Η αθώωση αυτή είχε «κοστίσει» στη χώρα μας μια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την υποχρέωση να καταβάλει συνολικό ποσό 672.000 ευρώ στους 42 αλλοδαπούς εργάτες.
Έπειτα από παραγγελία της κ. Ξένης Δημητρίου προς τον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ο τελευταίος αφού μελέτησε το παραπεμπτικό βούλευμα και τις αποφάσεις του ελληνικού και Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έκρινε ότι υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκεπτικό του ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει ότι η εμπορία ανθρώπων πέρα από τον απεχθή χαρακτήρα της πράξης, επιφέρει βαριές ψυχικές και σωματικές βλάβες, ιδίως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη.
Σημειώνει δε ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών που αθώωσε τους κατηγορουμένους για την εν λόγω πράξη υπέπεσε σε πλημμέλειες σε ό,τι αφορά την ερμηνεία της διάταξης προσθέτοντας ότι στο έγκλημα αυτό θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί και ρατσιστικές διαστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2017 η Ελλάδα είχε καταδικαστεί να αποζημιώσει με συνολικό ποσό 676.000 ευρώ τους 42 αλλοδαπούς εργάτες της Μανωλάδας.
Η αναίρεση βέβαια δεν αλλάζει κάτι ως προς την ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Ωστόσο ο στόχος της είναι η αποκατάσταση της νομολογίας και κυρίως έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Της Άννας Κανδύλη
enikos.gr