras-galazias-autodunamias-eleo-skopianou-kai-to-isonbathusin-rigma-entos-syriza.html