Αχρείαστο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το μέτρο της περικοπής συντάξεων στην ομιλία του προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Τρίτης.
Όπως είπε «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».
Παράλληλα είπε ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συζητείται» αν και ο ίδιος κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά είχε πει ότι η Κομισιόν «ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητα».
Επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της στη συνταγματική αναθεώρηση
Ο πρωθυπουργός έκανε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία «εγκαινιάζοντας» τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εγκαλώντας μάλιστα τις προηγούμενες κυβερνήσεις για απροθυμία αλλαγής του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, αφήνοντας αιχμές διαφθοράς του παλαιού συστήματος.
Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κωμικοτραγική θεσμικά συμπεριφορά», χαρακτήρισε παιδιάστικη την αντίδραση της ΝΔ, που διεμήνυσε πως δε θα ψηφίσει την αναθεώρηση εάν δεν συμπεριληφθούν στα προς αναθεώρηση άρθρα και όσα προτείνει εκείνη. Άφησε αιχμές δε για την κυβέρνηση Σαμαρά τονίζοντας πως… «εσκεμμένα επέσπευσε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τέσσερις σχεδόν μήνες, με αποτέλεσμα να πάει στις καλένδες η μεταρρύθμιση».
Επιγραμματικά, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, που ήταν επικεντρωμένη στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, πρότεινε την καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος, την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, έθεσε το θέμα των ρόλων Εκκλησίας - Κράτους λέγοντας για «θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά». Σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως Προτείνουμε να αποτρέπεται η διάλυση του κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο.
Μια λύση είναι η διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορίας, που θα απαιτεί απλή πλειοψηφία, 151 βουλευτές, ενώ μια άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής. Ακόμα, ανέφερε πως η πρόταση του κόμματος είναι ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Εξηγώντας τι σημαίνει η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας είπε ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος Πρωθυπουργός».
Το μπαλάκι στην ΝΔ, σημαία ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για τη διαφθορά
Πετώντας το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρόταση- ρουλέτα και ανέφερε πως από τη ΝΔ θέλουν να αποδράσουν από τη διαδικασία προκειμένου να μην ψηφίσουν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
«Διάβασα την αντίδραση χθες της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή που έστειλα και ειλικρινά μου δημιουργήθηκαν ερωτήματα. Διαπίστωσα μια αμήχανη στάση. Μια παιδιάστικη αντίδραση : Βάλτε και τα δικά μου αλλιώς εγώ δε παίζω… Ή μια αντίδραση που αντιστοιχεί σε τζογαδόρους και όχι σε σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, όταν μάλιστα διάβαζα διαρροές να μιλούν με χαρτοπαιχτικούς όρους του τύπου ρελάνς και άλλα παρόμοια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «και πράγματι η πρόταση, αν είναι αυτή της ΝΔ, να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε όλοι μαζί άρθρα με τα οποία δε συμφωνούμε, ώστε αυτά να πάρουν 180 και μετά να αναθεωρήσει όποια άρθρα θέλει η επόμενη πλειοψηφία, είναι πρόταση ρουλέτα, που αν είναι επαναλαμβάνω πρόταση της ΝΔ, δείχνει με κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας από το κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
“¨Εχουμε μια ευκαιρία που δε πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε άλλη μια πενταετία να πάει χαμένη. Οι συνθήκες είναι ώριμες. Οι ανάγκες είναι πιεστικές. Και οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Αναφορές έκανε και στην κυβέρνηση Σαμαρά, λέγοντας πως «το πιο σημαντικό που θέλω να θυμίσω είναι ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση αυτή έπρεπε να είχε γίνει τέσσερα χρόνια πριν και δεν έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά” και πρόσθεσε «καθώς ενώ είχε καταθέσει προτάσεις μια επιτροπή με επικεφαλής τότε τον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας, επέλεξε τις προτάσεις αυτές να μη τις καταθέσει ποτέ στη Βουλή, καθώς εσκεμμένα επέσπευσε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τέσσερις σχεδόν μήνες, με αποτέλεσμα να πάει στις καλένδες η μεταρρύθμιση».