25 Ιουλίου 2018

Public Issue: «Προδοσία» για το 35% το ξεπούλημα της ονομασίας «Β.Μακεδονία»(κάρτες)

Διευρύνεται, αντί να μειώνεται, όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση, το αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς επτά στους δέκα πολίτες επιμένουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έπρεπε να δεχθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» για τη γειτονική χώρα.

Η συντριπτική πλειονότητα, μάλιστα, των πολιτών πιστεύει ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις, αφού, όπως προκύπτει από την έρευνα «Βαρόμετρο» που διενήργησε η εταιρία Public Issue στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία (51%) των ψηφοφόρων του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος έχει την άποψη ότι θα ωφελήσει τη Νέα Δημοκρατία.
Πλειοψηφεί η «προδοσία»

Ενδεικτικό της έντονα αρνητικής εικόνας που έχουν οι Έλληνες πολίτες είναι ότι η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» χαρακτηρίζεται «προδοσία» από το 35% των ερωτηθέντων, ενώ θεωρείται «εθνική καταστροφή» από το 7% και «αναγκαίο κακό» από το 21%.

Σε σαφώς χαμηλά επίπεδα κινείται το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι πρόκειται για «έντιμο συμβιβασμό» (15%), ενώ ακόμη χαμηλότερα, της τάξης 7%, μετρώνται όσοι συμφωνούν με τον χαρακτηρισμό «δίκαιη λύση» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.



Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο Ιουλίου της Public Issue σχεδόν τα 2/3 των πολιτών, δηλαδή ποσοστό 64% των ερωτηθέντων, τάσσονται κατά της Συμφωνίας και μόλις 21% (2 στους 10) εκδηλώνονται υπέρ.

Ισχυρότερη κοινωνική απόρριψη, 69% ή 7 στους 10, εκδηλώνεται όταν τίθεται, συγκεκριμένα, το ερώτημα της αποδοχής ή μη, του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», ενώ υπέρ της αποδοχής του ονόματος τοποθετείται μόνον το 26% των ερωτώμενων, δηλαδή ένας στους τέσσερις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ποσοστό απόρριψης της συμφωνίας είναι αυξημένο κατά 9%, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδια εταιρίας που έγινε τον Απρίλιο.

Αντιστοίχως, μειωμένο κατά εννέα εκατοστιαίες μονάδες είναι το ποσοστό που εμφανιζόταν θετικό σε μια ενδεχόμενη συμφωνία προτού αυτή να υπογραφεί (35% δήλωναν υπέρ τον περασμένο Απρίλιο).
Χαμηλή αποδοχή σε Μακεδονία και Κρήτη

Στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο και στην Κρήτη, η Συμφωνία συγκεντρώνει ποσοστό υποστήριξης κάτω από 20%, με χαμηλότερο στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης (12%) και στην Κρήτη (13%) και υψηλότερο στις περιφέρειες του Ιονίου (32%) και του Βορείου Αιγαίου (29%), όπου, ιστορικά, η Αριστερά καταγράφει ισχυρή παρουσία.

Η υποστήριξη προς τη Συμφωνία είναι ακραία κομματικοποιημένη, αφού οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, σε ποσοστό 72%, ενώ της ΝΔ σε ποσοστό μόλις 3%.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες της Public Issue, θετικά προσκείμενοι στη συμφωνία είναι και οι σημερινοί ψηφοφόροι του Ποταμιού, καθώς και εκείνοι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Αντιθέτως, οι σημερινοί ψηφοφόροι όλων των υπολοίπων κομματικών χώρων την απορρίπτουν με πλειοψηφικά ποσοστά: οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, σε ποσοστό 96%, του ΚΙΝ.ΑΛ, σε 68%, της Ένωσης Κεντρώων, σε 65%, του ΚΚΕ, σε 52% και των ΑΝΕΛ, σε 50%.

Η γεωγραφική και κομματική κατανομή της αποδοχής του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» είναι ανάλογη της γενικής υποστήριξης στη Συμφωνία: Η ονομασία γίνεται αποδεκτή από 8 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (78%), και απορρίπτεται, αντίστροφα, από το 89% των ψηφοφόρων της ΝΔ (9 στους 10).



Τέλος, η συμφωνία δείχνει να πλήττει σοβαρά την δημοτικότητα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, καθώς το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για το πρόσωπό του, έναντι μόνον του 30% που διάκειται θετικά.

Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να επισημανθεί ότι την ίδια ώρα η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ παρουσιάζει μια σχετική ισορροπία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών: το 42% έχει αρνητική γνώμη και το 40% θετική, ποσοστά που είναι σαφώς ευνοϊκότερα από εκείνα του εγχώριου υπουργού Εξωτερικών.

Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης εδώ.