Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιαννης υπογράμμισε ότι έγινε πολύ μεγάλη αλλαγή από το 2015, το κόστος όμως από τις πολιτικές του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στοίχισε στον Έλληνα πολίτη 100 δισ. ευρώ.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι ο πιο αυθεντικός εκπρόσωπος του αριστερόστροφου λαϊκισμού, όπως υποστήριξε.
Διερωτήθηκε επιπλέον πώς θα αποκαλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον κ Ζάεφ την Πέμπτη (είναι προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ενώπιον του Ε.Κ.).
Δύο ερωτήματα του Μανώλη Κεφαλογιάννη στον Αλέξη Τσίπρα σήμερα στο Ε.Κ.
«Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι είστε ο πιο γνήσιος εκφραστής του Αριστερόστροφου Λαϊκισμού;»
«Πως πρέπει να αποκαλέσουμε τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζάεφ την Πέμπτη στο Ε.Κ. «Βόρειο-Μακεδόνα» που εκπροσωπεί το «βόρειο-μακεδονικό έθνος» ή σκέτο «Μακεδόνα» που εκπροσωπεί το «μακεδονικό έθνος» και μιλά την «μακεδονική γλώσσα;»
Αναλυτικά η παρέμβαση:
Κύριε Πρωθυπουργέ σας καλωσορίζω στο Ε.Κ. Πολύ μεγάλη αλλαγή από το 2015 όταν ήρθατε τότε στο Στρασβούργο. Μόνο που αυτή η αλλαγή στοίχισε στον ελληνικό λαό περισσότερα από 100 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Regling του ΕSM 100 δις και 200 δις ευρώ σύμφωνα με τον κ. Vizer του Euro Working Group. Ένα 3ο αχρείαστο Μνημόνιο. Αυστηρή επιτήρηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ένα 4ο συγκαλυμμένο Μνημόνιο, με 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2020, 2,2% έως το 2060. Υποθήκευση της κρατικής περιουσίας έως το 2114 για έναν αιώνα και 5,2 δις νέα φορολογικά μέτρα.
Τέτοιος λογαριασμός δεν βγαίνει, παρά μόνο από χώρες που παράγουν πετρέλαιο όπως οι χώρες του ΟΠΕΚ.
Κύριε Τσίπρα, θέλω να σας υποβάλω δύο ερωτήματα.
Ο μεγαλύτερος εχθρός της ΕΕ σήμερα είναι ο Λαϊκισμός. Υπάρχει δεξιός λαϊκισμός στη Γαλλία και στη Γερμανία. Κεντρώος λαϊκισμός στην Ιταλία. Φιλελεύθερος λαϊκισμός στη Βρετανία. Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι είστε ο πιο αυθεντικός εκφραστής του αριστερόστροφου λαϊκισμού στη Ευρώπη, μαζί με τους PODEMOSστην Ισπανία ;
Την Πέμπτη ο συνάδελφος σας πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ζάεφ θα επισκεφθεί το Ε.Κ. Μετά την συμφωνία της 17ης Ιουνίου και το δημοψήφισμα στα Σκοπιά θα εκπροσωπεί το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας.
Πείτε μου, πως πρέπει να τον αποκαλούμε, «Βόρειο-Μακεδόνα» που εκπροσωπεί το «βόρειο-μακεδονικό έθνος» η σκέτο «Μακεδόνα» που εκπροσωπεί το «μακεδονικό έθνος» και μιλά την «μακεδονική γλώσσα»;
Απάντηση Τσίπρα στον Μανώλη Κεφαλογιάννη για τη συμφωνία των Πρεσπών
Δήλωση Μανώλη Κεφαλογιάννη στην απάντηση του πρωθυπουργού:
«Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν νομιμοποίησε το σκοπιανό αλυτρωτισμό παραχωρώντας στους Σκοπιανούς «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα» όπως με ευκολία παραχώρησε η κυβέρνηση Τσίπρα-Κοτζιά. Πανηγυρίζοντας κιόλας γιατί πέτυχε το αυτονόητο. Ότι οι Σκοπιανοί που ήρθαν στην περιοχή τον 6 μ.Χ. αιώνα, όπως παραδέχθηκε και ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον Μεγάλο Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες.
Και ένα ερώτημα. Αφού 140 και πλέον χώρες του ΟΗΕ αποκαλούν τα Σκόπια σύμφωνα με το σημερινό πρωθυπουργό με το συνταγματικό τους όνομα γιατί όλοι επιθυμούν διακαώς την ελληνική υπογραφή;»