25 Ιουλίου 2018

Όταν το Αστεροσκοπείο «άδειαζε» τον Τσίπρα για τις πυρκαγιές

Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια, ωστόσο είναι απαραίτητη η υπόμνηση για να μην ξεχνά κανείς ποιος - ποιοι κυβερνούν και διαχειρίζονται αυτές τις ανείπωτες καταστάσεις. Πέρυσι τον Αύγουστο την ώρα που ο πρωθυπουργός απολάμβανε τις διακοπές του «άρπαξε» φωτιά στον Κάλαμο που πέρασε τον δρόμο και κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης.

Ο κ. Τσίπρας το πήρε χαμπάρι μετά από τέσσερις μέρες, όταν η φωτιά είχε σβήσει και αφού έκανε βόλτα με το ελικόπτερο στα αποκαϊδια δήλωσε από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής στη Νέα Μάκρη: «Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη γύρω στα 15.000 στέμματα. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, η αντίστοιχη πυρκαγιά του 2009 που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό έκαψε 150.000 στρέμματα, δηλαδή είναι 10 φορές μικρότερη».

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είχε καμία υπόσταση γιατί

α) η φωτιά στο Σέσι το 2009 εκδηλώθηκε σε 5-6 παράλληλα μέτωπα ενώ άλλες πυρκαγιές κατέκαιγαν την Αττική σε διαφορετικά σημεία και

β) το Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε διαψεύσει τον Τσίπρα. Το parapolitika.gr είχε δημοσιοποιήσει τότε τα αποτελέσματα της δορυφορικής καταγραφής του Αστεροσκοπείου σύμφωνα με τα οποία η φωτιά είχε κατακάψει περίπου 40.000 στρέμματα. Το ρεπορτάζ της 17ης Αυγούστου 2018 ανέφερε τα εξής : « Κόλαφος για τον πρωθυπουργό αποτελεί η προ ολίγου επίσημη ενημέρωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη φωτιά στον Κάλαμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δορυφορικής χαρτογράφησης η οποία ελήφθη στις 16/8 με ημερομηνία έναρξης της καταγραφής την 13η/8 , στην περιοχή κάηκαν συνολικά 26.900 στρέμματα και όχι 15.000 που υποστήριξε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός.

Η αρχική ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου έκανε λόγο για 3.900 εκτάρια έκτασης δασικής και αγροτικής γης, δηλαδή 39.000 στρέμματα, αλλά στη συνέχεια το ποσό μειώθηκε. Μάλιστα, οι υπηρεσίες του Αστεροσκοπείου έδωσαν στη δημοσιότητα και τον σχετικό αναλυτικό χάρτη.

Χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας για «περιορισμένη καταστροφή» έλεγε ότι «η καταστροφή στη Βορειοανατολική Αττική είναι περιορισμένη, γύρω στις 15.000 στρέμματα»… Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Dr. Χάρης Κοντοές έχει καταξιωθεί διεθνώς για το ερευνητικό του έργο σχετικά με την «τηλεπισκόπηση του χερσαίου, αστικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος» και «τη χαρτογράφηση – κάλυψη γης από δορυφορικές εικόνες».

Δημήτρης Γιαννακόπουλος
parapolitika.gr