19 Οκτωβρίου 2018

Αδιάβαστος πιάστηκε ο Τσακαλώτος- Ποιός είπε «να υπάγη ο τόπος μας εις τον διάβολον;»

Αστραψε και βρόντηξε χθές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Βουλή. Και κατηγόρησε, επικαλούμενος το βιβλίο του ιστορικού Γιώργου Μαυρογορδάτου για την Εθνικό Διχασμό ( «Μετά το 22, η παράταση του Διχασμου», εκδόσεις Παττάκη) ότι η δεξιά πάντα, είχε μια θέση. «Ας πάει στο διάβολο η χώρα, αρκεί να επιστρέψει στην εξουσία».. Μόνο που πιάστηκε αδιάβαστος.

Είπε χαρακτηριστικά χθές στην επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών:

«Είστε το ακραίο λαϊκό δεξιό κόμμα και δεν μπορείτε  να ακούσετε καμιά αντίθετη φωνή. Έτσι ήταν πάντα η δεξιά, να πάει στο διάβολο η χώρα για να γίνετε εσείς εξουσία. Αυτό αποδεικνύετε από το 1920 μέχρι τώρα, δεν έχετε αλλάξει καθόλου, δε σας νοιάζει τι είναι σημαντικό για τη χώρα. Ο κόσμος των αστών περιμένει κάτι πολύ περισσότερο από σας».

Ο πρώην υπουργός του Πασόκ Γιώργος Φλωρίδης έψαξε το θέμα, ανακάλυψε την φράση που χρησιμοποίησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τελικά, το συμπέρασμα, είναι τελείως διαφορετικό από το νόημα που του έδωσε ο Ευκλείλης Τσακαλώτος. Δηλαδή , όπως αποκάλυψε στο facebook ο Γιώργος Φλωρίδης, την φράση την χρησιμοποίησε ο Ιωάννης Μεταξάς. Λέγοντας ότι αν είναι με την επιστροφή του Ελευθερίου Βενιζέλου- του μεγάλου του πολιτικού εχθρού- να σωθεί η Ελλάς, αυτό πρέπει να γίνει. Προσθέτοντας, ότι είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται ότι δεν πρέπει να έρθει ο Βενιζέλος, ακόμα κι αν έτσι κινδυνεύει να χαθεί η χώρα.

Εγραψε ο Γιώργος Φλωρίδης:

Ο αγνοών την ελληνική γλώσσα και ιστορία υπουργός κ. Τσακαλώτος, προσπάθησε, υπερασπιζόμενος τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, να τον αναβαθμίσει στο επίπεδο του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος (Τσίπρας) βάλλεται από τη σύγχρονη δεξιά η οποία "είναι συνέχεια του Ι. Μεταξά".

Είπε, λοιπόν, ο ανιστόρητος ότι "ο Ιωάννης Μεταξάς έγραψε στο ημερολόγιό του "να υπάγει ο τόπος μας εις τον διάβολον δια να μην έρθει ο Βενιζέλος." Και συμπλήρωσε: "αυτά λέει και η ΝΔ σήμερα να πάει η Ελλάδα στο διάβολο φτάνει να φύγει ο Τσίπρας"!

Όμως η ιστορική αλήθεια, όπως καταγράφεται παντού, είναι ότι σε μία αντιπαράθεσή του με τον Δημήτριο Γούναρη το 1921, ο Ιωάννης Μεταξάς του είπε:

"Εις το κάτω-κάτω, εάν μόνον δια του Βενιζέλου θα ήτο δυνατόν να σωθή η Ελλάς, ας έλθει ο Βενιζέλος. Πρέπει να υπάγη ο τόπος μας εις τον διάβολον δια να μην έλθει ο Βενιζέλος;”

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που του απέδωσε ο Τσακαλώτος, διαβάζοντας υποτίθεται αποσπάσματα από το βιβλίο του Γ. Μαυρογορδάτου για τον Εθνικό Διχασμό, το οποίο προφανώς δεν διάβασε ή αν το διάβασε δεν κατάλαβε τίποτα.